Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Sparta nenechala Zlínu v sezoně ani bod, o čtvrté výhře rozhodla už v první třetině

Sparta vyhrála v duelu 41. kola extraligy ve Zlíně 4:2 a nadále vede tabulku soutěže o dva body před Třincem. Pražané uspěli popáté za sebou, ve čtyřech vzájemných soubojích v sezoně jim předposlední Berani neuzmuli ani bod. Domácí vedli, sparťanům se pak podařilo otočit z 0:1 na 3:1 během 99 sekund. První výhru oslavil v jejich dresu na druhý pokus brankář Alexander Salák.

Utkání Zlín - Sparta
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Zlínští lídra tabulky ze začátku dokázali zaskočit a ve čtvrté minutě se ujali vedení po Vopelkově dorážce. Poté už ale Sparta herně dominovala.

Berani museli do oslabení, což je proti Spartě vždy nebezpečné. Pražané početní výhodu zásluhou Janduse v poslední vteřině Okálova trestu využili a udrželi si bilanci, při níž v průměru každý zápas vstřelí jeden přesilovkový gól.

"Roman Horák na sebe skvěle navázal dva hráče a poslal mi puk. Byl jsem sám před brankářem, který navíc byl v celkem blbé pozici, takže už jen stačilo zvednout puk. Naštěstí jsme pak přidali ještě další branky. Možná tomu také přispěly zdravotní problémy brankáře. Nevím, jestli to mohlo být i tím," řekl obránce Martin Jandus.

Uplynula přesně minuta a hosté už vedli. Nahrávka Vitoucha putovala brankovištěm přes několik hokejek, až nakonec zblízka skóroval Kudrna.

Berani, kteří mají na marodce už tak gólmana Kašíka, navíc přišli ještě o dnešní jedničku Hufa, který údajně do utkání nenastupoval zcela zdravý.

Při zákroku proti Kudrnově střele se zranil a musel odstoupit. Do brány musel extraligou velmi málo prověřený gólman Kořének a inkasoval hned z první střely.

V čase 11:07 mu navíc vůbec nepomohla obrana; oba beci Gazda s Novotným vystartovali proti Rouskovi, ten však dokázal kotouč dostat na Tomáška, který už neměl těžkou práci.

"Připravuju se na každý zápas stejně, i když do něj jdu jako dvojka. Je to nejvyšší soutěž. Bylo to ale náročné, první kontakt s pukem byl gól. Snažil jsem se na to ale nemyslet. Celkově v první třetině jsem si na puk moc nesáhl. Ve druhé už jsem se do toho dostal, musím smeknout před klukama, jak mi pomohli. Jsem rád, že se mi naskytla šance si zachytat extraligu, že to mám za sebou, ale bohužel to není premiéra s výhrou," uvedl dvacetiletý Michal Kořének.

Zlín ale přeci jen na tři direkty v krátkém rozmezí 99 dokázal zareagovat. Košťálek v závěru třetiny nedostal puk z pásma a při Zlínu následně stálo i štěstí, když Gazdovu střelu sice Salák vyrazil, ale jen do brusle Karafiáta, od níž si kotouč našel cestu do brány.

Zatímco prvních dvacet minut přineslo mnoho zajímavého, prostřední dějství byl spíš boj. Sparta sice měla podstatně více ze hry, třetinu vyhrála 14:4 na střely, ani jeden z pokusů však nebyl vyloženou šancí. Vedle Okálova trestu z osmé minuty se navíc vůbec nevylučovalo.

Pražané si tak na trefu, která jim dodala klid, museli počkat až do 42. minuty. Pech vyjel s pukem zpoza branky a překvapil zlínského gólmana střelou mezi betony.

Poté se mohl podruhé prosadit Kudrna, Kořének jej ale tváří v tvář vychytal. Berani se sice ještě ve zbytku utkání snažili duel alespoň zdramatizovat, soupeř je ale k ničemu nepustil.

Domácí se nakonec ani nedostali ke hře bez gólmana. Sparta tak porazila Zlín popáté za sebou, aniž by za tu dobu přenechala Beranům nějaký bod.

"Sice jsme prohrávali, poté nám tam ale rychle za sebou napadaly tři góly. I přesto však byla první třetina od nás asi nejhorší, taková ospalá. Od druhé části už jsme to zlepšili a byl z toho spíše boj. Díky gólu na 4:2 jsme se uklidnili a zápas jsme kontrolovali až do konce," prohlásil kouč Sparty Josef Jandač.

Berani Zlín - Sparta Praha 2:4 (2:3, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 4. Vopelka (Fořt, Kubiš), 20. Karafiát (Gazda, J. Svoboda) - 10. M. Jandus (R. Horák), 11. A. Kudrna (D. Vitouch), 12. Tomášek (Rousek, O. Němec), 42. Pech (Buchtele, Říčka). Rozhodčí: Kika, Veselý - Brejcha, Frodl. Vyloučení: 1:0. Využití: 0:1.

Zlín: Huf (11. Kořének) - Řezníček, Žižka, M. Novotný, D. Nosek, Suhrada, Gazda, Ferenc - Kubiš, Fořt, Vopelka - Okál, Fryšara, J. Svoboda - Sebera, P. Sedláček, Šlahař - Dufek, Karafiát, J. Ondráček. Trenér: R. Svoboda.

Sparta: Salák - Jurčina, Tomáš Dvořák, Němeček, Košťálek, Polášek, O. Němec, M. Jandus - Řepík, R. Horák, Sobotka - Tomášek, M. Sukeľ, Rousek - Říčka, Pech, Buchtele - A. Kudrna, D. Vitouch, Zikmund. Trenéři: Hořava a Jandač.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články