Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Řezníček: Udělali jsme s kluby všechno, abychom zkusili soutěž zachránit a dohrát

Extraliga dostala naději, přesto není jisté, zda se dohraje. Kluby se sice dohodly na odložení závěru sezony do 29. března jakožto opatření proti šíření koronaviru, ale podle ředitele soutěže Josefa Řezníčka jde jen o snahu získat čas s cílem ročník dokončit. Bez diváků se ale s největší pravděpodobností hrát play-off nebude.

Ředitel extraligy Josef Řezníček
zdroj: ČTK autor: Říhová Michaela

"Kluby vzaly zavděk tu pauzu, na níž jsme se dohodly. Je to prachobyčejné koupení času a čekáme, jestli se něco stane, zda se opatření nezměkčí," řekl Řezníček s připomínkou úterního nařízení státu, který zakázal pořádání akcí s účastí více než 100 osob. "Nejsem epidemiolog, jen doufám a věřím. Přál bych si, aby se soutěž nějakým důstojným způsobem dokončila. Dali jsme tomu šanci a chceme té sezoně takříkajíc vyjít vstříc," dodal Řezníček.

Připustil ale, že pravděpodobnější je vývoj situace opačným směrem. "Pokud se to naopak zostří, s čímž se asi i počítá, bude to konec. Teď je to taková úlitba, abychom tomu dali nějakou šanci, kluby se nějak připravovaly a pak případně před diváky z té sezony ještě něco dostaly. Udělali jsme s kluby všechno, abychom zkusili soutěž zachránit a dohrát," ujistil Řezníček.

Právě 29. března je nejzazší možný termín, aby bylo možné dohrát předkolo a zároveň proběhlo regulérní play-off se čtvrtfinále, semifinále a finále. "Pokud by se zrušilo to rozhodnutí o 100 lidech, pokračovalo by předkolo ve zkrácené verzi s diváky a 1. dubna by začínalo klasické čtvrtfinále. Pokud by se to rozhodnutí ale nijak nezměnilo, nemůžeme dál pokračovat v extralize," konstatoval Řezníček.

Je nám líto, video expirovalo.
Řezníček: Je to koupení času a čekáme, zda se opatření nezměkčí

Bez diváků se dohrávat nebude

Varianta dohrát ročník bez účasti diváků, tedy za podmínek, jež provázely úterní druhé zápasy předkola v Olomouci a Hradci Králové, není ve hře. "Pokud nenastane pozitivní změna, končíme automaticky. Pokud by se extraliga zastavila úplně, počítám, že bychom postupovali podobně jako v Německu, ale řídícím orgánem je výkonný výbor svazu, který by rozhodoval, pokud bychom se dostali do takové hraniční situace," nastínil Řezníček.

V Německu už byla nejvyšší soutěž zrušena. Mistrovské tituly nebudou uděleny. "Bez diváků jim to vůbec nedávalo smysl, proto došlo k okamžitému zrušení," přiblížil Řezníček. Stejný osud se naplnil také v mezinárodní EBEL, na Slovensku, v Norsku či Polsku.

Jaký by byl postup v tuzemsku? "Vítěz základní části je vítězem základní části, ta byla dohrána, tam je to jasné, ale nebyl by vyhlášen mistr play-off. Platil by tak jen vítěz a výsledky po základní části, protože ta další část by se vůbec nedohrála," přiblížil Řezníček, jak by se patrně postupovalo při zrušení extraligy.

V případě ukončení sezony se mistr nevyhlásí

Vítěz play-off si měl vedle titulu zajistit účast v Lize mistrů. "V otázce míst v Lize mistrů bychom se museli odrazit od umístění v základní části. Dva účastníky máme určené (první a druhý tým základní části), zbývá určit posledního, tím by byl pravděpodobně třetí tým základní části. Jednání ale budou patrně probíhat i s vedením Ligy mistrů," odtušil Řezníček.

Přestože některé kluby z celkem deseti, jichž se týkají vyřazovací boje, by se do limitního počtu horko těžko vešly, jiným by se to nepodařilo. "Některé kluby nejsou schopné za takových podmínek garantovat odehrání zápasu, což je pro soutěž rozhodující. A kluby ani nechtějí bez diváků hrát, je to pro ně ztrátové," uvedl Řezníček.

Jednání o výjimce prakticky vyloučil. "Obávám se, že vláda toho má v současné době na starosti tolik, že by to bylo hodně složité. Pokud by přišla výjimka a nějaké malé navýšení, z té pak kluby utečou zase někam dál a už by to bylo nekontrolovatelné. Kluby jsou ale i pod tlakem hygienických stanic, které na kluby tvrdě apelovaly. V řadě klubů je majitelem arény město a jakmile by se zjistilo nějaké obcházení toho nařízení, lze čekat, že by město razantně zasáhlo a byl by to konec soutěže. Stejně tak, kdyby se v nějakém klubu koronavirus vyskytl. Okamžitě by se zavřely stadiony a ukončila se soutěž," řekl Řezníček.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články