Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Extraliga zatím sezoně sbohem kvůli koronaviru neříká. Zápasy by se měly odložit do 29. března

Zatímco v Německu, v Polsku, na Slovensku či v EBEL hokejovou sezonu kvůli epidemii koronaviru předčasně zrušili, v Česku se tento scénář zatím s největší pravděpodobností konat nebude. Extraliga odkládá všechny zápasy včetně zbylých duelů předkola do 29. března. Na konci měsíce se pak situace bude znovu řešit. Rozhodlo o tom jednání deseti účastníků play-off s ředitelem extraligy Josefem Řezníčkem a zástupci Českého hokeje. Schválit návrh ještě musí ve čtvrtek výkonný výbor svazu.

Prázdné tribuny na stadionu Hradce Králové
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Stát v úterý zakázal pořádání akcí s účastí více než 100 osob, což nejsou všechny kluby schopné splnit. V případě, že se tato podmínka změní do 29. března, mělo by se dohrát 30. března předkolo a od 1. dubna odstartovat čtvrtfinále. Pokud se nezmění, bude extraliga předčasně ukončena.

"Kluby rozhodnutí přijaly s tím, že předkolo, v němž jsou obě série 1:1 na zápasy, by se dohrálo jedním rozhodujícím utkáním u těch týmů dle rozpisu soutěže (tedy ve Zlíně a v Karlových Varech). Následně po dni volna by 1. dubna navázalo čtvrtfinále ve zkrácené verzi na tři vítězství. Stejným způsobem by se pokračovalo dál tak, abychom byli schopni soutěž dohrát," řekl Řezníček.

"Pokud ale bude i nadále platit limit sta lidí, nelze potom pokračovat dál. Některé kluby nejsou schopné za takových podmínek garantovat odehrání zápasů. A my pak s rozpisem vyřazovacích bojů nemůžeme jít za datum 30. dubna," vysvětlil Řezníček.

Kluby sáhly k odkladu

Zrušení nejvyšší soutěže, ke kterému sáhli už v Německu, mezinárodní EBEL, na Slovensku, v Norsku či Polsku, podle Řezníčka nebylo na programu dne. "Tato situace se tam vůbec nekomunikovala. Kluby přišly s tím, že určitě nechtějí hrát bez diváků, že to jsou pro ně ztrátové záležitosti," uvedl Řezníček.

"Ze tří návrhů, které jsme jim předložili, se jednoznačně přiklonili k tomu soutěž odložit do 29. března. Pokud by se to omezení zrušilo a dalo by se hrát s diváky, pokračovalo by se ve zkrácené formě předkola a zkrácené formě čtvrtfinále, semifinále a finále," řekl.

Zrušení soutěže by podle Řezníčka znamenalo nepříjemnosti, takže převládla snaha dát ještě záchraně sezony šanci. "Tato situace je určitě nadřazená sportu. Přejeme si ale, aby se hrálo a divák měl na co koukat. Když se podíváme na země kolem nás, tak soutěže byly jednoznačnými úkony a rozhodnutími klubů zrušeny. Naše kluby k tomu přistoupily velice pragmaticky a využily možnost, jakou jsme jim nabídli v rozpisu, a do 29. března odložit," podotkl Řezníček.

"Budeme monitorovat situaci, kdyby došlo k jakékoliv změně rozhodnutí (Bezpečnostní) rady (státu). Pokud by se to změkčilo, tak mají kluby čas do 29. března trénovat a pak by se to rozběhlo tak, jak jsme naplánovali. Pokud by se situace zhoršila, tak opět svoláme kluby, které jsou v play-off, a budeme řešit situaci," řekl Řezníček.

Pokud se konec sezony zruší, mistr nebude

"Jsem člověk, který pořád doufá. Věřím, že opatření vlády by měla v nejbližší době vést k nějakému zlepšení. Ale nejsem epidemiolog, ale jen ten, který doufá a přeje si nějaké důstojné dokončení soutěže," uvedl Řezníček. "Pokud k tomu nedojde a play-off se neodehraje, tak mistr nebude. A do Ligy mistrů by jako třetí tým základní části šla Sparta," dodal Řezníček.

Zápasy první a druhé fotbalové ligy se přitom kvůli epidemii koronaviru zatím odkládat nebudou. Nejbližší dvě kola se uskuteční bez diváků a po následné reprezentační přestávce Ligová fotbalová asociace, která české profesionální soutěže řídí, situaci znovu vyhodnotí.

"Srovnávat hokej s fotbalem v tomto ohledu nelze. Komunikovali jsme i s fotbalovou asociací, ale je to rozdílná situace. Fotbal čekají dvě kola a pak mají do 4. dubna pauzu. V hokeji narážíme na limit těch 100 osob, lidí kolem pořádání hokejového zápasu je zkrátka hodně," uvedl Řezníček.

V úterý se ještě odehrály bez diváků druhé zápasy předkola mezi Olomoucí a Zlínem a Hradcem Králové a Karlovými Vary. Uskutečnily se i druhé zápasy předkola první ligy Poruba - Jihlava a Slavia - Třebíč. O osudu první ligy jednaly kluby také v sídle svazu, ale nedospěly k doporučení, které by předložily výkonnému výboru. Ten se bude zabývat osudem první ligy i dalších soutěží ve čtvrtek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články