Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Otázka Martincova nástupce je stále otevřená. Kandidátů a variant je dost, říkají experti ČT sport

Odchod trenéra Patrika Martince z Komety překvapil nejen hokejové fanoušky, ale také členy brněnského týmu. Tomuto dojmu navíc nahrávají nejen hlasy přímo dotčených, ale také to, že vedení klubu nemělo připravenou náhradní variantu, pokud by něco takového nastalo. Kandidátů a možností, co bude dál, je tak stále hodně, jak se domnívají hokejoví experti ČT sport v pořadu Buly.

Fanoušci Komety Brno
zdroj: ČTK autor: Patrik Uhlíř

Už prohlášení původně Martincova asistenta Jaroslava Modrého, jenž (prozatím) po odchodu hlavního kouče převzal tým, budilo rozpaky a překvapení. "Přišel jsem do kabiny a sedli jsme si s Patrikem. A ten mi to předložil, že to jde od něj a že takhle to cítí. Jediné, co k tomu řeknu, je, že mě to strašně mrzí. Ztratil jsem jak kamaráda, tak vynikajícího společníka a spolupracovníka a kluka s fantastickým charakterem. Jsem z toho pořád v šoku," hodnotil Modrý v neděli nečekaný konec Martince na lavičce Komety, ke kterému došlo o den dříve.

Kometa měla za sebou tou dobou po úvodních třech kolech třetí porážku a tým působil letargicky. Přesto byl Martincovým dobrovolným odchodem zaskočen i majitel klubu Libor Zábranský.

"Já ani nikdo jiný z vedení klubu s touto situací vůbec nepočítal. Chtěl jsem, aby Patrik zůstal. Přivedl si spoustu hráčů, herní systém i svůj styl koučinku. Celé léto na tom chlapi pracovali. No a teď je to všechno jinak. Škoda. Víc bych to nechtěl komentovat. Je to Patrikova věc a jeho rozhodnutí. Musíme to respektovat," uvedl Zábranský.

Zábranský zpět na lavičku? Tentokrát už ne

Mužstvo vcelku logicky převzal Modrý, jehož asistentem je Jiří Otoupalík, ale zda se bude jednat o dlouhodobé řešení, nikdo neví. Z Komety zatím žádné jasné stanovisko nezaznělo. A tak je otázkou, zda Brňany nepřevezme někdo jiný. Jedno by však mělo být tentokrát jinak – Zábranský se na střídačku vrátit nehodlá.

"Jedna z možností je i příchod zahraničního trenéra. Rozhodně ale nechceme nic uspěchat. Jen bych rád podotknul, pokud říkám, že je ve hře víc variant, tak ani v jedné nefiguruje moje jméno," prohlásil rezolutně majitel klubu. V minulosti se totiž několikrát na lavičku po odvolání hlavního trenéra přesunul.

Trenérské otázce v Kometě včetně výstavby nové arény se věnoval Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

"Pro trenéry, kteří tam přicházejí, je to velmi složitá situace. A nejen proto, že tam je šéfem Libor Zábranský, ale celkově v nastavení klubu, v němž všichni k Zábranskému vzhlíží," říká expert ČT sport Milan Antoš.

Pokud by Modrý zůstal, šlo by podle Antoše o nejpohodlnější řešení. "Je to nejjednodušší varianta, která může být. Tým si (jako asistent) připravoval, s Patrikem Martincem spolupracoval. Nevidím jediný důvod, proč by neměl pokračovat, pokud následující zápasy zvládne," dodává Antoš. Po porážce s Mladou Boleslaví 3:6 v nedělním čtvrtém kole přišla pod vedením Modrého první výhra v sezoně, když Kometa ve středu přehrála České Budějovice 4:0.

Jalonen, Pardavý, nebo snad Erat?

A kdo další tedy připadá v úvahu? Výběr se možná trochu překvapivě jeví poměrně široký a zahrnuje českého, slovenského i finského kandidáta. "Zastávám variantu, že by se mohl vrátit Martin Erat. Víceméně trvale žije v Nashvillu, pomáhá tam v akademii. Sice je tam pracovně vytížený, ale víme, že když měl povinnosti, tak se vracel do Česka, ať už v rámci reprezentace, nebo Komety. A tam je to celkem logická volba. Libor Zábranský a Martin Erat mají velmi dobrý, úzký a důvěrný vztah. A nabízí se i doplnění k Jaroslavu Modrému – má to i logiku, vzal by si na starost útočníky a speciální formace," myslí si zase David Moravec.

Sám Zábranský naznačil, že by se mohlo jednat i o zahraničního trenéra a tady se nabízí dvě hlavní varianty. Zatímco angažování finského stratéga a bývalého kouče české reprezentace Kariho Jalonena by bylo finančně náročnější, angažování slovenského kandidáta Jána Pardavého by bylo ekonomicky přece jen o poznání schůdnější.

"Pardavý dostal padáka ve Slovanu Bratislava. Je to zkušený trenér, který vedl také Trenčín a působil u národního týmu u Craiga Ramsayho. Spousta zkušeností, navíc skvělý hokejista. Proč ne Janko Pardavý a proč to nezkusit okysličit?" tvrdí další expert David Pospíšil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články