Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Myslím si, že je to ještě dlouhá cesta. Bude to otázka dalších jednání, říká Tomajko k uzavření extraligy

Je zástupcem klubu, kterého se týkaly oba případy působení v extralize, ať už se jednalo o snahu postoupit do nejvyšší soutěže z první ligy, nebo se mezi hokejovou elitou zachránit. Jednatel klubu a trenér HC Olomouc v jedné osobě Jan Tomajko ale zatím nemá na aktuální extraligovou kauzu ohledně potenciálního uzavření soutěže vyhraněný názor.

Trenér Olomouce Jan Tomajko promlouvá ke svým hráčům
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

"Naše stanovisko k tomu je takové, že v letošní sezoně by se určitě neměly měnit podmínky, za kterých se začalo hrát. Jak to bude vypadat dál, to bude otázka dalších jednání a nastavení podmínek," myslí si Tomajko.

Olomoucký trenér zatím nedokáže odhadnout, jak dlouho by mohlo trvat, než dojdou kluby k finálnímu řešení. "Je to otázka dalších jednání mezi kluby a Českým hokejem. Myslím si, že je to ještě dlouhá cesta. Sám nevím, jak to dopadne," říká Tomajko.

Snahy uzavřít extraligu tady byly už v roce 1995 a 2007. V prvním případě se soutěž rozšířila z dvanácti klubů na čtrnáct, v tom druhém zasáhl proti iniciativě až Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Jaké výhody a nevýhody skýtá kauza možného uzavření extraligy? Poslechněte si Hokej fokus podcast, který se tématu věnoval:

"Neříkám, že to bude příští sezonu. Jestli by to mělo být, tak určitě to nebude za měsíc. Sám nevím, jak dlouho by to mohlo trvat nebo jestli to tak dopadne, nebo ne. Za náš klub můžu říct, že zatím nejsou žádné návrhy. Takže zatím nemůžu říct, jestli jsem pro, nebo proti," dodává Tomajko.

Na prosincové schůzce části majitelů, kteří jednali o potenciální novince už pro tuto sezonu nebo blízkou budoucnost, ale chyběl. "My jsme se schůzky nezúčastnili, nebyli jsme na ni pozváni, takže těžko ji mohu komentovat. Ale vypadalo to, že to bylo šité horkou jehlou," domnívá se Tomajko s ohledem na rozpaky, které vyvolaly vyjádření Jiřího Šlégra z Litvínova nebo Jaromíra Jágra z Kladna.

Je nám líto, video expirovalo.
Zatím nejsou žádné návrhy, říká olomoucký Tomajko k uzavření extraligy

Ve hře je mnoho variant, jak by měla uzavřená soutěž vypadat. Jednou z možností ale je, že zůstane otevřená zespoda, tedy pro účastníky a zájemce z první ligy. "Je to hrozně těžká otázka, jak nastavit podmínky, za kterých kluby postoupí, nebo které budou muset naopak odstoupit. Teď v létě by se ale extraliga neměla rozšiřovat. Do budoucna to je možnost, ale dokud to nebude domluveno, tak je těžké se k tomu vyjadřovat," trvá na svém Tomajko.

Sami hráči chtějí otevřený sestup i postup, aby neoslabila soutěživost. "Vím, že motivace pro týmy z první ligy je obrovská, to je jednoznačná věc. Samozřejmě další věc je otázka stadionů a dalších podmínek," naznačuje Tomajko fakt, že nepůjde jen o sportovní stránku problematiky.

Snaha některých majitelů klubů uzavřít extraligu vychází zejména z motivace ochránit jejich investice. "To je jednoznačná věc. Sponzoři určitě slyší víc na extraligu než na první ligu. Ekonomicky je to samozřejmě výhodné, ale je tam i to sportovní hledisko. A je potřeba to nějakým způsobem vyvážit, když už by to mělo být," doplňuje Tomajko.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články