Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hokej na Kladně zase žije. Věřím, že do pěti deseti let budeme nejlepší v Česku, říká Jágr k náborové akci

Nevídaný zájem o nábor dětí na hokej prožil kladenský klub. Akce "Pojď hrát hokej" přilákala na Kladno o polovinu mladých hráčů víc než posledně a potěšila zejména hrajícího majitele Jaromíra Jágra. Hokejová legenda se v posledních týdnech angažovala i v otázce možného uzavření extraligy, která podle něj obecně souvisí mimo jiného i s rozvojem mládežnického hokeje a financováním sportu.

Jaromír Jágr
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

"Dali jsme si se všemi trenéry tady na Kladně za cíl posunout mládež úplně na jinou úroveň, než byla doteď. Věřím, že do pěti deseti let budeme nejlepší v České republice. Jsem strašně rád, že má nábor velkou odezvu. Je to náš největší počet dětí, 63 je náš nový rekord," řekl Jágr.

Zájem dětí téměř o polovinu překonal minulou akci na Kladně. Podle Jágra na tom má možná podíl i fakt, že Rytíři se po pěti letech vrátili do extraligy, kde se vzdálili s blížící se závěrečnou čtvrtinou základní části sestupové pozici na 14 bodů a bojují o předkolo play-off. "Jsme rádi, že zase můžeme říct, že hokej na Kladně žije. Spousta dětí chodí i na naše hokeje, my se jim to snažíme přizpůsobit," podotkl.

Jak se Jágr staví k otázce uzavření extraligy a jsou jeho argumenty oprávněné? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

Jágr se nedávno vyjádřil o mládežnickém hokeji v souvislosti s možným uzavřením extraligy. Na otázku, zda by soutěži prospělo uzavření, nelze ale podle něj jednoznačně odpovědět.

"To je otázka, nad níž tady můžeme sedět a debatovat hodiny. Záleží i na tom, kolik tady bude lidí, protože co člověk, to názor. A já ho vyjádřil jen za sebe. Pořád slyším, že nemáme mládež, že nejsou děti, že naše mládež není schopná hrát. Nevěřím tomu, že pár kluků by se nenašlo, kteří by tu extraligu mohli hrát. Věřil jsem tomu, že kdyby se to rozšířilo třeba na šestnáct týmů, tak ti hráči dostanou daleko větší šanci," řekl Jágr.

Zároveň poukázal na problémy s financováním hokeje. "Myslím, že to nemá dlouhou budoucnost, protože vše je založené na dotacích a darech od sponzorů. Sport si sám na sebe nevydělá. Já se jen bojím toho, aby nepřišel den, kdy nepřijdou dotace nebo sponzor nebude vydělávat takové peníze, aby je dal jako dar těm týmům, a ten sport najednou nebude. Nebo ty týmy nebudou," dodal Jágr.

Na Kladně se ukázal i Hnilička

Ve dvojí roli byl na akci bývalý kladenský gólman a současný vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička. Na ledě nechyběl jeho syn. "Malého Hnildu jsem hned poznal, protože vůbec nebruslil. Jenom stál a odpočíval. Hned jsem věděl, že to bude on. Bude to stoprocentně brankář," smál se Jágr.

Hnilička se při svém působení na Českém svazu ledního hokeje podílel na startu akcí "Týden hokeje" a "Pojď hrát hokej". "Hřeje mě to u srdce, když tu vidím tolik dětí, protože je to jeden z projektů, který jsme vyvíjeli, když jsem tam ještě pracoval na rozvoji hokeje. To, že se to daří takto dál realizovat, je samozřejmě zásluhou místních trenérů i toho, že se do Kladna vrátil Jarda Jágr a hraje se tu extraliga," podotkl Hnilička.

"Jsem odsud. Mám možnost tu chodit se svým mladým bruslit, takže i já jsem uživatelem té náborové akce. Náš malý byl na fotbalovém tréninku, teď rychle na hokej a čeká nás tenis. Jsme typická rodina, která chce, aby děti sportovaly," připojil Hnilička, který byl stejně jako Jágr u triumfu na olympiádě v Naganu v roce 1998.

Jágr si přeje, aby co nejvíce nových zájemců u hokeje zůstalo. "Jen doufám, že děti u hokeje vydrží a my ukážeme rodičům i těm dětem důvod, proč tady jsou. Ty malé děti jsou rády, že si můžou zabruslit a být s ostatními dětmi. Jde spíš o vzkaz rodičům, aby nám věřili, že to, co děláme, děláme dobře. Aby u toho vydržely, měly zábavu a pak už jen záleží na nich. V tomto věku záleží, aby se jim to líbilo a měly z toho radost," podotkl Jágr.

Podle Hniličky je důležité sehnat finance na kvalitní trenéry pro mládež napříč sportovním spektrem. "Pro nás rodiče je strašné důležité, jací trenéři pracují s našimi dětmi. Aby s nimi pracovali tak, že je to bude bavit. Že nebudou výsledkařit. Že budou dělat sport dál a budou hrát. Že nebudou preferované jen děti, kterým to zrovna jde a jsou na tom v daném věkovém období lépe než ty, které do toho teprve dospějou," dodal Hnilička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články