Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Motor bude definitivně hledat trenérskou náhradu. Po sezoně skončím, potvrdil Prospal

Legenda českobudějovického hokeje a současný kouč extraligového Motoru Václav Prospal potvrdil, že po této sezoně na lavičce skončí. Pětačtyřicetiletý mistr světa z let 2000 a 2005 vede klub jako hlavní trenér třetí sezonu a letos mu pomohl po sedmi letech k návratu mezi elitu.

"Nahlásil jsem, že po sezoně skončím, ať už to dopadne, jak to dopadne. Já už prostě bez rodiny být nechci. Pro mě je tento rok už extra," řekl Prospal klubovému webu.

Při pomoci mateřskému celku se odloučil od rodiny, s kterou žije na Floridě, a rozhodnutí po tomto ročníku na jihu Čech nepokračovat bere jako definitivní.

"Ví to vedení, ví to hráči, nebudu se schovávat a říkat, že ještě nevím. Já už se rozhodl a ulevilo se mi. Ten důvod je rodinné hledisko. O ničem jiném to není," prohlásil Prospal, který Českým Budějovicím pomohl k návratu do extraligy jako hráč také v sezoně 2004/05.

Trenérským výměnám a jejich smyslu po začátku sezony se věnoval Hokej fokus podcast:

"Tady jsem se naučil hrát hokej, hrál tu během dvou výluk v NHL a ta prvoligová sezona je paradoxně k nižší úrovni soutěže jednou z nejkrásnějších vzpomínek, co jsem jako hráč prožil, korunovaná postupem a titulem mistra světa. Pro mě je i důležité, aby kluci věděli, že končím. Je důležité, aby to věděl manažer. Mám rodinu, čtyři děti, které nevidím, nechci být otec a manžel na dálku," vysvětlil Prospal své rozhodnutí.

"Počítal jsem původně s dvěma lety, že zvládneme postoupit hned v první sezoně, a když by byl zájem, vyzkoušel bych si trénování v extralize. Trvalo nám to o jeden rok navíc a já dostal zelenou od manželky, která mě neskutečně podporuje, abych ještě mohl zůstat. Rodina tu se mnou není a prostě mi chybí. A já chybím jim. Tak to je," doplnil Prospal.

Doufá, že se Motor zvedne z posledního místa. Dosud vyhrál jen 2 z 18 zápasů a ztrácí pět bodů na předposlední Litvínov, který má ještě dvě utkání k dobru. Prospal ale slíbil českobudějovickým přiznivcům, že tým začne vyhrávat.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Litvínov - České Budějovice

"Je to proces, který je složitý. Sám jsem nečekal, že to bude výsledkově takhle tristní. Chápu frustraci fanoušků, ta je oboustranná, protože vím, jak moc to trápí kluky. Dělají maximum, ale svým způsobem přicházíme na to, že někteří kluci jsou limitovaní a přes ten limit se nedostanou. Musíme tak najít jiné hráče," uvedl Prospal.

"Je to sezona, kdy díky rozhodnutí o nesestupu máme možnost poznat, zda na to kluci mají, nebo ne. A poznáváme to. Je nutností to oživit, je nutností přivést nové hráče, je nutností tým začít přebudovávat. Snažíme se o to, činíme s vedením kroky," konstatoval bývalý hráč Philadelphie, Ottawy, Floridy, Tampy Bay, Anaheimu, New York Rangers a Columbusu.

"Představa je taková, že minimálně dva tři útočníci by měli přijít, aby nám pomohli. Ale to si vyhodnocujeme jak s vedením, tak v trenérském týmu. Dali jsme šanci nejlepším z nejlepších z první ligy. Dlouhodobě zraněné máme útočníky Indráka s Holcem. Kvůli absenci Holce se mi rozpadla lajna Christov - Venkrbec - Holec. Indrák v úvodu sezony tak velký přínos neměl, ale má rovněž zkušenost s extraligou a teď by třeba hrál." 

"Je důležité, aby veřejnost věděla, že nám to není jedno. Nikdo z nás nechce prohrávat. Já osobně neumím prohrávat ani v kuželkách a tady v extralize mě to štve několikanásobně, vždyť jsme všem na očích. Nemáme se kam schovat, lidi, sponzoři na to čekali sedm let. Naprosto upřímně, vždyť my měli být na šesti vítězstvích! A ten pohled na tým by byl třeba úplně jiný. Ale ty zápasy jsme naprosto hloupě ztratili," zakončil Prospal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články