Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Medaile, trofeje nebo Haškova výstroj. Pardubice zvou v rámci oslav klubu na jedinečnou výstavu

V rozehrané sezoně si Pardubice připomínají sté výročí založení klubu v únoru 1923 a po knize a filmu se Dynamo představí širší veřejnosti také prostřednictvím bohaté výstavy, kterou otevře Východočeské muzeum ve středu 18. ledna na pardubickém zámku. Návštěvníci se mohou těšit kromě prezentace historie klubu a důležitých milníků také na nejrůznější artefakty.

"Pardubický klub je jediný, který dokáže dát dohromady takovou přehlídku trofejí. Proto se mi výstava dělala dobře. Hokejisté byli úžasní, vycházeli mi vstříc. Je to hlavně průřez posledních 50 let hokeje, kdy dosáhl největších úspěchů," řekl kurátor výstavy Petr Dufek.

Výstava předkládá kolekci 37 medailí, z toho deseti olympijských včetně zlatých naganských od brankáře Dominika Haška i trenéra Vladimíra Martince. K vidění budou například zlata z mistrovství světa. V samostatné vitríně je prsten pro vítěze Stanley Cupu, nechybí ani Vezinova trofej pro nejlepšího brankáře NHL. Zblízka si lidé mohou prohlédnout Haškovu výstroj z různých etap jeho hokejové kariéry.

"Jsou tady všechny věci, se kterými jsem hrál. Spíš ke konci kariéry jsem si toho vážil a snažil se výstroj schovávat. Když přijde taková výstava, jsem rád, že to můžu ukázat. Budoucnost pardubického hokeje vidím dobře. Hokej k Pardubicím patří, celá komunita bere hokej za svůj sport," řekl Dominik Hašek. "Titulů v pardubickém hokeji je šest, já jsem byl u tří. U nejvíce titulů byl asi Vladimír Martinec, protože on tam byl jako hráč i jako trenér, a já si vážím každého titulu," dodal Hašek.

Další trofeje poskytne také jiný slavný zástupce z NHL Milan Hejduk. Nejnovějšími exponáty je bronz Matěje Blümela z loňského mistrovství světa ve Finsku a také čerstvá stříbrná medaile Radima Rulíka, kterou získal na přelomu roku jako trenér české reprezentace do 20 let. Pro bývalého hokejistu a trenéra Vladimíra Martince je výstava plná vzpomínek.

"Když se podívám na svoji hokejku, tak se mi vybavuje poslední zápas se Slovanem Bratislava. Loučili jsme se jako lajna (Šťastný–Martinec–Novák), vestoje nám tleskalo čtrnáct tisíc fanoušků. Bylo to emotivní loučení a vyvrcholení naší kariéry," řekl Martinec. "Hokej je v Pardubicích fenomén. Říká se, že Pardubice jsou město sportu, ale největší úspěchy má hokej."

"Budu tady vzpomínat na zlatou medaili (z mistrovství světa) v Norsku, kdy jsme už byli – dá se říct – skoro doma, a potom Slováci remizovali s Ruskem, a to nás poslalo dál. Potom jsme to celé vyhráli. Na konci 90. let to byl vynikající mančaft, vynikající hráči, kteří neměli ego a nebyli zkažení, nebyl s nimi problém, chtěli hrát a dělali všechno pro mančaft," doplnil Martinec k tomu, na co bude na výstavě vzpomínat nejvíc.

Celou výstavu provází audiovizuální prvky, návštěvníci si stoupnou na střídačku a můžou sledovat zápas očima hráčů a trenérů. Výročí je významné, klub se snaží, aby se na něj pamatovalo. "Akcí je mnoho, jubileum důstojně oslavíme. Samozřejmě vrcholem, doufám, bude sportovní úspěch našeho A-týmu," řekl majitel klubu Petr Dědek.

"Pardubice jsou město sportu a jako muzeum jsme rádi, když můžeme oslavit významné hokejové výročí na pardubickém zámku," řekl ředitel muzea Tomáš Libánek. Výstava potrvá do 1. října.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články