Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Blahopřání

Litvínov se chce posunout výše a má nového kouče. Országh nahradil Kýhose

Vladimír Kýhos sice Litvínov zachránil v uplynulém ročníku v extralize, nyní ho ale střídá o 21 let mladší trenér. Novým šéfem střídačky hokejistů Vervy se stal Slovák Vladimír Országh, jenž podepsal s Vervou dvouletou smlouvu. Dvaačtyřicetiletý kouč v minulosti vedl například Slovan Bratislava v KHL.

Vladimír Országh dělal Vladimíru Vůjtkovi asistenta u slovenské reprezentace
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

"Jsem rád, že se nám Vlada podařilo přivést do Litvínova. Jeho trenérský vývoj sleduji dlouho a Vlado dokázal hodně slovenských a zahraničních hráčů posunout na vyšší úroveň," uvedl nový sportovní ředitel Litvínova Pavel Hynek.

Országh je bývalý útočník New York Islanders, Nashvillu či St. Louis a mistr světa z roku 2002. Vedl na klubové úrovni jako hlavní trenér Banskou Bystricu, s kterou získal v letech 2017 a 2018 titul ve slovenské lize. V ročníku 2018/19 vedl v KHL Slovan Bratislava. Působil také jako asistent trenéra u slovenské reprezentace.

"I přes svůj mladý věk je dnes velice zkušeným trenérem, který má zkušenosti i s mezinárodním hokejem z KHL i reprezentace, a věřím, že posune hokej v Litvínově výše," doplnil Hynek.

Je nám líto, video expirovalo.
Litvínov vsadil na trenéra Országha

Poté, co Litvínov vybojoval v uplynulém ročníku záchranu v extralize až v závěrečném kole v přímém souboji s Kladnem, chce Országh v nadcházející sezoně s týmem do play-off.

"Jsem plný očekávání. Je to pro mě první angažmá mimo Slovensko a jdu do klubu, který má velkou historii, který vychoval obrovské množství vynikajících hráčů a také výborných trenérů. Jdu do města, které žije hokejem. Moc se na to těším a doufám, že pozvedneme výsledky, které byly za poslední roky, a znovu se fanoušci v Litvínově dočkají play-off," prohlásil Országh.

Třiašedesátiletý Kýhos převzal litvínovské mužstvo 1. prosince loňského roku, kdy nahradil Jiřího Šlégra, jenž setrval na pozici předsedy představenstva klubu. Jeho asistenty zůstali Radim Skuhrovec a Jindřich Kotrla. O Országhových spolupracovnících se bude teprve rozhodovat. "Společně s hlavním trenérem momentálně řešíme obsazení realizačního týmu," dodal Hynek.

Országh, který je odchovancem Banské Bystrice, sehrál v NHL v základní části 289 zápasů a připsal si 119 bodů za 54 branek a 65 asistencí. V šesti duelech play-off přidal dva góly. Působil rovněž v Djurgaardenu, s kterým získal v roce 2001 titul ve švédské lize, a také v Lulee a Zvolenu. Účastník pěti mistrovství světa má i bronz z roku 2003 a hrál také na Světovém poháru v roce 2004.

Hned po skončení kariéry v roce 2010 se stal asistentem trenéra Banské Bystrice, kterou o dva roky později převzal jako hlavní kouč. U slovenské reprezentace byl asistentem českého trenéra Vladimíra Vůjtka na olympijských hrách v roce 2014 a na světových šampionátech ve stejném roce a v tom následujícím. Předloni byl ve stejné pozici na olympiádě v Pchjongčchangu a na mistrovství světa po boku Craiga Ramsayho.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články