Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kosticyn si nezahraje jen tři zápasy, rozhodly videozáběry

Disciplinární komise hokejové extraligy snížila trest pro útočníka Pardubic Andreje Kosticyna za jeho faul na olomouckého obránce Adama Rutara ze sedmi zápasů, do kterých Bělorus nesmí nastoupit, na tři utkání. Podle nových záběrů se nejednalo o faul zásahu do hlavy nebo krku, ale o napadení.

Andrej Kosticyn
zdroj: Dynamo Pardubice

Kosticyn fauloval Rutara v 57. minutě úterního duelu 42. kola, v němž Dynamo doma porazilo Hanáky 5:2. Sudími Vladimírem Pešinou a Romanem Svobodou byl vyloučen na pět minut a do konce utkání za zásah do oblasti hlavy a krku. Tak původně označil zákrok i předseda disciplinárky Viktor Ujčík.

"Ze záběrů pořízených ze systému brankového videorozhodčího a panoramatické kamery umístěné na protilehlé straně hlediště než kamery vysílatelů je nicméně podle jednomyslného názoru komise zřejmé, že při zákroku nedošlo k přímému zásahu hlavy ani krku protihráče. Zranění, které utrpěl, bylo způsobeno jeho vlastní holí, nad kterou ztratil kontrolu potom, co ho hráč ramenem zasáhl do pravé ruky, v níž hůl držel," uvedli zástupci disciplinární komise.

Kosticyn se měl podle původního trestu do sestavy Pardubic vrátit až 23. února v dohrávce 6. kola ve východočeském derby v Hradci Králové. Vynechal už páteční duel ve Zlíně, chybět bude i v neděli na Spartě a v úterý v Českých Budějovicích. Vrátit se může v pondělí 15. února v domácí dohrávce 16. kola právě proti Olomouci.

Disciplinární komise přihlédla při snížení trestu nejen k nové kvalifikaci přestupku, ale i k tomu, že "poranění, které protihráč utrpěl, neohrozila jeho další sportovní činnost". Rutar, jenž má zlomený nos, nastoupil už v pátečním domácím utkání proti Třinci. Potvrdila ale původní Ujčíkovy závěry. "Zákrok byl v reakci na předchozí přistrčení veden na protihráče, který nebyl v držení kotouče, mimo jeho zorný úhel a bez snahy získat kotouč," stojí v odůvodnění nového trestu.

"Hráč si byl vědom zranitelného postavení protihráče, přesto vedl svůj zákrok nebezpečným způsobem a neučinil nic, aby jeho důsledky minimalizoval. Naopak před střetem pro dosažení vyšší intenzity navýšil rychlost a zvedl rameno na úroveň hlavy protihráče, který v důsledku zásahu utrpěl poranění v obličejové části hlavy."

Bývalý hráč Montrealu a Nashvillu, který působí v Dynamu dva a půl týdne a ve středu oslavil 36. narozeniny, fauloval Rutara za stavu 4:2. Na vedení domácích se předtím podílel dvěma asistencemi. Celkem zaznamenal ve čtyřech duelech čtyři přihrávky. Do Pardubic Kosticyn zamířil po předčasném konci angažmá v Nižněkamsku v KHL, za který v tomto ročníku odehrál 24 zápasů s bilancí dvou branek a osmi asistencí.

Účastník devíti mistrovství světa má za sebou 398 utkání v NHL, v kterých nasbíral 222 bodů (103+119). V play-off přidal v 49 duelech 14 gólů a devět přihrávek. V KHL hrál také za Čeljabinsk, Nižnij Novgorod, Soči, Kunlun Red Star a Dinamo Minsk.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články