Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kluby stvrdily restart. Extraliga ožije už o víkendu

Hokejová extraliga začne opět v sobotu. Zástupci týmů to schválili na jednání Asociace profesionálních klubů. Přesné podmínky však ještě určené nejsou. O pravidlech povinného testování na covid-19 budou jednat s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. Kluby neodkladně odešlou na Národní sportovní agenturu žádost o výjimku. Bez jejího schválení začít nemohou.

zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Kompletní informace, co musejí k restartu soutěže splnit, však hokejové kluby ještě nedostaly. "Zatím jsme dostali dílčí informace a valná hromada byla o tom, abychom si stanovili pro kluby proveditelný návrh na výjimku. V rytmu hraní i realizovatelný z pohledu logistiky," řekl ředitel extraligy Josef Řezníček.

Vedení soutěže mělo připravený návrh žádosti, který lehce upraví. I nadále platí, že hokejové kluby chtějí přesvědčit příslušné orgány, že nejsou schopny podstupovat před každým zápasem PCR testy na covid-19. Z ekonomických důvodů a také proto, že například v příštím týdnu některé týmy čekají hned čtyři zápasy.

Je nám líto, video expirovalo.
Řezníček: PCR testy jsou pro nás během sezony logisticky téměř nemožné

Jak levně testovat v rychlém herním sledu?

Jeden PCR test stojí v současnosti zhruba 1700 korun. Pro hokejový tým by tak náklady za jedno testování vyšplhaly přibližně k 50 tisícům korun. "Jestli by to mělo být 50 tisíc za jedno kolo testů a těch testů by mělo být víc v týdnu, tak by to bylo smrtící. Být to padesát, sto tisíc měsíčně, asi by se s tím dalo nějak žít," prohlásil Martin Straka, klubový šéf extraligové Plzně a zároveň asistent reprezentačního kouče Filipa Pešána.

"Snaha klubů směřuje k antigenním testům. Samozřejmě v počátku se kluby shodly, že PCR testy jsou v úvodu schopny provést. V dalším rytmu hraní jsou ale neproveditelné," uvedl Řezníček. Vedení Českého svazu ledního hokeje navíc v minulých dnech argumentovalo, že již téměř 80 procent extraligových hráčů koronavirové onemocnění prodělalo a v nejbližší době by se tak neměli opět nakazit.

Poslechněte si nový díl Hokeje bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Aby se mohlo začít hrát, musí ale hlavní hygienička žádost o výjimku schválit. "Kluby vědí, co teď mají. Na žádosti, principu, jsme se shodli," dodal ředitel soutěže.

K možnosti, že by se testy na koronavirus hradily z dotačního programu Covid – sport 2, se olympijský vítěz z Nagana Straka staví hodně skepticky. "My tam na to (Covid – sport 2) hlavně čekáme jakožto na kompenzaci, takže kdybychom z toho měli čerpat ještě peníze na testy... Měly by to být hlavně peníze za to 'sedačkovné', na to všichni čekáme, kolik to vlastně bude, jaká to bude částka a jakým způsobem to budeme účtovat. Kdybychom z toho měli začít ještě platit testy, je to zase další nákladová položka navíc a ty peníze nám pak budou pochopitelně někde chybět," řekl Straka.

"Věřím ale, že se na všem nějak dohodneme, aby to mohlo začít fungovat a mohli jsme začít chodit na hokej. Doufám, že se najde nějaká společná cesta, aby všechno bylo, jak má být, ale zároveň aby to nestálo zase tak moc peněz," doplnil Straka.

Alespoň zpočátku jsou kluby připraveny zaplatit testy bez ohledu na možnou kompenzaci. "V současné době je ten problém někde na Evropské unii. Čeká se, že se vše během týdne vrátí k nám na ministerstvo průmyslu a obchodu, které by mělo podmínky v nejbližší době zveřejnit," uvedl k problematice úhrady testování Řezníček.

Sobotní restart extraligy obstarají dohrávaná utkání Třinec - Brno, Litvínov - Plzeň, České Budějovice - Karlovy Vary a Sparta - Pardubice. Soutěž poté bude pokračovat v pondělí, kdy se uskuteční kompletní 15. kolo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články