Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hradec vyřídil Litvínov ve třech duelech, v posledním nasázel pět gólů

Série vítězství Hradce Králové nad Litvínovem se protáhla na osm v řadě. Chemikům skončila sezona, když doma padli jasně 1:5 a sérii předkola play-off hokejové extraligy s Mountfieldem nezvládli po výsledku 0:3 na zápasy. Východočeši dominovali v první části po trefách Šaldy, Blaina a Orsavy. Ve druhé třetině pak předvedl gólový úprk Zachar a další trefu přidal Smoleňák. O snížení se postaral už jen Jarůšek.

Radek Smoleňák s kolegy slaví trefu proti Litvínovu
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

Hradec Králové si od zisku extraligové licence v roce 2013 po příchodu Mountfieldu z Českých Budějovic zahraje čtvrtfinále i posedmé za sebou. Verva, které se vrátil do sestavy po jednozápasovém disciplinárním trestu centr Viktor Hübl, na účast mezi osmi nejlepšími čeká od roku 2017.

"Měli jsem celkem solidní začátek, ale udělali jsme tam chyby, které nás trochu srazily na zem. Za stavu 3:0 si to hosté už pohlídali a udržovali si příznivý stav. Snaha se nedá upřít, ale soupeř už byl natolik silný, že už jsme s tím nedokázali nic udělat," řekl trenér Litvínova Vladimír Országh.

Do vedení se dostali Východočeši v páté minutě, kdy Šalda u pravého mantinelu oklamal Svobodu, nabruslil před branku a prostřelil Godlu mezi betony. Litvínov se snažil odpovědět, ale Mazanec, který ve dvou zápasech doma inkasoval pouze jednou, zůstával neprůstřelný.

Ve 14. minutě se dočkali domácí při Nedomlelově vyloučení první přesilové hry v zápase, ale během ní hráli v šesti a zkrácenou početní výhodu hostů v čase 16:29 využil střelou od modré čáry Blain. Těžil z Lvovy clony před Godlou. Za 58 sekund už to bylo 3:0. Růžičkova přihrávka se od bránícího Ščotky odrazila k Orsavovi, který se prosadil bekhendovým zakončením.

"Napadaly tam góly, samozřejmě člověk se s tím snaží něco dělat. Bohužel to nevyšlo. Chyběla nám produktivita. Nějaké šance v prvních dvou zápasech byly. Hodně je podržel Mazi (Marek Mazanec). Asi celkově rozhodla i zkušenost a takticky to zvládli líp než my," uznal zasloužený postup Hradce Králové litvínovský kapitán Viktor Hübl.

Do druhé třetiny nahradil v brance domácích Godlu Zajíček a inkasoval ve 27. minutě. Do úniku se dostal Zachar a zakončil jej bekhendovým blafákem. Za dalších 31 sekund už to bylo o pět gólů. Cibulskis napadaný Pilařem za brankou přenechal puk Smoleňákovi a kapitán Mountfieldu u levé tyče zasunul puk do branky.

"Věděli jsme, že Litvínov musel, a bylo jen na nás, jak moc jim dovolíme dostat se do hry. O to víc jsme chtěli dát první gól, abychom jim ukázali, že to prostě dneska proti nám nepůjde. Tím, že jsme dali tři góly v první třetině, to nás dostalo neskutečně na koně a byl to základ úspěchu," prohlásil kapitán Hradce Králové Radek Smoleňák.

Litvínov nesebral Mazancovi čisté konto ani při Sklenářově vyloučení, hradecký gólman si poradil i se střelou Františka Lukeše ve 36. minutě a změnu stavu nepřinesla ani další přesilovka Severočechů na přelomu druhé a třetí třetiny.

Až ve 45. minutě vyzrál na Mazance Jarůšek střelou z levého kruhu. Litvínovští se ještě snažili zkorigovat výsledek, ale před Mazancem neuspěl necelých osm minut před koncem Zygmunt. Zajíček si ještě poradil se Zacharovým únikem.

HC Energie Karlovy Vary - HC Dynamo Pardubice 2:1 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 58. Kohout (Flek, T. Rachůnek), 78. Kohout (T. Rachůnek) - 25. Poulíček (Blümel, Paulovič). Rozhodčí: Jeřábek, Veselý - Pešek, Malý. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. Stav série: 1:2.

Sestavy:

Karlovy Vary: F. Novotný - Šenkeřík, Weinhold, D. Mikyska, Kowalczyk, Pulpán, L. Zábranský ml. - Flek, Hladonik, T. Rachůnek - O. Beránek, Skuhravý, Vondráček - Kohout, Černoch, Koblasa - Šik, T. Mikúš, Redlich. Trenér: Pešout.

Pardubice: Klouček - Nakládal, Vála, Ďaloga, J. Mikuš, Hrádek, J. Kolář, Bučko - Blümel, Poulíček, Paulovič - Camara, T. Zohorna, R. Kousal - O. Rohlík, O. Roman, L. Horký - A. Kosticyn, M. Kratochvil, Pochobradský. Trenér: R. Král.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články