Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hradecká obrana hned zafungovala. Výhra nad Litvínovem a nula Mazance jako bonus

Plán kouče Vladimíra Růžičky staršího v prvním letošním utkání play-off vyšel na výbornou. Hokejisté Hradce Králové získali první bod v sérii předkola s Litvínovem po výhře 2:0. Skórovali útočníci Aleš Jergl a Kelly Klíma, gólman Marek Mazanec pak udržel svou 13. nulu v extralize v kariéře.

Obrana Hradce Králové čistí prostor před Markem Mazancem
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Domácí, kterým se vrátili do sestavy obránci Blain a Jank, se radovali z vedení už ve 3. minutě. Po deseti vteřinách potrestal Irvingovo vyloučení právě po Blainově přihrávce střelou z levého kruhu na bližší tyč Jergl. "Vstup byl výborný a hlavní bylo, že jsme dali první gól. To vždycky tým nakopne. Snažím se tam v přesilovce najít místo. Trénuju to odtamtud a zase se to povedlo, za to jsem určitě rád," řekl Jergl.

Při dalších nebezpečných situacích vytěsnil Godla Lvův pokus z pravé strany a v závaru po Smoleňově pokusu a Koukalově dorážce odvrátil puk z brankoviště rukou ležící Demel.

Při Nedomlelově vyloučení zabránil Lukešovi ve vyrovnání při zakončení z bezprostřední blízkosti Mazanec. Godla potom kryl Sklenářovu šanci a stihl také vypíchnout puk po přihrávce Zachara na Perreta v přečíslení. Před pauzou kryl Mazanec dva pokusy Hübla.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih a ohlasy 1. utkání předkola play-off Hradec Králové - Litvínov

V úvodu druhé části ohrozili Godlu Sklenář a Orsava, na druhé straně neusměrnil před Mazancem puk přesně Hanzl. S průnikem neuspěl ani domácí Kelly Klíma a hradecké gólman zase vyrazil maskou ránu Látala. Godlu nepřekvapil po objetí branky Perret. Litvínov se ubránil při kuriózním vyloučení Lukeše. Hostující útočník byl natlačen dvířky na střídačku Hradce Králové a prošel z ní na vlastní, jeho tým dostal trest za špatné střídání.

Při signalizované výhodě stačili domácí vychýlit Hüblovu dorážku do odkryté branky. Při Pavlíkově trestu se stav nezměnil a stejně tak při pobytu hostujícího Jarůška na trestné lavici. Během oslabení mohl Litvínov vyrovnat. Látala v úniku fauloval Jank, ale Zdráhal při trestném střílení proti Mazancovi neuspěl. Potom zase odolal při tlaku Mountfieldu Godla. 

Predikci série Hradec Králové - Litvínov nabídl nový Hokej fokus podcast:

"Znám to tady a kluky taky. Hraje se mi tady dobře, takže jsem se sem moc těšil. Škoda, že to nedopadlo," litoval porážky útočník Litvínova Martin Látal, který za Mountfield hrál v sezoně 2017/18.

Na startu třetí třetiny po Smoleňákově akci minul dorážející Koukal. Mountfield pevnou obranou středního pásma nepouštěl soupeře do šancí a ubránil se i při Graňákově trestu. "Klasický beton, který trenér Růžička aplikuje všude, kam přijde. Takže bylo těžké se dostávat přes střední pásmo, ale myslím, že jsme si s tím docela poradili a nebyl to úplně jednoznačný zápas pro ně," prohlásil Látal.

V 52. minutě navíc Východočeši pojistili náskok, když se Jerglův pokus odrazil od zadního mantinelu a Kelly Klíma z pravé strany z úhlu překonal Godlu. "S klukama se hraje výborně. Řekli jsme si, co chceme hrát, a snažíme se to na ledě dělat. Vychází to, takže nebudeme nic měnit a budeme dělat dál, co jsme si řekli," podotkl Jergl ke spolupráci s dvojčaty Kevinem a Kelly Klímovými.

Hned vzápětí pomohla hostům po Lvově střele tyč. V 55. minutě nevyužil příležitost na snížení Pospíšil a stav se nezměnil ani při tlaku při závěrečné power play, v které hráli hosté po Jankově vyloučení dvě minuty i v šesti proti čtyřem.

Mountfield Hradec Králové - HC Verva Litvínov 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Jergl (Blain), 52. Kelly Klíma (Jergl, Nedomlel). Rozhodčí: Hodek, Pražák - Ganger, Klouček. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. Bez diváků. Stav série: 1:0.

Sestavy:

Hradec Králové: Mazanec - Blain, Nedomlel, F. Pavlík, Šalda, Graňák, Jank - Jergl, Kevin Klíma, Kelly Klíma - Orsava, V. Růžička ml., J. Sklenář - Zachar, Lev, Perret - Smoleňák, Koukal, Pilař. Trenér: V. Růžička st.

Litvínov: Godla - Irving, Ščotka, Balinskis, Cibulskis, D. Zeman, Demel - P. Zdráhal, M. Hanzl, Jarůšek - Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš - P. Svoboda, Gerhát, M. Látal - Havelka, Žejdl, Zygmunt. Trenér: Országh.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články