Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Finanční díru hokejových Pardubic má zachránit město

Pardubice – Pardubický hokejový klub již nějakou dobu trápí finanční potíže. Vedení v čele s většinovým majitelem podnikatelem Romanem Šmidberským dlouhodobě požaduje navýšení finanční podpory od města Pardubice. Nyní přišlo s novým návrhem, který – přestože mu jeho autoři dali přívlastek kompromisní - očekává, že většinu z dvacetimilionové loňské ztráty zaplatí město. "Kompromisní" návrh ale zřejmě na pardubické radnici pochopení nenalezne, zastupitel Jan Němec neváhal označit požadavky klubu za nemorální.

Ilustrační foto
zdroj: ČT24

Shodu hledá město s klubem poté, co Šmidberský vyzval radnici k odpuštění nájmu za halu ve výši 23 milionů korun. Radnice naopak chce, aby akcionáři (většinu akcií drží Šmidberský, menšinu město a další akcionáři) společně zaplatili loňskou ztrátu, která činí téměř 20 milionů. Obě strany prohlašovaly, že ze svých požadavků neustoupí.

Teď ale Šmidberský přišel s "kompromisem", aby město dovolilo klubu dlužit Rozvojovému fondu města ne současných deset, ale 25 milionů korun. Chybějící peníze ve fondu by pak muselo pokrýt město z rozpočtu. O dalších 4,5 milionu korun chce klub snížit nájem v hale a k tomu další čtyři miliony za novou reklamní smlouvu. Proti tomu by upustil od požadavku, aby radnice prostřednictvím Služeb města Pardubice platila za klub každý rok sedmimilionovou garanci. Celkově by tak město dalo do klubu různými kanály 23,5 milionu korun, hokej by si sám začal platit sedm milionů na garance.

Podle Šmidberského spočívá kompromis v plánovaném navýšení základního jmění o pět milionů korun. Z toho se však nedá uhradit dvacetimilionová loňská ztráta, natož čtyřicetimilionová kumulovaná ztráta za poslední roky. Oněch pět milionů by platili akcionáři společně podle podílu akcií, tedy Šmidberský 2,5 a město 1,5 milionu korun, zbytek ostatní akcionáři.  

"Je nemorální chodit za vlastníkem haly s nataženou rukou"

Takové řešení se zastupitelům moc nelíbí. "Pro mě platí to, co už jsme jednou přijali. Klub nemůže počítat s pomocí města, dokud se nevypořádá s loňskou ztrátou. Proto stále není stabilizační balíček na pořadu dne," uvedl předseda zastupitelského klubu ČSSD Jakub Rychtecký.

Podobně mluví radní za TOP 09 Jan Němec. "Tohle mě nadzvedlo. Debatující naprosto nepochopili, v čem spočívá konsolidace firmy," řekl deníku Němec. Dodal, že při rozpočtu 164 milionů korun by klubu stačilo, aby ušetřil 20 procent nákladů k vybřednutí ze ztráty a dluhů. "Jenomže tady se jde cestou bohatého strýčka. A podle mě je nemorální chodit za vlastníkem haly s nataženou rukou," uvedl Němec. Zastupitelé by o návrhu měli hlasovat v úterý.

Zdroj
ČTK, MF Dnes

Hlavní zprávy

Nejčtenější články