Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Bude to vážně mazec. Od prvního do posledního zápasu nás čeká bitva o milimetrech, predikuje Rulík

Mimořádně vyrovnané a tvrdé boje očekává v nadcházejíecí extraligové sezoně trenér Radim Rulík, jenž převzal hokejisty Pardubic. A právě Dynamo patří papírově k těm týmům, co by měly vévodit tabulce. Sedmapadesátiletý kouč však podobné předpoklady mírní a upozorňuje, že zvučné posily hlásí i konkurence.

Hlavní trenér Dynama Radim Rulík
zdroj: ČTK autor: Taneček David

"Do ligy přišlo sto nových hráčů a bude úplně jiná. Nějaké papírové předpoklady vůbec neexistují. Média tlačí Pardubice do něčeho, do čeho je tlačeno osm týmů v lize: Sparta, Třinec, Brno, Liberec, mohl bych pokračovat. Jsme v maximální pokoře, protože nejsme jediný tým, jenž posílil. Konkurence nelenila a posílila zrovna tak," řekl Rulík.

"Chci tím jen upozornit na to, že opravdu nejsme jediní. Do Sparty přišel Simon a gólmani, ten tým zbrojí vážně obrovsky. To samé Brno, v Litvínově proběhla velká obměna. Vítkovice získaly nejlepšího hráče z posledních dvou let... Bude to vážně mazec. Od prvního do posledního zápasu nás čeká bitva o milimetrech. Kdo si to neuvědomuje, tak na to velmi rychle přijde," uvedl Rulík.

Tlak a očekávání však vnímá jako logické s ohledem na to, že Pardubice posílila řada hráčů zvučných jmen. Klub se navíc nejvyššími ambicemi netají. "Zároveň budu ten první, kdo bude na hráče působit tak, abych ten tlak co nejvíce rozbil. Ať je ten tlak na mě, ale ne na ty kluky v kabině. Protože tlak na hráče v kabině vytvářím já tím, že chci, aby každý trénink byl na sto procent. Aby vše, co dělají, bylo v co možná největší rychlosti, aby to bylo do systému, těch věcí je moře," připustil Rulík.

"Já na ně vytvářím tlak, ale ten hokejový. Co se však týká toho mediálního tlaku, tak jim doporučuju, aby to nečetli a mohli se soustředit sami na sebe. Chci, aby měli na hokej klid. Tlaku se nemohou úplně vyhnout, ale myslím, že když se budou soustředit na sebe, mají daleko větší šanci," řekl Rulík.

Má pocit, že hráči v tuzemsku neumí pod tlakem okolí hrát. "Nejsme tady NHL, nejsme v té kultuře. V NHL jsou zveřejněné platy, není nic tajného a každý jde s kůží na trh. Je tam obrovská konkurence, každý tým má farmy a portfolio osmdesáti hráčů, které může nasadit do NHL. A každý hráč ví, že jakmile nepodá dva tři zápasy výkon, co se od něho očekává, jde na tribunu, ve druhé fázi na farmu a naskakuje za něho hráč, který čeká na svou příležitost. Je to jiná kultura, v podstatě jiný sport. Na tohle tady hráči nejsou zvyklí, ten tlak mnohdy neustojí a vše pak může dopadnout úplně jinak, než jaké jsou předpoklady," uvedl Rulík.

Výkony chce během sezony stupňovat tak, aby byl tým maximálně připravený, jakmile vypuknou boje v play-off. "Neodhadnu ale, jak jsme na tom právě teď. Hráči vypadají nějak na tréninku, ale zase co jsem měl třeba teď nedávno zkušenost s reprezentační dvacítkou, tak tam mi přišlo, že jsme netrénovali dobře. Nebyla tam intenzita a rychlost, co měli Finové, Švédové, Kanada, Amerika, pak jsme však měli daleko lepší výkon v těch zápasech," připomněl Rulík.

"Tady jsem nově a ty hráče prakticky neznám z ostrého zápasu. Teprve uvidím, jakým hokejem se budeme prezentovat v soutěžních zápasech a jaké budou výkony hráčů. Od toho se to bude odvíjet dál. Vizí, cílem a zadáním pro celý realizační tým je každopádně to, aby hráči podávali výkony, které se od nich očekávají," podotkl Rulík.

Vstup do sezony komplikují Dynamu zdravotní potíže některých hráčů. "Honza Kolář je mimo hru na delší dobu, prognóza je taková, že ještě minimálně měsíc, než půjde do plného tréninku. Pak máme problém s některými útočníky, ale tam nedokážu říct, jak to bude. To bude záležitost ze dne na den," řekl Rulík.



Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články