Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Berete challenge? Čas máte do buly. Stresující to bude pro videokouče, shodují se trenéři

Teď mají šanci zasáhnout výrazně do děje utkání. Extraligoví trenéři dříve mohli pouze na pozápasové tiskové konferenci spílat výrokům sudích. Od nové sezony ale disponují možností trenérské výzvy. Zatím ve čtyřech situacích vyjma ofsajdu, který se přezkoumává i v NHL. 

Kouč Jakub Petr
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Většina koučů si zřejmě oddechla: Konečně je to tady. V minulé sezoně ještě nebyly všechny stadiony pro tuto novinku uzpůsobené, nyní se zavádí plná verze. "Beru to jako posun v hokeji. Sice verze v extralize bude osekaná oproti té, co používají v NHL, ale určitě to přinese větší férovost," říká Patrik Augusta z Liberce.

Za nejdůležitější prvek tzv. Coach's Challenge považuje situace ochrany brankáře. "Je spousta sporných situací kolem postavení hráče v brankovišti a nedovoleného bránění gólmanovi. Takže věřím, že v tomto prostoru to bude nyní férovější. Rozhodčí to totiž v určitých situacích nemají jednoduché," sděluje nástupce Filipa Pešána u vicemistra extraligy.

Kromě zmíněných možností mohou trenéři rozporovat ještě přihrávku rukou předcházející gólu a vysokou hůl předcházející gólu. Ofsajd se zatím vzhledem k plynulosti hry a finanční náročnosti opomíjí. "Nebránil bych se ani challengi na postavení mimo hru. V Evropě jsou tendence zužovat hřiště. Hra bude o hodně rychlejší a rozhodčí je taky jen člověk. Vím, že jsem ten, který s nimi sem tam v sezoně jde do sporu, ale zas musím vnímat ten lidský faktor," povídá kouč Vítkovic Jakub Petr.

Trenérské výzvě se věnoval nový Hokej fokus podcast:

Sankce za neúspěšnou výzvu? Ztráta oddechového času a možnosti další challenge. Pokud střídačka bude mít pravdu a zvrátí rozhodnutí sudích na ledě, zůstává jim kromě time-outu i další možnost výzev v zápase.

V NHL se pravidlo už opět posunulo. Kouč za neúspěšný požadavek přezkoumání "přivodí" týmu dvě trestné minuty, poté může zkusit další výzvu. Za další chybu však přichází už čtyři trestné minuty. "To by asi bylo hodně tvrdé, protože u nás systém pojede první sezonu. Bude to pro všechny novinka, takže líbí se mi rozhodnutí ztráty oddechového času," hlásí Petr.

Je nám líto, video expirovalo.
Do extraligy míří trenérská výzva

Důvod je jednoduchý. "V NHL mají riziko vyloučení, ale musíme brát v potaz, že mají výborné zabezpečení na střídačkách. Sám jsem to zažil v Montrealu na mistrovství světa dvacítek. Obrazovky jsou zabudovány v podlaze," vzpomíná ostravský lodivod.

V NHL se mění Coach's Challenge:

Nejen dvouminutové tresty a upuštění od ztráty timeoutu jsou změnou v NHL. Kromě ofsajdu a čtyř zmíněných kategorií dostupných i v extralize trenéři mají šanci rozporovat i další situace. Když puk skončí v ochranné síti bez jakékoliv teče mimo pozornost rozhodčího a když puk vyletí ze hřiště, přičemž se jej následně dotkne tým v útočném pásmu.

Extraligové kluby kvůli novému pravidlu většinou nerozšiřovaly realizační tým. Odpovědnost spadne na videokouče. "Už jsme s výzvou počítali v minulém roce, takže videokouče máme a v tomto módu jedeme dál. Náš videokouč pak komunikuje s jedním trenérem na střídačce," popisuje Petr úlohu Michala Rejzka.

V Kometě zastává stejnou pozici Jiří Horáček. Díky své kompetentnosti už v minulé sezoně kromě pozice videokouče působil i jako jeden z asistentů Libora Zábranského. "Jirku znám svým způsobem chvilku, ale nedám na něj dopustit. Je na správném místě. Když řekne, ano vemte si výzvu, je to na 99 procent, že uspějeme," oceňuje svého kolegu nástupce Zábranského Petr Fiala.

Videokouči sedí v hledišti, z nadhledu a s dostupnou technikou klubu dá střídačce, většinou asistentovi či v případě brněnského celku trenérovi brankářů, do sluchátka doporučení.  

Nutnost rychlé reakce může přinést stres, pro videokouče

Střídačka musí rychle zareagovat po vstřelení branky. Do doby, než se opětovně vhodí buly. Po dosažení gólu ještě sudí zkontroluje očním kontaktem, zda tým bere challenge. Vše se děje zhruba v minutovém rozmezí.

"Nejvíc stresující to bude pro Jirku na tribuně. Domluvili jsme, že to budeme nechávat na něm, protože situace vidí přesně a zpětně," prohlašuje devětapadesátiletý Fiala.

Petr Fiala
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

"Riziko je na realizačním týmu. Komunikaci musíme mít propracovanou, už jsme se o tom bavili. Úlohy musí být přesně dané, protože časový stres tam určitě bude," souhlasí pětačtyřicetiletý kouč Vítkovic Petr.

Na rozdíl od Kladna či Olomouce měl nejspíš ostravský klub díky moderní Ostravar Areně i levnější aplikaci kamer pro trenérskou výzvu, protože stavěl na určitém základu. "Arena je moderní, hrálo se v ní mistrovství světa a bude tam v prosinci i šampionát dvacítek, takže dispozice tam jsou," přikyvuje Petr. "Ještě minulý rok v Olomouci jsem slyšel, že instalace videotechniky vyjde přes milion korun. Myslím si, že se za rok moc nezměnilo, takže se bavíme o částce něco přes milion korun," dodává Fiala, který přišel do Komety z Hané.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články