Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Extraliga spouští trenérskou výzvu naplno. Když vidíme fotbal, vyplatilo se počkat, říká Řezníček

V minulé sezoně se ustoupilo z rozhodnutí zavést neúplný systém trenérské výzvy, což si ředitel hokejové extraligy Josef Řezníček pochvaluje. Nyní je vše kompletně připravené na start 12. září. Devět povinných kamer na každém stadionu nabídne sudím pohled na situace ohledně nedovoleného bránění brankáři, postavení útočícího hráče v brankovišti, přihrávky rukou či hry vysokou holí.

Ředitel extraligy Josef Řezníček
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Jak přijaly kluby letošní novinky spojené s trenérskou výzvou?

Znaly situaci od minulého roku a už v loňské sezoně měly snahu, abychom to spustili. Nakonec jsme udělali rozhodnutí, že jsme zavedení trenérské výzvy ještě odložili, neměli jsme potřebnou techniku na stadionech. Během roku by asi přibývala, ale neuměli jsme si představit, že bychom teprve postupně zařazovali nové a nové kluby, kde se trenérská výzva může uplatňovat.

V jaké fázi byly loni kluby s přípravou videosystému?

Definoval bych to tak, že na začátku soutěže takových šest klubů nemělo systémy vůbec hotové. Záběry z kamer byly opravdu ještě špatné.

Naopak fotbalová liga nemá VAR na všech stadionech. Kdybyste zaváděli "neúplný" systém už v minulé sezoně, považoval byste soutěž za neregulérní?

Nemyslím si, že úplně neregulérní, protože podmínky na stadionech byly vždy pro oba soupeře stejné. Ovšem celkově pro extraligu, pro jméno soutěže, se nám to nezdálo úplně dobré. Věděli jsme, že se případně vyskytnou určité diskuse o tom, proč na jednom stadionu rozhodnutí bylo zvrácené a jinde ne. Diskuse jsme chtěli odstranit. Takže jsme to za souhlasu klubů odložili a začínáme letos.

Když vidíte pochybnosti ve fotbale, jste rádi za volbu trenérskou výzvu odložit?

Určitě šlo o dobré rozhodnutí. Během sezony se nám to potvrdilo, vzhledem k tomu, co se stalo ve fotbale. Nechceme, aby se nějak poškozovalo dobré jméno soutěže.

Je nám líto, video expirovalo.
Do extraligy míří trenérská výzva

Bylo pro nějaké kluby složité letos aplikovat tuto novinku na svůj stadion?

Všechny kluby to musí zvládnout, protože je to v licenčních podmínkách, v herním řádu pro extraligu. To znamená i postoupivší Kladno vědělo situaci, i když se s tím teď potýká jako poslední. Samozřejmě hrálo dlouho baráž a teď na ně spadla příprava sezony na extraligu. Testování proběhne asi na závěr na Kladně.

Kolik může stát po technické stránce zavedení tohoto systému klub?

Víte, že technika stárne velice rychle. Od roku 2003, kdy byly zavedené prvky pro brankové videorozhodčí, to stálo tehdy až převratných 800 tisíc korun. Dneska je to přes milion a víc. Spíš se to blíží k milionu a půl, takový systém postavit a zprovoznit.

O POSTUPU VYHODNOCOVÁNÍ SITUACÍ A PODMÍNKÁCH ZAVEDENÍ VIDEOSYSTÉMU ČTĚTE ZDE.

Čekají vás tedy ještě závěrečná testování. Věříte, že bude tato technologie plně funkční už od startu extraligy?

Připravujeme se velice pečlivě. Není úplně jednoduché koordinovat těch čtrnáct stadionů, aby práce i testování byly podle ideálu. Příprava totiž úplně není tak dlouhá. Nemáme tolik možností, kdy kluby hrají domácí zápasy, abychom to vyzkoušeli. Opravdu ostrý start zátěže přijde až v extralize, kdy stadiony budou plné lidí. Narážíme totiž na různé aspekty - příliš mobilních telefonů, moc wifi zapojení a další rušivé elementy. Předpokládám, že se všichni budeme koncentrovat na začátek extraligy, abychom chyby vychytali.

Kromě povinných devíti kamer mohou mít kluby i další vlastní. Zmiňoval jste možný počet 24 kamer. Kde jsou nejlépe zařízení?

O2 arena bude hodně dobře vybavená. Dva tři roky už to funguje v Třinci, kde disponují hodně kamerami.

Trenérské výzvě se věnoval také nový Hokej fokus podcast:

Může rozhodčí zkoumat situaci i z více než devíti předepsaných kamer?

Ano, ale pokud je těch 24 kamer zapojených do toho systému videorozhodčích. Pokud nejsou, videorozhodčí má k dispozici jen třeba deset kamer. Je potřeba si uvědomit, že s více pohledy se zase může rozhodování prodloužit. Celý ten závěr by měl být takový, že pokud to rozhodnutí není úplně jasné, prostě zůstává rozhodnutí na ledě. Jako při běžných situacích, které fungovaly dříve. Nemůžeme to brát, že se posuneme na sto procent a všechny situace budou vyřešené pomocí videa. Spíš nám to pomůže rozřešit situace, na které kluby upozorňovaly, že se špatně posoudily. Pomocí techniky můžeme zlepšit ten průměrný výstup.

Bude se rozhodnutí odůvodňovat veřejně v areně?

Hlasatel bude mít strukturovanou odpověď. Rozhodnutí na ledě bylo zvrácené, nebo potvrzené. To je jediné. Když jezdíme po těch klubech, říkáme s nadsázkou: No tak si vezmete jednu trenérskou výzvu, bude neúspěšná a pak můžete videokouče poslat domů. Už je hotov. (smích)

Trenérská výzva se používá i v NHL nebo soutěžích mezinárodní federace IIHF. Chcete se inspirovat a rozšiřovat videosystém pro Coach's Challenge?

Určitě je NHL pro nás i pro naše kluby příkladem. IIHF se snaží také jít tím trendem, mít techniky co nejvíc. Musíme se ale trochu držet i zpátky. IIHF vymýšlí věci, které jsou ještě hodně dopředu. Možná, že by nám způsobily i víc problémů. V tuto chvíli by měly nastavené systémy odpovídat těm standardům, které chceme mít nastavené. Nemůžeme se určitě srovnávat s NHL, i když na některých stadionech se u nás stávají podmínky také hodně vyrovnané NHL. Jenže vysílatelů a bohatých stanic je v zámoří hodně, jsou opravdu zatím někde jinde.

Takže myšlenka přezkoumávat i vyšší tresty v utkání zatím není reálná?

Nemyslím si, že pomocí tohoto systému budeme chtít posuzovat vyšší tresty. V každém případě záběry, které se nahrávají a tečou k nám, chodí i do komise rozhodčích. Disciplinární komise tak může čerpat úplně z jiných obrázků než v minulých letech.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články