Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Extraliga po vyhlášení nouzového stavu pokračovat nebude, z první ligy postupují České Budějovice

Po vyhlášení nouzového stavu je nejvyšší soutěž definitivně ukončena a titul nebude udělen. Informuje o tom server hokej.cz s odkazem na prohlášení tiskového mluvčího Českého svazu ledního hokeje Zdeňka Zikmunda. První liga byla kvůli pandemii koronaviru předčasně ukončena také a mezi elitu postoupí České Budějovice, které suverénně vyhrály základní část. Rozhodl o tom výkonný výbor svazu.

Radost hokejistů Českých Budějovic
zdroj: ČEZ Motor České Budějovice

"Vláda vyhlásila nouzový stav, který bude platit měsíc. Proto bylo rozhodnuto o ukončení letošní extraligové sezony," řekl Zikmund.

Extraliga nevyhlásí vítěze, takže český hokej bude bez mistra poprvé od roku 1945. Nejvyšší soutěž opustí poslední Kladno, Rytíře v ní nahradí České Budějovice, které vyhrály základní část první ligy. Play-off druhé nejvyšší soutěže bylo také zrušeno.

Zástupci klubů se na přerušení extraligy domluvili v úterý, ve středu návrh oficiálně potvrdil výkonný výbor ČSLH. Od začátku ale bylo jasné, že se opět začne hrát jen v případě, že bezpečnostní rada upraví pravidlo, na základě kterého mohlo na sportovištích při zápasech být jen sto osob. Vyhlášený stav nouze, který bude platit minimálně 30 dnů, ale podmínky ještě zpřísňuje.

"Vláda dnes přijala nouzový stav, který bude platit měsíc. Během té doby není možné pořádat hokejové akce, přičemž totéž platí i po 29. březnu, bylo tedy rozhodnuto o ukončení aktuálního ročníku extraligy," uvedl Zikmund.

Na základě vládního rozhodnutí by navíc měli mít sportovci zakázaný i vstup na stadiony a do multifunkčních arén. "Kluby už mi samy volají, že ruší nouzové režimy nebo soustředění a místo toho posílají své hráče domů," řekl ředitel soutěže Josef Řezníček webu sport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Play-off extraligy se ruší, fotbalová liga se odkládá

Česká extraliga následovala Švýcarsko, které také dnes zrušilo play-off i celou sezonu. Ke stejnému kroku se rozhodli i v Německu, Rakousku, na Slovensku, v Norsku, ve Slovinsku a v Polsku.

Motor je po sedmi letech zpět

K ukončení první ligy sáhl svaz poté, co tento krok ve středu podpořilo sedm z deseti účastníků vyřazovací části soutěže. Motor ovládl základní část se ziskem rekordních 153 bodů a náskokem 44 bodů před druhým Přerovem. Extraliga se bude hrát v Českých Budějovicích po sedmi letech.

Výkonný výbor rozhodl rovněž o ukončení play-off druhé ligy. Postupujícího do první ligy určí zápasy tří vítězů skupin - Šumperka (skupina Východ), Vrchlabí (Sever) a Kolína (Střed) - jež začnou v neděli. S okamžitou platností byly ukončeny všechny juniorské, mládežnické i žákovské soutěže řízené svazem.

"Přijaté kroky poznamenají závěrečnou část soutěží, které jsou pro kluby, hráče i fanoušky vyvrcholením celoroční práce. Jednoznačnou prioritou je však ochrana zdraví všech účastníků utkání, zvlášť v případě nezletilých osob," uvedl svaz v tiskové zprávě.

V úterý se ještě odehrály bez diváků druhé zápasy předkola extraligy mezi Olomoucí a Zlínem a Hradcem Králové a Karlovými Vary. Uskutečnily se i druhé zápasy předkola první ligy Poruba - Jihlava a Slavia - Třebíč.

Dnes byla předčasně ukončena hokejová sezona ve Švýcarsku. K podobnému kroku se v minulých dnech rozhodli v Německu, Rakousku, na Slovensku, v Norsku a v Polsku.

Zdroj
ČTK, hokej.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články