Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Dvacítka končí i přes heroický výkon Dostála ve čtvrtfinále. Nestačila na USA

Čeští junioři vytouženou medaili z mistrovství světa do 20 let nepřivezou. Ve čtvrtfinále nestačili na favorizovaný výběr Američanů, kterým podlehli 1:3. Naděje svěřenců Václava Varadi na úspěch dlouho držel brankář Lukáš Dostál, který si připsal 38 úspěšných zákroků. Nestačil jen na úspěšnou forhendovou kličku Noaha Catese a únik Joshe Norrise. Osm a půl minuty před koncem sice v první české přesilovce snížil na 1:2 Martin Kaut, ale do prázdné branky pečetil postup USA Alexander Chmelevski.

Josh Norris slaví gól do sítě Lukáše Dostála
zdroj: ČTK/AP autor: Jonathan Hayward

"Myslím si, že Američané byli hratelní. Věděli jsme, že musíme hrát bez chyb a opřít se o kvalitního brankáře, abychom měli šanci. Dneska jsme tu šanci měli, ale nedokázali jsme si poradit v zakončení. Nechodili jsme do brankoviště, i když jsme k tomu hráče nabádali," řekl po utkání kouč Varaďa.

V semifinále světového šampionátu chybějí čeští junioři potřinácté za posledních 14 let. Na medaili čekají od roku 2005 od zisku bronzu v Grand Forks a další pokus ukončit půst je čeká za rok na domácím turnaji v Ostravě a Třinci.

"Bylo tam plno pozitivních věcí, ale bohužel jsme to nedotáhli do vítězného konce. I když si myslím, že jak jsme snížili na 1:2, tak jsme měli naději. Bohužel, nedopadlo to," litoval gólman Lukáš Dostál.

Právě Dostál potvrdil, že byl nejlepším českým hráčem na turnaji a hlavní oporou týmu. Už od úvodních minut držel spoluhráče nad vodou. Poradil si se střelou St. Ivanyho i dorážkami Maddena. Američané byli aktivnější a české obraně dělala problémy především předpokládaná jednička draftu, sedmnáctiletý Jack Hughes.

Na turnaji přitom Hughes odehrál pouze jeden zápas, než ho zabrzdilo zranění. Ovšem kouč Spojených států amerických Mike Hastings jej nasadil do čtvrtfinále a postupně mu dával větší prostor. Rodák z Orlanda byl jistý na puku a vytvářel šance pro spoluhráče.

Varaďův výběr, i přestože bylo jeho hlavním mottem před duelem vyvarovat se trestům, se bránil v první třetině ve dvou oslabeních, jedno z nich za příliš mnoho hráčů na ledě. Češi tak dali Američanům příležitost dostat se do tlaku v přesilovkách, které mají Hastingsovi hráči nejlepší z týmů na turnaji.

Dostál odolával do 13. minuty, kdy v obranném pásmu u modré čáry sebral Hughes puk Mikyskovi, vyrazil do protiútoku a ideálně uvolnil Catese. Ten po blafáku do forhendu zasunul puk vedle pravého betonu českého gólmana.

Trenér Varaďa poprvé na šampionátu od začátku utkání k sobě postavil trio Martin Kaut, Martin Nečas a Filip Zadina. Ve třetí minutě se připomněl nebezpečnou tečí těsně vedle branky Kaut, jenž měl společně s Matějem Pekařem největší příležitosti českého výběru v první třetině. Ale dominoval především soupeř.

Junioři opět doplatili na špatnou koncovku

Stejně jako při ostatních utkáních na šampionátu chyběla českému výběru schopnost v pravý moment udeřit ze svých příležitostí. Na začátku druhé třetiny ujel do brejku Ondřej Machala, ale přestřelil branku Caydena Primeaua.

Jak se zakončují samostatné nájezdy, naopak ukázal na druhé straně Norris. Jason Robertson jej vyslal do úniku a forvard michiganské univerzity prostřelil českého gólmana.

Ve 33. minutě pomohla Dostálovi po Andersonově střele horní tyč. Američané dělali českému týmu velké problémy aktivním forčekingem a ovládali zápas. Po druhé třetině vedli na střely jednoznačně 26:11.

Český medailový půst trvá už čtrnáct let

V semifinále světového šampionátu chybí čeští junioři potřinácté za posledních 14 let. Na medaili čekají od roku 2005 od zisku bronzu v Grand Forks a další pokus ukončit půst mají za rok na domácím turnaji v Ostravě a Třinci.

Naděje Varaďova týmu stále držel i ve třetí části utkání Dostál. S dorážkami neuspěli Anderson a Farabee. Potom gólmana Komety Brno, který chytá za prvoligovou Třebíč, nepřekonali ani Poehling a Wahlstrom.

Oživení po trefě v přesilovce

Český tým dostal v zápase jedinou možnost přesilové hry až v 52. minutě, a tu využil ke zdramatizování čtvrtfinále. Nečas míchal s pukem a chytrou přihrávkou pod hokejkou vybídl ke skórování Kauta, jenž se střelou mezi betony nemýlil.

Jenže poté se nechal nejlepší střelec mužstva na MS se třemi trefami vyloučit. Ze šancí Nečase a Šaldy už se Češi neprosadili a postup Američanů stvrdil při power-play Chmelevski.

"Po kontaktním gólu jsme se nadechli k závěrečnému tlaku, ale neměli jsme tam moc velkých šancí. Jsem hrozně rád, že kluci odcházejí se vztyčenou hlavou. Turnaj odmakali, dřeli, blokovali střely, nedostávali jsme moc gólů a měli skvělého gólmana. Myslím, že nám chyběl krůček k postupu mezi nejlepší čtyři," dodal Varaďa.

"Celý turnaj nás trápila koncovka a co si budeme povídat, Amerika byla jednoznačně lepší. Jediný světlý článek z našeho týmu na turnaji byl pravděpodobně jen Lukáš Dostál. Je to zklamání, před turnajem jsme si vše představovali jinak," řekl kapitán Martin Nečas.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let ve Victorii (Kanada) - čtvrtfinále:

ČR - USA 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 52. M. Kaut (Nečas, J. Jeník) - 13. Cates (J. Hughes), 27. Norris (Robertson), 60. Chmelevski (M. Anderson). Rozhodčí: Alarie (Kan.), Björk (Švéd.) - Goljak (Běl.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 3:1. Využití: 1:0. Diváci: 6263.

Sestavy:

ČR: Dostál - J. Galvas, Kvasnička, D. Mikyska, F. Král, Bukač, Šalda - M. Kaut, Nečas, F. Zadina - J. Jeník, Hladonik, Machala - Hrabík, Kondelík, Lauko - Pekař, Kern, Pour - Plášek. Trenéři: Václav Varaďa, Aleš Krátoška a Patrik Eliáš.

USA: C. Primeau - Samberg, M. Anderson, Q. Hughes, Kemp, St. Ivany, M. Samuelsson, Miller - Norris, Robertson, Farabee - Madden, Barratt, Cates - Poehling, Cockerill, Wahlstrom - Chmelevski, O'Brien, Drury - J. Hughes. Trenéři: Mike Hastings, Jerry Keefe, Steve Miller a Scott Sandelin.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články