Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Divoká, ale úspěšná přetahovaná. Češi na závěr skupiny porazili Švýcarsko

Vítězný závěr úspěšného tažení skupinou MS za sebou mají čeští hokejisté do 20 let. V závěrečném duelu porazili Švýcary 6:3. S devíti body jim tak patří druhé místo ve skupinové tabulce a ve čtvrtfinále se utkají s Finskem. Dvěma brankami pomohl k vítězství Reichel, přesné zásahy přidali také Lauko, Nečas, Kaut a Kurovský.

Švýcarští hokejisté do 20 let
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

Trenéři před utkáním zaplnili poslední volné místo na soupisce. Důvěru dostal Hrdinka, který také jako sedmý bek naskočil do sestavy. Naopak pro útočníka Helta a obránce Douderu tímto rozhodnutím šampionát skončil.

Čeští mladíci dali hned od úvodního buly najevo, jak touží odčinit předchozí duel proti Bělorusku, v němž přes výhru 6:5 o svých kvalitách zrovna nepřesvědčili. Vytvořili si okamžitě obrovský tlak a ten po 158 vteřinách hry zužitkoval gólovým bekhendem mladíček Lauko.

Jenže už po dalších 13 sekundách zaskočil Jäger gólmana Škarka schovanou ranou přes obránce na zadní tyč a bylo vyrovnáno. Michnáč vzápětí rozezvučel brankovou konstrukci, další možnost měl Kodýtek v oslabení, ale ujal se až Nečasův pokus v přesilovce ve 12. minutě.

V čase 22:11 sice zvýšil na dvoubrankový rozdíl Reichel, jenže český tým pak i přes vyhrané buly po pouhých devíti vteřinách podruhé inkasoval, když Rohrbach z kruhu na bližší tyč nedal Škarkovi šanci.

Hodně draho navíc přišlo následně Pešánův výběr Hrdinkovo hákování a v končící 24. minutě bylo dokonce vyrovnáno, když Riva zkusil štěstí od modré čáry, před Škarkem se překřížili dva Švýcaři a puk zaplul do horního růžku - 3:3.

Pro českého gólmana tím zápas skončil, nahradil ho Kořenář. A ten už ve zbytku utkání za svá záda kotouč nepustil. Měl i potřebné štěstí. Po neúspěšném sólu Chytila mu po ráně Maillarda pomohla tyč. Ve 29. minutě využili Češi i svou druhou přesilovku v utkání. Po perfektní souhře během rychlého útoku jim Kaut zakončením po ledě vrátil vedení.

Divoká přestřelka se pak ve druhé polovině zápasu přece jen zklidnila. Velmi důležitý moment pro výsledek přinesla 48. minuta, kdy Kurovský z kruhu pro vhazování zajistil svému týmu precizní ranou podruhé v utkání dvoubrankové vedení. A když se pak ještě Reichel protlačil od postranního hrazení až do bekhendového blafáku, bylo definitivně rozhodnuto.

ČR - Švýcarsko 6:3 (2:1, 2:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 3. Lauko (Hájek, Budík), 12. Nečas (M. Kaut, Hájek), 23. K. Reichel (R. Pavlík), 29. M. Kaut (Michnáč, Nečas), 48. Kurovský (Kodýtek), 58. K. Reichel (Kurovský) - 3. Jäger (Miranda, Kurashev), 23. Rohrbach, 24. Riva (Le Coultre, Heim). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Sjöqvist - Yletyinen (oba Švéd.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 4:2. Využití: 2:1. Diváci: 5548.

Sestava ČR: Škarek (24. Kořenář) - Hájek, Budík, F. Král, J. Galvas, Šalda, Vála, Hrdinka - M. Zachar, Chytil, M. Kaut - F. Zadina, Nečas, Michnáč - R. Pavlík, K. Reichel, Safin - Kurovský, Kodýtek, Lauko - Hrabík. Trenéři: Filip Pešán, Rostislav Vlach a Miroslav Přerost.

Filip Pešán (trenér ČR): "Výsledkově jsme odehráli skvělou základní skupinu. Výpadky jsme sice nějaké měli, ale kromě včerejšího zápasu s Běloruskem byly všechny duely dobře odehrané. Zápas se Švýcarskem byl potvrzením toho, že víme, co a jak chceme hrát. Počet střel ukazoval naši aktivitu a chuť kluků vyhrát, což bylo vidět od první minuty."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články