Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Český tým zahájí cestu za obhajobou Karjaly se Švédy, chytat bude Bartošák

Čeští hokejisté vstoupí ve čtvrtek do turnaje Karjala v Helsinkách zápasem proti Švédsku. Premiéru na lavičce si odbude nový trenér Filip Pešán s asistenty Martinem Strakou a Jaroslavem Špačkem, který už ve stejné roli u reprezentace působil. Bude to první zápas národního týmu od 9. února, kdy na Švédských hrách ve Stockholmu zdolal Rusko 4:3 po samostatných nájezdech. Přímý přenos utkání vysílá program ČT sport a web ctsport.cz od 13:10.

Česká hokejová reprezentace
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Jussi Nukari

Realizační tým musel vzít při přípravě na utkání zavděk materiály z minulé sezony. "Máme z ní nějaké video, z něhož vycházíme. Švédové jsou silní na kotouči, praktikují celoplošný hokej, budou určitě hrát agresivně. Jsou také silní individuálně, výborní při hře pět na čtyři," řekl při dnešním on-line rozhovoru s českými novináři asistent Straka.

"Musíme se na to dobře nachystat, protože to bude náročné utkání. Švédové mají opravdu skvělé hokejisty. Výborné mobilní beky, útočníky, kteří umí jeden na jednoho. Bude to určitě těžké utkání, ale doufám, že ho zvládneme," doplnil Straka.

Kapitánem týmu byl jmenován Tomáš Zohorna. Asistenty budou obránci Jakub Jeřábek a Filip Hronek. "Chtěli jsme to rozložit mezi ty starší hráče. K dispozici jsme měli i Kubu Jeřábka, ale zvolili jsme zkrátka Tomáše, který už má něco odehráno. Je to teď naše první volba, ale může se to na dalším turnaji třeba i změnit," vysvětlil asistent trenéra Jaroslav Špaček.

Již v úterý avizoval hlavní kouč Pešán, že v brance bude Patrik Bartošák, zatímco Dominik Hrachovina by pak odchytal sobotní duel s Finskem.

Poslechněte si nový díl podcastu Hokej bez červené věnovaný také turnaji Karjala:

V sestavě proti Švédsku nebude chybět klíčový obránce Filip Hronek, přestože pondělí musel strávit kvůli hraničním hodnotám výsledků testu na koronavirus v izolaci.

"Filip je nadstandardní hokejista. Měl jsem odpoledne možnost ho vidět. Strašně moc se zlepšil. Mobilní, výborné zakončení z jedničky, skvělá nahrávka. Pohyblivý moderní bek, který zaútočí, ale zároveň se hned otočí a umí bránit. Už je to opravdu kompletní obránce," ocenil Straka, podle něhož by mohl být právě Hronek jednou i stabilním kapitánem národního mužstva. "Myslím, že ano. Zatím se poznáváme, ale myslím, že to v něm určitě je."

Je nám líto, video expirovalo.
Pešána čeká ve Finsku premiéra na lavičce seniorské reprezentace

Hronek je jedním z hráčů, kteří kvůli přerušení domácích soutěží postrádají zápasovou praxi. O to víc se na turnaj těší. "Nároďák je nejvíc, co asi jde. Uvidíme ve čtvrtek, jak rychle se nám povede chytit ten zápasový rytmus, který řada z nás nemá. Při tréninku to ale zatím bylo všechno v pohodě," podotkl Hronek.

Reprezentanti věnují část honoráře pro zdravotníky

Reprezentanti se rozhodli podpořit zdravotníky, kteří v České republice bojují s koronavirem v první "lajně". Část svého honoráře z úvodní akce seriálu Euro Hockey Tour věnují na transparentní účet projektu "Pomáháme sestřičkám".

Loni český tým Švédy na Karjale porazil na jejich ledě v Leksandu 3:1 a byla to tehdy čtvrtá výhra svěřenců trenéra Miloše Říhy staršího za sebou. V prosinci na Channel One Cupu v Moskvě vyhráli Švédové 3:1 a v únoru na Švédských hrách ve Stockholmu uspěl domácí výběr 2:1.

Předpokládaná sestava ČR:

Bartošák - Jeřábek, Galvas, Mozík, Klok, Hronek, Moravčík, Kubíček - H. Zohorna, T. Zohorna, Nestrašil - Lenc, O. Roman, Ordoš - Koblížek, M. Špaček, Smejkal - Myšák, Červený, Š. Stránský - Pytlík.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články