Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bývalý šéf světového hokeje Fasel už je Putinův celý. Dostal ruské občanství

Bývalý předseda Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel získal ruské občanství. Rodilý Švýcar, který během působení ve funkci opakovaně vyslovil uznání ruskému diktátorovi Vladimiru Putinovi a vídal se s ním i při neformálních příležitostech, se bude v Rusku věnovat pěstování jablek.

René Fasel je s diktátorem Putinem kamarád
zdroj: Reuters

Fasel získal většinový podíl ve společnosti Alma Holding, jejímž spoluvlastníkem je ruský oligarcha Gennadij Timčenko, který má blízko k Putinovi a figuruje na sankčních seznamech západních zemí. Firma vlastní v Krasnodarském kraji na jihu Ruska zhruba 400 hektarů sadů. Skutečnost, že Fasel získal ruské občanství, podle Interfaxu vyplývá z výpisu v obchodním rejstříku.

Fasel stál v čele světového hokeje v letech 1994 až 2021, po celou dobu byl také členem Mezinárodního olympijského výboru. Za jeho éry získalo Rusko třikrát právo pořádat mistrovství světa a jednou, poprvé v historii, také zimní olympijské hry.

V roce 2021 čelil Fasel mohutné kritice za to, že se v době protivládních protestů v Bělorusku setkal s tamním vůdcem Alexandrem Lukašenkem.

Je nám líto, video expirovalo.
Bělorusko MS klidně uspořádá samo, řekl Lukašenko na schůzce Faselovi

Vloni v březnu IIHF pověřila svoji etickou komisi, aby prošetřila Faselova vyjádření v souvislosti s válkou na Ukrajině a přezkoumala, zda coby doživotní čestný prezident organizace neporušil kodex federace.

Fasel tehdy vyjádřil lítost nad rozhodnutím IIHF o vyloučení Ruska a Běloruska, které invazi na Ukrajinu podporuje, z mistrovství světa. Označil to za jeden z nejsmutnějších okamžiků v její historii.

"I během studené války hrál Sovětský svaz se Spojenými státy, s Kanadou. I v tak vypjaté situaci, jako je dnes, musí sport nést poselství míru a spojování lidí. Bylo mnoho příležitostí vyloučit někoho z IIHF, protože ve světě bylo mnoho válek, a teď to děláme. Je velmi smutné slyšet, co lidé chtějí dělat," řekl vloni Fasel.

Ruská média o něm tehdy informovala jako o budoucím poradci Kontinentální hokejové ligy (KHL). IIHF o závěrech z vyšetřování etické komise dosud neinformovala.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články