Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

BLOG: Hokejisté by měli na Faselovo objímání s Lukašenkem reagovat bojkotem MS

René Fasel je činný muž. Už dva roky nazpět kudy chodil, tam hlásal, že v roce 2020 v čele IIHF skončí. Nakonec je tam dál a hokeji dělá jen dobré jméno. Naposledy se vroucně objímal s běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem a jako staří přátelé si vyměňovali zdvořilosti.

Alexandr Lukašenko se vítá s René Faselem
zdroj: ČTK/AP

Bylo to nechutné a z Minska v tu chvíli těžce sálal duch časů minulých.

Nebýt neutuchajících masových protestů po Lukašenkově znovuzvolení, když se loni prohlásil běloruským prezidentem, letos v květnu by se v tamní metropoli jistě naprosto v poklidu konalo další hokejové mistrovství světa.

A nepochybně by to byl sukces. Lidé by z ledových chrámů odcházeli spokojeni. I v Bělorusku ten hokej umí, to je ale krása!

Jenže evropský diktátor nechává jednotkami OMON i tajnou policí masakrovat občany Běloruska a zavírá je do věznic. Libuje si v psychickém i fyzickém teroru.

Řada z nich má trvalé následky, jako jsou vývody ze střev, pochroumané končetiny apod.

Lukašenkovi se už jednou světový šampionát do země přivést povedlo. O pořadatelství bylo rozhodnuto v roce 2009, MS samotné se konalo o pět let později.

Byly to pro muže, kterému před pár lety pomáhal sklízet úrodu na poli ruský herec Gérard Depardieu, velké dva týdny.

Pro sichr ještě stačil pozavírat několik členů opozice i novinářů a pak ukázat světu, že i v Minsku přece mají drahá auta, pobočky McDonald's a pro hokej tam dělají maximum.

Že se tam prostě žije dobře a nikde ani mráček na dohled. Zamést, co se pod povrchem děje, a zemi prezentovat jako vzkvétající prostředí s náručí otevřenou všem.

Opozice poslední volby označuje za zfalšované, Lukašenko ustoupit nehodlá, mezitím byl třeba na koberečku u Vladimira Putina a společně ladili noty.

Vedle toho se ale ještě hraje jedna hra. Ta o světový šampionát, který má Bělorusko hostit společně s Lotyšskem, jež je v této otázce v návaznosti na události z posledních měsíců logicky velice rezervované. 

Lotyšsku totiž demokracie skutečně je. Lukašenko, na kterého Evropská unie uvalila sankce, je logicky ovšem připraven MS pořádat i bez svých sousedů.

Už řadu měsíců velice opatrně zaznívají hlasy, třeba od švédského svazu, že by v takovém případě měl přijít tvrdý bojkot. Vedení českého svazu klasicky vyčkává.

Po soirée Lukašenka s Faselem už ale není na co. IIHF je pod tlakem zcela oprávněně a Fasel svým zcela ostudným výletem do Minska jen přilil olej do ohně.

Oba muži mají ostatně cosi společného. Lukašenko stojí v čele Běloruska od roku 1994, téměř neuvěřitelných 27 let je šéfem mezinárodní hokejové federace i Fasel.

Chápu, baví je to.

Sport
zdroj: ČT4

Fasel teď ale politiku jednoznačně sloučil se sportem a hokejové reprezentace by už měly konečně zaujmout jednoznačný postoj: běloruskou misi i za cenu potenciálních problémů bojkotovat.

Jedině tak dají nahlas najevo, že se na legitimizaci tamního šikanózního prostředí podílet nehodlají.

A vězněné opozici poslat vzkaz: udělali jsme alespoň to málo, co šlo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články