Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Bukač: Mládežnický hokej je dnes obchod, to musí skončit

Praha – Podle trenéra mistrů světa z let 1985 a 1996 Luďka Bukače se musejí kluby v mládežnickém hokeji začít orientovat zcela jinými principy než doposud. Aféra, která se rozpoutala okolo Vladimíra Růžičky, je prý dokladem systému, který vytváří obchod s mladými talenty. Korupci a protekcionismus je přitom podle něj možné z mládežnického hokeje vymýtit. Hokejový svaz se však nesmí tvářit, že tento problém neexistuje, říká Bukač.

Luděk Bukač
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Láďa Růžička spojil ve Slavii mnoho funkcí. Byl majitel klubu, generální manažer, trenér, a to i mládeže, a pro mnohé mladíky byl i agentem. Soustředil velkou moc, a dokonce takovou, která byla těžko kontrolovatelná," myslí si Bukač. Aféra podle něj není vykonstruovaná. "Nevěřím tomu, že Vladimír Růžička nevěděl o tom, že se sponzorské peníze musely započítat do klubové kasy a že musí být zaúčtovány. Máme tady videodokument – nemůžu říkat, že to neexistuje, to jsou fakta," doplňuje.

Bukač si nemyslí, že by svazové vedení mělo kvůli aféře odstoupit, mělo by ji však vzít na vědomí. "Nejsem revolucionář, nechci rezignaci celého vedení. Jsme ve třetím tisíciletí, a jestliže dnes chceme jít dopředu, musí existovat sebereflexe. Jakmile o tom nebudeme mluvit a nepostavíme se k tomu tak, že to je, ale budeme se tvářit, že to není, tak se z této bryndy nedostaneme," říká.

Bývalý trenér národního týmu si myslí, že velká část problémů, které jsou spojeny s Růžičkovou aférou, pocházejí z tzv. výchovného. "Vyplaval nám tady problém, který má nějaký počátek. V roce 1992 či 1993 zavedli předchůdci v ČSLH výchovné tabulky, které v podstatě odstartovaly obchod s talenty, a tady vidíme výsledek," soudí Bukač.

Je nám líto, video expirovalo.
Luděk Bukač: Korupci a protekcionismus je možné z mládežnického hokeje vymýtit

"Šestileté děti už jsou dnes objekty, které lze zpeněžit"

Podle něj sice nejde pouze o výchovné, ale celý systém profesionálních klubů, které však mají zároveň dělat nezištnou práci výchovy hráčů. "Jestliže maminka nebo tatínek dnes přivedou šestiletého chlapce nebo holčičku do klubu, těžko někdo může předvídat, jak bude vypadat v osmnácti nebo devatenácti letech. Ale už je to objekt, který lze zpeněžit," říká Bukač.

„Zavřeme ho do klece a z ní nemůže vystoupit. Rodiče nevědí, kdo je jeho trenér a jak na něj působí, a nakonec to skončí tak, že když dítě doma pláče, tak maminka chce, aby změnilo prostředí. K tomu, aby odešlo jinam, kde by se cítilo lépe, je potřeba zaplatit odstupné klubu, který jej vychoval. A tady už začíná prostor pro manipulace s penězi, které se velmi těžko kontrolují, a vyvěrá nám tady velká nespokojenost rodičů," popisuje bývalý trenér.

Potenciální obhájci odstupného tvrdí, že rodiče by při jeho zrušení mohli hrozit, že odejdou, že týmům se rozpadnou soupisky pro soutěže po kterémkoliv zápase. Podle Bukače však o soupiskách a soutěžích v případě žákovského hokeje vůbec nemá smysl mluvit. "Můžeme mít turnaje, na dvě pětky, o víkendech, aby výchova probíhala prožitkem. Aby děti mohly udělat chybu, aby na ně kouč nekřičel, aby se mohly samostatně rozhodovat. Aby ten vstup, kde už je potřeba výkon, probíhal bezbolestně," myslí si bývalý trenér.

"Mládežnický sport není nákladnou záležitostí, přitom rodiče platí velké peníze"

Podle Bukače je potřeba, aby kluby dokázaly odvrátit oči od toho, že i mládežnický sport je odvětví, které se dá zpeněžit. "Musíme oddělit sport mládeže, který jde ruku v ruce s výchovou a vzděláváním, a vrcholový sport, který jde za výkonem. Kluby dělají sport propojený s obchodem. V minulosti se kluby staraly i o mládež, ale dnes je profesionalismus naprosto tvrdý, a přitom výchova mládeže potřebuje jiné oči a přístup, abychom vychovali další Hlinky, Bubly a tak dále," říká bývalý trenér.

Bukač přitom zdůrazňuje, že mládežnický sport kluby stojí minimální peníze, přitom na něj míří hlavní část veřejných peněz. "Nemyslím si, že sport je podfinancovaný. Financování je nepřehledné, peníze od státu dostává majitel klubu. Provoz extraligy a juniorů stojí hodně, ale mládežnický sport není tak nákladnou záležitostí, přitom rodiče dětí platí velké peníze," poukazuje Bukač.

"Já mám zkušenost z rakouského nebo švýcarského prostředí. Tam neexistuje, že by peníze, které klub dostal, využil na něco jiného. Tato otázka se vůbec neřeší," říká bývalý trenér. "Jestli se to děje u nás… Ta možnost samozřejmě existuje. Hokej juniorů je ohromně náročný, v tom mají majitelé pravdu. Ale dětský hokej by měl vypadat tak, že děti budou trénovat doma a provoz by neměl být tak drahý, jak se předpokládá," myslí si bývalý trenér.

"Rodičům říkám - nenechte si korupci líbit"

Změnu by však měly udělat samotné kluby, vznikajícím akademiím Bukač příliš nevěří. "Systém akademií považuji za přepych. Myslím si, že když uděláme regulérní soutěž, kde bude soutěživost, soutěž bude mít jistou stabilitu a nebude se měnit, přinese stejné výsledky. Akademie je něco, co není přirozené. V NDR měli separovanou výchovu dvou tří mužstev, ohromné podmínky, ale žádný výsledek to nepřineslo," myslí si trenér mistrů světa z let 1985 a 1996.

Bukač však otázku protekce hráčů vnímá jako nešvar pouze u mládežnického hokeje. "Mým trápením není vrcholový sport, ale mládežnický hokej. Jestli je to v extralize, je mi to jedno, je to podnik, jeho riziko. Proč bych já měl říkat, jak se mají chovat? Ale jakmile je to v mládežnickém hokeji, tak se mě to dotýká a trápí mě to," říká bývalý trenér. "Proč ty děti odcházejí do Kanady, Švédska nebo Finska? Protože věří, že to prostředí je daleko úrodnější než naše, a to je skutečnost."

Korupce v hokeji však podle Bukače je věcí, která se dá ovlivnit. "Myslím si, že ve sportu je prostor pro korektní jednání bez uplácení. Jestliže si demokracii děláme sami a jestliže se jedná o sport dětí a mládeže a jestliže to financuje stát, města a kraje, peníze by měly jít do sportu mládeže," soudí člen Síně slávy ČSLH.

"To není problém jenom ledního hokeje, ale celé české společnosti, že korupci tolerujeme. Neustále za námi chodí rodiče, kteří si stěžují každý rok, a já jim pětadvacet let říkám: 'Nenechte si to líbit. Od toho tam jste. Proč se necháváte zavřít do klece?'" ptá se Bukač. 

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články