Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Američané jsou prvními semifinalisty, Švýcary porazili 3:1

Ostrava – Američané se podruhé za posledních šest let probojovali do semifinále mistrovství světa. Zápas se Švýcarskem museli po brance Josiho otáčet, nakonec zvítězili 3:1. Jejich semifinálový soupeř vzejde z duelu mezi Ruskem a Švédskem.

"Opět jsem spokojen s tím, jak jsem zápas zvládli. Dlouho jsme prohrávali, přesto jsme i tehdy měli ve hře řadu dobrých věcí. Velice důležitý byl gól na 1:1, ten nám vrátil život. Během krátké chvilky jsme přidali druhý gól, to byla důležitá pasáž zápasu," řekl trenér Spojených států Todd Richards.

Do první šance se protlačili Švýcaři. Hollenstein s Almondem ale přečíslení dva na jednoho nevyužili. Jinak se první minuty nesly ve velmi opatrném tempu z obou stran, Švýcaři podle očekávání vycházeli ze zabezpečené obrany. Publikum v ostravské ČEZ Aréně prvních deset minut téměř mlčky sledovalo bruslení bez větších šancí. Američané se dostávali do tempa velmi pomalu, Švýcaři ve 12. minutě zahrozili Grossmannovou střelou. O minutu později vystrašil švýcarského gólmana střelou od modré Faulk. Lewis byl před ním úplně sám, ale nestačil puk tečovat.

Ve 14. minutě udeřili Švýcaři. Josi využil nepozornosti při americkém střídání, projel přes celé hřiště, prokličkoval až před Hellbuycka a překonal ho přesnou střelou pod horní tyčku. Odpovědět mohl Jones, ale z mezikruží mířil nad branku. Američané přestříleli Švýcary v první třetině 9:4, ale k úspěchu to nevedlo.

Američané začali hrát aktivněji až po polovině zápasu

Švýcaři si to ihned po úvodním buly druhé části zamířili proti Hellbuyckovi, puk poskakoval v brankovišti, ale nikdo ho za jeho záda nedokázal posunout. Američany dále trápily nepřesnosti, Švýcaři se velmi rychle v počtu střel na soupeře dotáhli. Fanoušky z ospalosti nevytrhly ani slabé pokusy hráčů USA od modré čáry, švýcarští beci měli prostor před brankovištěm pevně pod kontrolou. V polovině zápasu pálil Brunner, Hellbuyck jistě vyrazil.

Poté snad poprvé v utkání výrazněji propadli Švýcaři ve středním pásmu, Arcobello si nabruslil mezi kruhy, ale Berra byl pozorný. V 31. minutě už ale bylo vyrovnáno. Vesey rychle obkroužil Berrovu branku, našel Smithe a ten přesnou střelou k tyči poprvé překonal švýcarského gólmana. Vzápětí Američané vývoj zápasu otočili ve svůj prospěch. Jones měl na modré čáře dostatek času na střelu, kterou tečoval do sítě Coyle. Američané byli při chuti, Vesey mohl zvýšit, ale trefil jen boční síť. Moses tváří v tvář Berrovi rovněž neuspěl.

Američané navázali ve třetí třetině na povedený závěr druhé části. Nelson se ocitl sám před Berrou, zaváhal však se střelbou a kličku nedotáhl. Švýcaři se lopotili a jen těžko nacházeli cestu přes střední pásmo. Až ve 47. minutě zahrozil po pěkné individuální akci Ambühl. Poté byl za sekání vyloučen Američan Krug a Švýcaři se dostali do krátkého tlaku, ze kterého však nedokázali vytěžit až na Brunnerovu střelu do Hellbuyckovi lapačky zhola nic.

V 51. minutě vystřelil od modré vskutku přesně Gardiner a bylo rozhodnuto. Švýcaři se ještě nadechli k náporu ve více než dvouminutové hře bez brankáře, ale hráči USA si zbytek utkání pohlídali.

"Je těžké vyhrát zápas, když dáte jen jednu branku. Myslím si ale, a s tím to souvisí, že celý zápas jsme je nemohli dostat příliš pod tlak. Začalo se nám to dařit až na konci, když už jsme museli. Ale bylo pozdě. Sami jsme všechny tři góly dostali po vlastních chybách," řekl švýcarský útočník Andres Ambühl.

USA - Švýcarsko 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 31. Smith (Vesey, Arcobello), 32. Coyle (Jones, Lee), 51. Gardiner (Coyle, Lee) - 14. Josi. Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Ronn (Fin.) - Dahmen (Švéd.), Mills (Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 6495.

USA: Hellebuyck - Faulk, Krug, Jones, Reilly, Murphy, Moore, Gardiner - Coyle, Bonino, Lee - Nelson, Eichel, Lewis - Smith, Arcobello, Vesey - Moses, Larkin, Hendricks - Morin. Trenér: Todd Richards.

Švýcarsko: Berra - Josi, Blum, Geering, Streit, Helbling, Grossmann, Loeffel - Hollenstein, Almond, Brunner - Bodenmann, Ambühl, Bieber - Fiala, Trachsler, Schäppi - Walker, Romy, Suri - Wieser. Trenér: Glen Hanlon.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články