Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

V cestě do semifinále MS stojí olympijské vítězky. Pokusíme se o další zázrak, hlásí Jeřábková

Zopakovat loňskou senzační výhru, vylepšit historické maximum na mistrovství světa, zahrát si o medaile. Motivů pro čtvrtfinále světového šampionátu mají české házenkářky vedené norským koučem Bentem Dahlem hned několik. Do souboje s Francouzkami, obhájkyněmi stříbra a úřadujícími olympijskými vítězkami, půjdou Češky v roli velkých outsiderů, věří ale, že jednoho z kandidátů na zlato mohou zaskočit. Přímý přenos utkání sledujte na ČT sport od 17:15 i se studiem, druhé čtvrtfinále Norsko – Nizozemsko pak od 20:25 na ČT sport Plus.

Ženský národní tým se ve čtvrtfinále světového šampionátu představí teprve podruhé od rozdělení federace a případným postupem by překonal dosavadní maximum, jímž je osmé místo z roku 2017.

"Postup je důležitý i pro celou českou házenou a mladé hráčky. Dosáhli jsme i cílů pro budoucnost, zahrajeme si olympijskou kvalifikaci. Je to už dlouho, kdy se tam česká ženská házená dostala. Jsem hrdý, co jsme pro Čechy udělali," řekl se nadšením kouč Dahl pro Českou televizi.

Češky v neděli na závěr osmifinálové skupiny prohrály s Brazílií (27:30), ale díky nejlepší vzájemné bilanci v minitabulce tří týmů obsadily postupové druhé místo před jihoamerickým soupeřem a Španělskem.

"Hráčky byly po porážce trochu zklamané, ale teď jsme v pozici, kdy jdeme hrát s těmi nejlepšími týmy a nemyslíme na to, že prohrajeme. Vždy vidíme možnost, že vyhrajeme. Jdeme do další fáze, kdy budeme hrát tři zápasy. Je to i příležitost pro další hráčky, aby se ukázaly, protože je těžké hrát v tak úzkém kádru celý turnaj," naznačil Dahl rotaci kádru i pro případná utkání o umístění.

Francie zdolala největší favoritky Norky

Dahlovy svěřenkyně zatím mají na turnaji bilanci čtyř vítězství a dvou porážek. Francie v repríze předloňského finále nečekaně zdolala domácí Norsko (24:23) a na šampionátu vyhrála všech šest dosavadních zápasů.

"Samozřejmě Francie má síly na to, aby měla šanci Norsko porazit. Ale okolnostmi a tím, že to bylo v Norsku, to pro mě trochu bylo překvapení. Čeká nás možná aktuálně nejlepší tým na světě. Bude to pro nás velká výzva," řekl novinářům Dahl.

"V národním týmu to asi bude největší zápas v kariéře. Nehrajete každý den čtvrtfinále mistrovství světa, navíc ještě s Francií. V těchto zápasech je to samozřejmě všechno o výhře, ale také o tom se učit. Musíme najít správný balanc mezi nervozitou, tím, že je to čtvrtfinále, soupeřem a naší hrou. Ale holky vypadají správně emočně nastavené," doplnil třiapadesátiletý norský trenér.

Češky se s Francií ještě pod vedením předchozího trenéra Jana Bašného utkaly v kvalifikaci na poslední mistrovství Evropy. Zatímco venku prohrály vysoko 22:38, v domácí odvetě vloni v dubnu senzačně zvítězily 31:30. Druhá nejlepší střelkyně šampionátu, spojka Markéta Jeřábková k tomu přispěla osmi góly. 

"Jsme samozřejmě rády a šťastné, že jsme tady. Ale když už jsme tady, nebylo by úplně na místě se s tím uspokojit. Není už tu soupeře, kterého bychom si mohly vybírat. Půjdeme do toho s maximálním nasazením a uděláme vše pro to, aby se stal možná další zázrak," prohlásila Jeřábková.

Na velké akci se soupeři poměří po 11 letech, v roce 2012 na evropském šampionátu Češky prohrály o dvě branky. Francouzky jsou mistryně světa z let 2003 a 2017 a zlato získaly také na posledních olympijských hrách. Na minulém šampionátu podlehly ve finále Norkám.

"Francouzky nejsou slabé v žádné herní činnosti. Možná na pravé spojce nemají tak velkou střelkyni jako na levé. Uvidíme, jak se nám to bude dařit bránit," přemítal Dahl, který vede český tým od loňského léta a hned na první velké akci s ním dosáhl na historický úspěch.

Myšlenky na olympiádu

Reprezentační výběr si poprvé v samostatné historii zahraje na jaře příštího roku olympijskou kvalifikaci. Češky zároveň mají velkou šanci vylepšit své maximum na světových šampionátech od rozdělení federace. Pokud by s Francií prohrály, čekal by je ještě boj o konečné páté až osmé místo.

"Je to příjemné, že tohle mistrovství světa je před olympiádou. Když jsme byly v roce 2017 v Německu, nevycházelo to zrovna na olympijské hry. Olympiáda je to nejvíc, čeho člověk může být v kolektivním sportu součástí. Nemyslím si, že by nám někdo před rokem a půl, když přišel Bent Dahl jako trenér, věřil, že olympiáda v Paříži může být tak blízko," řekla Jeřábková.

Český tým se po osmifinálové části přesunul z dánského Frederikshavnu do norského Trondheimu. Cesta se kvůli čekání na letadlo protáhla. "Na hotel jsme se dostali někdy ve dvě ráno. Čas na spánek byl kratší, regenerace nebyla úplně ideální. Ale teď si všichni uvědomíme, že jsme ve čtvrtfinále, což nám dodá energii navíc. Cesta nebyla optimální, ale jsem přesvědčen, že to tým neovlivní," uvedl Dahl.

Je nadšený, že se s Češkami představí ve čtvrtfinále ve své vlasti. "Jsem na tým velmi hrdý. Znamená to rovněž hodně po naši federaci a řadu házenkářů v Česku. Trochu se změnilo vnímání našeho týmu. Před šampionátem nás považovali za ne moc silný tým, teď jsme se dostali mezi nejlepší osmičku. Trochu jsme vrátili Česko na házenkářskou mapu. Teď o nás každý mluví, máme odezvu od mnoha expertů z Dánska, Norska, kteří házené opravdu rozumějí. To je příjemné," řekl Dahl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články