Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Nizozemky pomohly českým házenkářkám do čtvrtfinále MS

Házenkářky v posledním utkání ve skupině mistrovství světa podlehly Brazílii 27:30, ale vzhledem k tomu, že v následném utkání ve skupině porazily suverénní Nizozemky výběr Španělska 29:21, postupuje podruhé v historii do čtvrtfinále český výběr. Ten cestuje do norského Trondheimu, kde jej čeká souboj s olympijskými vítězkami z Francie, které porazily obhájkyně zlata Norsko 24:23.

Český tým v dánském Frederikshavnu nad Brazilkami vedl po poločase 17:16, ale v druhém dějství ztrácel a nakonec jen s vypětím sil udržel ztrátu, která ho ponechala ve hře o postup. Dahlovy svěřenkyně mohly prohrát maximálně o čtyři či pět gólů. Nejlepší střelkyně zápasu Markéta Jeřábková zaznamenala 11 branek. Češky mají po šesti zápasech na šampionátu bilanci čtyř vítězství a dvou porážek. Do čtvrtfinále jdou první dva týmy z každé ze čtyř šestičlenných osmifinálových skupin.

Před závěrečným zápasem byla situace v "české" skupině velmi zamotaná. Dahlovým svěřenkyním nemuselo k postupu stačit ani vítězství, naopak těsná porážka by ho mohla poslat do vyřazovací fáze.

Český tým začal dobře a v první půli držel se světovými šampionkami z roku 2013 krok. Úvodní dějství se brzy změnilo v přestřelku a skóre se i vinou řady technických chyb přelévalo na obě strany. Ani jeden ze soupeřů ale nevedl do přestávky o více než dvě branky. V českém dresu zářila především Jeřábková, která před pauzou ze spojky upravila na 17:16.

Po změně stran začal jihoamerický šampion na hřišti dominovat a brzy otočil stav. Češkám postupně viditelně ubývaly síly a norský kouč Bent Dahl si po 10 minutách druhého dějství musel vzít za stavu 20:23 oddychový čas.

Jeho svěřenkyně se pak několikrát dotáhly na rozdíl jednoho gólu, ale Brazilky pokaždé znovu odskočily na dvě až tři branky. Češky poté neproměnily několik jasných šancí a ze závěru udělaly ještě velké drama, neboť si mohly dovolit prohrát maximálně o pět a při vyšším počtu brazilských branek jen o čtyři góly.

Jihoamerický celek se v 57. minutě dostal do vedení 30:26, ale vzápětí odpověděla nezastavitelná Jeřábková. V klíčovém útoku pak gólmanka Novotná, která v české brance nahradila jedničku Kudlákovou, lehce vyrazila střelu na tyč a závěr už její spoluhráčky takticky zvládly.

"Dnes jsme nebyli schopni dostat se na naši úroveň. Docházely nám síly, byli jsme unaveni. Na konci jsme pak bránili ten gólový rozdíl. V závěru to byl boj o to, abychom získali více energie," řekl ve svazové nahrávce pro média Dahl. "Když už jsme nebyli schopni zvítězit, je lepší prohrát o tři než o pět nebo šest gólů. Pořád jsem ale pyšný na tým. Holky dělaly, co mohly," doplnil třiapadesátiletý norský trenér.

Jeho svěřenkyně díky pátečnímu vysokému vítězství 30:22 nad Španělkami obsadily v minitabulce tří týmů postupové druhé místo. Celku z Pyrenejského poloostrova by ke čtvrtfinále stačila i remíza, ale proti rozjetým Nizozemkám byl bez šance.

Dahl se ve čtvrtfinále nedočká očekávaného souboje proti krajankám. Norky totiž ve večerním duelu dvou gigantů a v repríze posledního světového finále překvapivě podlehly v Trondheimu Francii 23:24. Hráčky ze země galského kohouta zvítězily i v šestém utkání na šampionátu. Češky se v úterý od 17:30 pokusí proti úřadujícím olympijským vítězkám z Francie navázat na senzační domácí výhru 31:30 z posledního vzájemného duelu vloni v dubnu v evropské kvalifikaci.

Reprezentační tým hned na první velké akci pod vedením trenéra Dahla prošel do závěrečných bojů. Navíc si zajistil účast v olympijské kvalifikaci, která je na programu v dubnu příštího roku. Přímo na Hry do Paříže postoupí nový mistr světa.

Utkání osmifinálové skupiny IV mistrovství světa házenkářek:

Česko – Brazílie 27:30 (17:16)

Sestava a branky Česka: Kudláčková, Novotná - Stříšková, Šustáčková 3, Desortová, Stellnerová, Kuxová, J. Franková 1, A. Franková 1, Dresslerová 1, Zachová, Kovářová, Jeřábková 11, Malá 4, Jestříbková 2, Cholevová 4.

Nejvíce branek Brazílie: Cardosová de Castrová 9/7. Rozhodčí: Lovinová, Stancuová (obě Rum.). Sedmimetrové hody: 1/1 – 8/7. Vyloučení: 2:3. Diváci: 769.

Nizozemsko  Španělsko 29:21 (13:9)

Argentina  Ukrajina 25:20 (13:11)

Skupina II (Trondheim):

Angola – Jižní Korea 33:31 (20:15)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články