Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Házenkáři vrátili Bělorusům porážku a jsou blízko postupu na ME

Čeští házenkáři zvítězili ve čtvrtém z šesti zápasů kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2020 v Bělorusku 26:24 a soupeři oplatili středeční domácí porážku o gól v Plzni. Reprezentanti si připsali třetí výhru ve čtyřčlenné skupině a jsou blízko postupu na šampionát. Na třetí Bělorusko mají dva zápasy před koncem dvoubodový náskok a lepší bilanci ze vzájemných zápasů.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři vyhráli odvetu v Bělorusku a přiblížili se postupu

"Jsme šťastní, že jsme tady vyhráli. Je to důležité a o to těžší vítězství, že je vybojované venku. To je pro nás i vzhledem k situaci v tabulce důležité," uvedl jeden z dvojice českých trenérů Jan Filip.

"Je to velmi důležité vítězství do závěrečných bojů kvalifikace. Myslím si, že jsme bojovali od první do poslední minuty a výhru jsme si zasloužili. V obraně i v útoku jsme dnes hráli to, co jsme chtěli," dodal brankář Martin Galia.

Český celek hrál od úvodu mnohem lépe a soustředěněji než v Plzni, kde gólem v poslední minutě prohrál 30:31.

Reprezentanti dobře bránili, mezi tyčemi se dařilo Mrkvovi a po několika rychlých brejcích šli hosté brzy do tříbrankového vedení.

Soupeř ještě do přestávky snížil na 12:13 a v úvodu druhého poločasu se oba celky střídaly ve vedení.

Bělorusové, kteří na posledních dvou evropských šampionátech skončili desátí, pak měli chvíli navrch, ale poslední desetiminutovka patřila Čechům.

V brance předvedl několik důležitých zákroků druhý gólman Galia, domácí jednou trefili tyč a Zdráhala následně poslal národní celek do vedení 23:21.

Češi si v závěru udržovali dvoubrankové vedení a definitivně pak rozhodl Petrovský trefou na 26:23. Osmi brankami pomohl hostům k vítězství Kašpárek.

"Myslím, že jsme předvedli lepší výkon než doma. Dali jsme si několik dílčích cílů, které jsme splnili, a těsně, ale zaslouženě vyhráli. Myslím, že jsme většinu zápasu velmi dobře bránili a nenechali jsme soupeře odskočit. Chci pochválit celý tým, byl to kolektivní výkon," dodal Filip.

Reprezentace navázala na podzimní vítězství doma s Finskem a v Bosně a Hercegovině a v tabulce je druhá za Bosnou, která doma porazila Finsko 31:19.

Na šampionát v příštím roce postoupí první dva týmy z každé skupiny a čtyři nejlepší celky ze třetích míst. Na turnaji bude poprvé v historii startovat 24 účastníků.

Reprezentanti, kteří obhajují nečekané šesté místo z posledního mistrovství Evropy, zakončí kvalifikační skupinu v červnu zápasy ve Finsku a doma s Bosnou.

Bělorusko - Česko 24:26 (12:13)

Sestava a branky Česka: Mrkva, Galia - Hrstka 4, Bečvář 1, Horák 3, Kašpárek 8, Babák 4, Číp 1, Petrovský 4, Vančo, Zdráhala 1, Patzel, Solák, Užek, Mubenzem, Zeman.

Nejvíce branek Běloruska: Baranov 5, Jurynok 4. Rozhodčí: Andorka, Hucker (oba Maď.). Sedmimetrové hody: 4/4 - 3/2. Vyloučení: 2:3. Diváci: 2700.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články