Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Více než třetinu českých střel vyslala Jeřábková. Rádi bychom to víc rozložili, zní z týmu

Pohledem čísel, hlavní zodpovědnost v ofenzivě českého týmu leží na Markétě Jeřábkové. V prvním utkání na mistrovství Evropy házenkářek proti Švédsku z celkových 46 ran vyslala ze své ruky 16 a nastřádala 8 gólů. Do pátečního večera to zní udělalo prozatímní nejlepší střelkyni šampionátu, což je skvělý počin. Český tým si ale uvědomuje, že je potřeba více zapojit také další hráčky do ofenzivy. 

Střelba Hany Kvášové v utkání proti Švédsku na ME
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Ludvig Thunman

"Útok je rozložený do šesti hráček. Ano, v určitých situacích to beru na sebe, možná někdy až moc, ale to je házená," prohlásila spojka německého Thüringeru po duelu se Švédskem.

Celkově se podílela na necelých 35 procentech střel týmu, ze svých pokusů proměnila polovinu. I díky její přesné mušce Češky až do 47. minuty držely s favorizovanými Švédkami krok.

"Určitě by bylo dobré mít to rozložené na více postů, je to i styl hry, který mám rád. Ale zase Markéta v týmu takovou úlohu má. Je střelecká spojka, nebezpečná z dálky. Měla statistiku 16/8, kdyby měla 13/8 a další tři střely vzaly další holky, bude to lepší," uznal trenér Jan Bašný.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky nestačily na úvod ME na Švédky

Variabilitu v ofenzivě vidí například ve větším zapojení křídel. Veronika Malá ze čtyř střel proměnila všechny, Jana Knedlíková zapsala dva góly a úspěšnost padesát procent.

"Měli jsme také poměrně dost střel z křídel, možná víc než jindy. Šlo o náš záměr v přípravě během toho posledního týdne na kempu v Chebu, protože máme kvalitní křídla," sdělil sedmapadesátiletý kouč.

Nejrychlejší střelu v týmu má zatím křídlo Malá

Levé křídlo francouzského Paris 92 Malá se nepřipomněla jen dobrou produktivitou, ale také (po čtvrtečním programu) čtvrtou nejrychlejší střelou na šampionátu. Míč, který vypustila z ruky, letěl rychlostí 118 kilometrů za hodinu. 

"Na nejrychlejší střelu u nás bych tipovala spíš Maky Jeřábkovou. Verča mě trochu překvapuje. I když jde také o to, z jaké situace střílíte. Pokud jste v náběhu a máte rychlost, kterou Verča má, vzejde z toho velká rána. Makča většinou střílí ze země, z jednoho kroku. Je to něco jiného, než když střílíte z trháku a jste rozběhlé," vysvětluje spoluhráčka Kamila Kordovská.

Už na lednovém mužském Euru se měřily individuální statistiky. V rychlosti střelby se tehdy na druhé příčce umístil reprezentant Stanislav Kašpárek s hodnotou 140 kilometrů za hodinu. Jak funguje snímání statistik, popsala Hana Kvášová.

"Máme na sobě vesty, u kterých vzadu za krkem máme takové kapsičky, kde jsou hozené čipy. Nic zvláštního, je to jen krabička, která nás snímá při všem, co děláme. Vůbec o tom ani nevíme," usmívá se spojka, jež zase drží primát s nejvyšším výskokem, a to 73 centimetrů.

Pro trenérský štáb tato čísla až tak rozhodující nejsou. "Není to ten nejpodstatnější údaj, jde spíš o zpestření pro mediální stránku toho sportu. Například Rusky si určitě nebudou dávat pozor na Jeřábkovou kvůli tomu, že má větší ránu. Budou si ji spíš hlídat kvůli tomu, že často střílí, jak střílí a tak dále," dodává kouč Bašný.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články