Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Nezářili, ani nezklamali. Odrazem hry Víchových svěřenců na porevolučním MS byl duel se zlatými Švédy

Házenkářský svaz zvládl organizátorskou výzvu, reprezentanti na palubovce vybojovali solidní výsledek. Tak se dá hodnotit porevoluční domácí mistrovství světa na přelomu února a března 1990, na němž svěřenci legendárního kouče Jiřího Víchy obsadili sedmou příčku. V semifinálové skupině poznali také sílu zlatých Švédů. Toto utkání si připomeňte prostřednictvím Archivu Z od 17:00 na programu ČT sport a webu ctsport.cz. 

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 1990: ČSFR - Švédsko

"Vítáme vás s otevřenou náručí. Poprvé ve svobodné zemi!" Popsal náladu před začátkem šampionátu časopis Štart. Euforii posilněnou tehdejšími politickými změnami však vystřídaly lehké obavy z výsledků v základní skupině.

Házenkáři v základní skupině v Prešově nestačili těsně o gól na Švýcary, jasně podlehli pozdějším bronzovým medailistům z Rumunska (17:25) a až v posledním duelu s Jižní Koreou, stříbrnou z předchozích domácích her v Soulu, získali kýžené body. Češi porazili Jihokorejce 29:24 a zajistili si třetí příčku znamenající postup do další fáze.

V ní zapsalo mužstvo kolem gólmana Michala Bardy, Jiřího Kotrče nebo Jana Nováka dvě remízy s Francií a Maďarskem. V součtu s porážkou o šest branek proti Švédům to znamenalo pro Víchovy hráče boj o sedmé místo. Ten domácí zvládli po vítězství o jednu branku nad východními Němci.

Ovšem právě konfrontace s házenkáři ze "země tří korunek" nastavila zrdcadlo výkonnosti domácího celku, projevily se slabé stránky. Pozdější mistři světa se po vcelku vyrovnaném průběhu první půle utrhli v jejím závěru díky pětigólové šňůře a nakonec zvítězili 26:20.

Výsledky československého týmu:

ČSFR - Švýcarsko 12:13 (5:7), skupina B
ČSFR - Rumunsko 17:25 (9:11), skupina B
ČSFR – Jižní Korea 29:24 (17:10), skupina B
ČSFR - Švédsko 20:26 (9:15), semifinálová skupina
ČSFR: Barda, Švajlen, Shejbal - Lipták, Para, Baumruk, Kotrč, Šetlík, Sovadina, Vaněk, Tonar, Jindřichovský, Novák, Szücz, Sedláček. Trenéři: Vícha a Zeman.
Švédsko: Olsson, Frensson, Svensson – Persson, Wislander, Eklund, Lindgren, Carlén, Hajas, Cato, Jilsén, Thorsson, Sjögren, Olsson, Andersson. Trenér: Bengt Johansson.
ČSFR - Francie 21:21 (9:9), semifinálová skupina
ČSFR - Maďarsko 20:20 (10:8), semifinálová skupina
ČSFR – NDR 17:16 (8:6), o 7. místo

Češi nestačili na Švédsko stejně jako před rokem a půl na olympiádě v Soulu v zápase o páté místo (tehdy 18:27) a mužstvo bylo poskládané podobně. "V nominaci na světový šampionát je polovina těch, kteří hráli na olympijských hrách v Soulu. Znám je, není to pro mě nové družstvo. I mezi těmi, co hráli v Soulu, je několik dobrých tipů, a jsou i další. Proto nejsem pesimista," hlásil Vícha před šampionátem.

Z výkonů na turnaji ale měl smíšené pocity. Deficit poznal na údernosti spojek. "Kdyby spojky zahrály o něco lépe, efekt byl větší," prohlásil slavný kouč. Proti Tre kronor si dokonce na pozici střední spojky pomáhal pivotem Kotrčem. Na střední spojce zaskakoval v turnaji i křídelník Novák. Vícha chtěl zvýraznit silnou stránku týmu, aby se prosazoval především středem a z brankoviště.

"Myslel jsem si, že československé družstvo bude mít nebezpečnější spojky," uznal trenér Švédů Bengt Johansson, jehož svěřenci ve finále později zdolali výběr SSSR považovaný za nejlepší celek na světě 27:23.

VÍCE O ŠAMPIONÁTU Z DOBOVÉHO TISKU SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE

Největšího uznání se dostalo českým brankářům. Stálici Bardu doplnil navrátilec do národního týmu Jiří Shejbal a trojici uzavíral Ľubomír Švajlen. "Všichni tři brankáři chytali velmi dobře, v některých situacích výborně. Shejbal a Barda i díky svým lidským charakterovým vlastnostem velmi zlepšili atmosféru v družstvu. Nepamatuji si šampionát s takovými brankářskými výkony. Téměř každý tým měl dva vyrovnané brankáře. Švédové a my dokonce všechny tři," hodnotil po turnaji Vícha, který byl v roce 2013 in memoriam oceněn medailí Za zásluhy.

Házenkáři si zajistili postup na olympijské hry v Barceloně a na MS 1993 ve Švédsku. Sedmé místo se bralo jako solidní výsledek. "Po šestém místě na olympiádě v Soulu jsme zapomněli na třinácté na MS ve Švýcarsku. Právě to reálně odráželo sílu naší házené a Soul byl spíše výjimkou," řekl časopisu Šport v roce 1990 předseda svazu Rudolf Horváth.

Konečné pořadí MS:

1. Švédsko
2. SSSR
3. Rumunsko
4. Jugoslávie
5. Španělsko
6. Maďarsko
7. ČSFR
...

Pořadatelská města:
Základní skupiny - Prešov (ČSFR), Žilina, Zlín, Plzeň
Semifinálové - Ostrava a Bratislava
Finálový víkend - Praha (Sportovní hala ČSZTV)

Zdroj
Česká házená/chf.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články