Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Neproměnily jsme šance a Švédky nastartovaly motory, mrzelo aktivní střelkyni Jeřábkovou

Převzala na sebe roli hlavní útočné síly českých házenkářek na Euru. U Markéty Jeřábkové ovšem po úvodním utkání šampionátu proti Švédkám pochopitelně převládalo zklamání. Se spoluhráčkami nestačily na Tre kronor po výsledku 23:27, levá spojka reprezentace se prosadila osmkrát.

Reprezentantka Markéta Jeřábková (vlevo) společně s Šárkou Marčíkovou při bránění Švédek
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Ludvig Thunman

I díky ostrým ranám Jeřábkové z dálky vedly Češky ještě v 36. minutě o tři branky 17:14. Poté se favorizované Švédky oklepaly a především díky trefám spojky Emmy Lindqvistové a sehrávkám na pivotku Linn Blohmovou připravily rozhodující obrat ve skóre.

"Určitě jsme prohrály kvůli tomu, že jsme neproměnily některé šance. Na druhou stranu jsme měly skvělou brankářku (Petru Kudláčkovou), několikrát nás zachránila ze sedmiček. Začátek druhé půle jsme zvládly famózně, pak Švédky nastarovaly motory a šly do toho po hlavě," hodnotila spojka Thüringeru průběh zápasu.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky nestačily na úvod ME na Švédky

Většina českých akcí šla přes Jeřábkovou, která je oporou i v německém bundesligovém celku. Na palubovce strávila přes 52 minut. "Útok je rozložený do šesti hráček. Ano, v určitých situacích to beru na sebe, možná někdy až moc, ale to je házená," sdělila plzeňská rodačka.

Sama vzápětí přiznala, že by hra reprezentace v ofenzivě snesla ještě větší variabilitu. "Máme neuvěřitelnou kvalitu na postu křídel, měly bychom je využívat rozhodně víc. Ve druhém poločase to bylo lepší, v prvním Verča Malá střílela jednou, což je na takovou hráčku málo," vyzdvihla Jeřábková spoluhráčku hrající ve francouzském celku Paris 92.

Statistiky Markéty Jeřábkové proti Švédsku:

Čas na palubovce: 52:01
Střely: 16
Góly: 8
Úspěšnost: 50 %
Sedmimetrové hody: 2/3

Svěřenkyně Jana Bašného jsou pasovány do role outsiderů skupiny, ale po remízovém poločase 13:13 to s šancemi na bodový zisk proti Švédkám nevypadlo špatně. Přesto po prvním utkání jsou Češky bez bodu.

"Jedeme na turnaj vždycky bych řekla zabojovat a překvapit, doufám, že se to i teď ukázalo. Každá z nás tam nechala to své maximum. Turnaj nekončí, teprve začal, je třeba soustředit se do dalších zápasů. Čekají nás olympijské vítězky a několikanásobné šampionky nebo finalistky šampionátů. Musíme se připravit a zase tam nechat maximum," zavelela Jeřábková před sobotním zápasem s Ruskami a pondělním se Španělkami.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články