Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Naději na semifinále Eura sebrali Chorvaté. Házenkáři nestačili ani na Bělorusko

Naděje na postup do semifinále jsou pryč. Rozhodlo o tom vítězství Chorvatska nad Německem. Čeští házenkáři už předtím prohráli na evropském šampionátu v druhém ze čtyř utkání čtvrtfinálové skupiny s Běloruskem 25:28. V šestičlenné tabulce tak jsou reprezentanti bez bodu poslední.

Čeští házenkáři při poradě na Euru
zdroj: Český svaz házené autor: Ivo Dudek

Český celek téměř celý zápas ve Vídni ztrácel a nevyšla mu repríza souboje z loňské kvalifikace, v níž dokázal v Bělorusku zvítězit. Svěřencům Jana Filipa a Daniela Kubeše nepomohlo k vítězství ani sedm gólů nejlepšího střelce utkání Ondřeje Zdráhaly.

Reprezentanti navázali na čtvrteční porážku se Španělskem, předchozí dvě výhry ze základní skupiny se Severní Makedonií a Ukrajinou se jim do další fáze nezapočítávaly.

"Byl to vyrovnaný zápas dvou vyrovnaných týmů. V té kvalifikační skupině jsme s nimi hráli dva vyrovnané zápasy a i dnes to bylo vyrovnané. Nepředvedli jsme to, co v nás je, a to mě mrzí. Myslím, že zápas byl k tomu, ho vyhrát. Bělorusové ale byli v klíčových momentech lepší," řekl Kubeš. "Dnes je to jednoduché, byl to náš nejhorší zápas na turnaji. Tohle není cesta, jak chceme hrát," dodal Zdráhala.

V dalším utkání na Euru změří Češi síly v pondělí s Chorvatskem a ve středu si zahrají s Německem. Do semifinále postoupí první dva týmy ze skupiny, třetí celek si zahraje o pátou příčku. Reprezentanti ztrácí na aktuálně třetí Němce dva body. Češi obhajují předloňské šesté místo, jímž vyrovnali historické maximum.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři na Euru nestačili na Bělorusko

V dalším utkání na Euru změří Češi síly v pondělí s Chorvatskem a ve středu si zahrají s Německem. Do semifinále postoupí první dva týmy ze skupiny, třetí celek si zahraje o pátou příčku. Házenkáři obhajují předloňské šesté místo, jímž vyrovnali historické maximum.

Poprvé na šampionátu se dostal do nominace na utkání dodatečně povolaný Patzel a mimo soupisku pro zápas se vrátil Šlachta. Čeští trenéři opět udělali změnu mezi tyčemi a Mrkvu, který zachytal dobře v minulém duelu proti Španělům, nahradila hvězda posledních dvou utkání v základní skupině Galia.

Reprezentanty sice poslal v první minutě do vedení Horák, ale od té doby po celé úvodní dějství kralovali Bělorusové. Desátý celek z minulého Eura lépe útočil i bránil a na české straně se prosazovaly téměř výhradně jen spojky.

Házenkáře držel na dostřel hlavně nejlepší střelec předloňského šampionátu Zdráhala, který se v první půli trefil čtyřikrát. Několika zákroky přispěl Galia a dvěma chycenými sedmičkami pak Mrkva, takže do kabin šli Češi přes nepovedený výkon jen s dvougólovou ztrátou. První poločas prohráli na Euru počtvrté z pěti utkání.

Po přestávce nahradil Galiu mezi tyčemi Mrkva. Český tým se zlepšil a v 36. minutě Vančo srovnal. Bělorusové pak čtyřikrát za sebou skórovali přes pivota a díky tomu znovu odskočili na rozdíl dvou branek. Reprezentanti se však nevzdali a v 48. minutě v přesilovce vyrovnal Babák.

Vzápětí mohl otočit stav Vančo, ale brankáře nepřekonal, a zápas se v té chvíli definitivně zlomil. "Tam se to mohlo zlomit pro nás. Ale celý zápas byl takový, že z nás úplně nebyla cítit větší touha po vítězství," řekl Zdráhala.

Bělorusové opět rychle získali dvougólový náskok a český tým už nenašel síly na zvrat. "K výhře nechybělo moc. Několikrát tam byl moment, kdy jsme se dostali na remízu, mohli jsme to otočit a jít do vedení. Bohužel se nám to nikdy nepodařilo. Tahle prohra hodně bolí," uvedl Kubeš.

ČR - Bělorusko 25:28 (11:13)

Sestava a branky ČR: Galia, Mrkva - Hrstka, Bečvář 1, Jurka 1, Horák 2, Kašpárek 6, Babák 2, Číp 1, Vančo 2, Zdráhala 7/2, Patzel, Solák, Mubenzem, Zeman 2, Mojžíš 1.

Nejvíce branek Běloruska: Vajlupov 6/2. Rozhodčí: Gatelis, Mazeika (oba Lit.). Sedmimetrové hody: 2/2 - 4/2. Vyloučení: 6:4. Diváci: 6007.

Španělsko - Rakousko 30:26 (17:16), Chorvatsko - Německo 25:24 (11:14).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články