Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Házenkáře čeká klíčový duel s Bělorusy. Mají jednoho z nejlepších pivotů na Euru, varuje Filip

Hrají o důležité body. České házenkáře čeká souboj s Běloruskem a cokoliv jiného než výhra je už po druhém duelu čtvrtfinálové skupiny připraví o případný postup do semifinále Eura. Z kvalifikace na šampionát běloruského soupeře s urostlými pilíři Kulešem a Karalkem znají. Utkání startuje v 16:00.

Reprezentant Pavel Horák v souboji s Arťomem Karalkem
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

"Chci je porazit. Nějak extrémně motivovanější než třeba proti Španělům nebo Němcům nebudu. V Německu jsem taky hrál. Je to jakýkoliv jiný zápas tady na mistrovství Evropy, ale byl bych naštvaný, kdybychom prohráli," říká lídr týmu Pavel Horák.

Urostlá levá spojka strávila dvě sezony v běloruském Brestu. Radit na soupeře prý ovšem už nemusí. "Tady už není čas se o tom nějak zdlouhavě bavit. Jeden zápas skončí a začíná další. Co jsem věděl, jsem řekl před kvalifikací. Teď už bychom je měli všichni znát. Nemají nás už čím překvapit. Už nemusím nic říkat, doufám," pousmál se.

Svěřenci Jana Filipa a Daniela Kubeše to mají z kvalifikace na evropský šampionát s Bělorusy 1:1 na zápasy. Po domácí porážce 30:31 přišla výhra 26:24 v Minsku.

"Očekávám zase vyrovnaný zápas. Jejich přednost je v útoku. Ať už ve druhé třetí vlně, v rychlém rozehrání. Jsou nebezpeční ze všech pozic v útoku a snaží se vytvářet tlak na obranu. Je tam střelec Kuleš, výborný pivot Karalek, za mě jeden z nejlepších pivotů na tomto mistrovství," jmenuje přednosti soupeře kouč Filip.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi nestačili na obhájce titulu a Španělům podlehli o šest branek

Se svým typickým humorem přidává charakteristiku jednotlivých hráčů i Horák. "Mám v jejich týmu pět, nebo dokonce šest bývalých spoluhráčů. Každý je něčím výjimečný. Šylovič má nepříjemnou střelu, umí ji schovat. Nikulenkau je starší, ale umí to rozehrát a má výborný podstřel. Pak je tam Jurynok, který je výborný atlet, v tomhle směru asi jeden z nejlepších na Euru. Naštěstí pro nás nepobral moc házenkářského rozumu," přidává sedmatřicetiletý hráč.

Rozum a sílu potřebují využít reprezentanti v defenzivě, na kterou se český tým v posledních duelech spoléhá. "Když udržíme agresivitu v obraně, kompaktnost a budou nám chytat brankáři, máme šanci. Samozřejmě bychom potřebovali i nějaké jednoduché góly," přál si kouč Filip.

Běloruské opory z polského velkoklubu Vive Kielce:

Arťom Karalek (pivot, 196 cm, 102 kg)
Statistiky: 22 gólů z 31 střel, úspěšnost 71 %

Uladzislau Kuleš (levá spojka, 206 cm, 102 kg)
Statistiky: 14 gólů z 29 střel, úspěšnost 48 %

Proti Španělům se i přes porážku výborně prezentoval Tomáš Mrkva. Martin Galia na turnaji zářil v předchozích zápasech. Jméno gólmana, který začne proti Bělorusům, trenérský štáb neprozradil. 

"Potřebujeme naše gólmany, na nich jsme vždycky stavěli. Tady na turnaji kromě prvního zápasu, který jim nevyšel, a to ani nám moc ne, tak odchytali všechny zápasy na vysoké úrovni. Díky nim máme šanci hrát s těmi nejlepšími," dodal Horák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články