Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Místo druhé Bundesligy velkoklub Elverum. Nepočítám, že odchytám celé zápasy, říká Mizera

Velká příležitost se otevírá házenkářskému talentu Šimonu Mizerovi. Šance v norském velkoklubu, v kterou ani nedoufal. Nadějný brankář Zubří po sezoně zamíří do Elverumu, bude součástí kádru pravidelného účastníka Ligy mistrů. Přitom původně počítal účastník probíhajícího Eura s angažmá na trochu jiné úrovni.

Po Stanislavu Kašpárkovi, jenž dříve odešel do maďarského Szegedu a teď reprezentační spojka hájí barvy běloruského Brestu, jde o druhé velké angažmá pro člena nastupující generace v reprezentaci. 

"Už jsem byl rozhodnutý přestoupit do druhé Bundesligy, pak ale přišla právě nabídka z Norska. Vše zvrátila," vysvětluje jednadvacetiletý gólman v rozhovoru pro server České házené.

Poslechněte si Handball fokus podcast s Tomášem Mrkvou o Euru:

Mizera čelil na stále probíhajícím turnaji jen dvěma střelám ze sedmimetrové značky, ale v Evropě se už o něm dávno vědělo. "Elverum kontaktoval mého manažera a během dvou týdnů bylo hotovo. Teď už je vše podepsané a oficiální. Jednat se začalo už před šampionátem," přibližuje.

Na mistrovství Evropy zářil hlavně Tomáš Mrkva. Svými zákroky pomohl českému týmu v silné základní skupině k výsledkům a hlavně výkonům, které nadchly. Na postup to nakonec nestačilo. Češi padli se Španělskem (26:28), porazili Bosnu a Hercegovinu (27:19 a na závěr v duelu po postup remizovali (27:27) se Švédskem, už jistým semifinalistou.

Nadějný odchovanec Zubří, kterým prošel i Mrkva, sbíral v Bratislavě zkušenosti. Teď místo německé druhé Bundesligy nabude další cenné poznatky v celku suverénního a v sezoně z 16 utkání neporaženého lídra norské ligy. 

"Je to určitě atraktivnější země. Také sportovní stránka je na vyšší úrovni, v Norsku se hraje lepší soutěž, a to stejné by mělo platit také tréninkově. Na druhou stranu v norské lize není ani jeden Čech v mužském klubu, takže se nebudu mít s kým poradit," říká Mizera, který se alespoň doptal trenéra Dušana Poloze, jenž v Norsku působil.

Mizera o svou pozici bude muset zabojovat. Zatím v Elverumu působí relativně mladá brankářská trojice – Thorsten Fries (29 let), Emil Kheri Imsgard (23 let), Brede Dahl (21 let).

"Ještě jsem neřešil pozici v týmu. Nejdu každopádně do Elverumu s tím, že budu chytat každý zápas šedesát minut. Uvidí se časem podle výkonů a podle toho, jak to půjde v tréninku i přípravných zápasech," uvědomuje si Mizera. 

Trenér gólmanů v Elverumu Mats Olsson dokonce prohlásil, že Mizera je malý mix Martina Galiy a Švéda Andrease Paličky. Dvou top brankářů. "Poslouchá se to dobře, potěší to. Ale řekl bych, že k tomu mám pořád ještě dost daleko," dodává skromně opora Zubří, třetího týmu české extraligy.

Zdroj
handball.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články