Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Předseda házenkářů Zdráhala: Pracuji na tom, abychom byli silní i na poli diplomacie

Ještě před rokem se Ondřej Zdráhala s reprezentací připravoval na světový šampionát v Egyptě. Koronavirová nákaza napříč českým týmem pak ale dala do pohybu překotný sled událostí. Odvolání trenérů Kubeše a Filipa, rezignace předsedy Jaroslava Chvalného, volby nového vedení a v nich zvolení Ondřeje Zdráhaly předsedou české házené. Teď už nejlepší střelec Eura 2018 sleduje zápasy z tribuny a místo videorozborů se věnuje navazování kontaktů v házenkářském prostředí. "Z takové dálky jsem se na palubovku snad nikdy nedíval. Je to nezvyk, rád bych si zahrál a pomohl klukům, protože na tribuně nemůžete nic ovlivnit. Ale užívám si to, protože kluci hrají perfektně."

Ve své kariéře svedl Ondřej Zdráhala spoustu házenkářských bojů. Působil v německé Bundeslize, hrál v Norsku nebo Polsku a končil v exotickém Kataru. Teď se nově učí pohybovat i na poli funkcionářské diplomacie. Sbírá konexe a navazuje vztahy, které by se české házené mohly v budoucnu v mnoha ohledech hodit.

"Minulá vedení na mezinárodní scéně moc nepracovala. Lidé z vedení Evropské i Mezinárodní federace mě jako bývalého hráče znají a dokážu s nimi navázat konverzaci docela rychle. Je to otázka na několik příštích let. Já a můj tým budeme pracovat na tom, aby naše diplomatická síla vzrůstala a abychom byli schopni působit v mezinárodních strukturách daleko více, než tomu bylo doteď," říká Zdráhala.

Přestože je během turnaje zaneprázdněn řadou povinností, silně vnímá hru a působení české reprezentace a jeho propojení s fanoušky, kteří v hojných počtech do Bratislavy dorazili. "Kluci hrají úžasně. Chyběl malý kousek k zisku bodů proti Španělsku. Proti Bosně zase dokázali splnit roli favorita, což není snadné, ale i to je potřeba se naučit. Čeští fanoušci tu vytváří domácí prostředí a je samozřejmě škoda těch současných covidových omezení, protože věřím, že by jich přijelo určitě dvakrát třikrát víc," domnívá se.

Kapitán házenkářské reprezentace Ondřej Zdráhala proti Německu
zdroj: Český svaz házené autor: Hana Vrbková

Na druhou stranu covid je velkým strašákem probíhajícího Eura. Každodenní PCR testování odhalí v různých týmech jednotky případů. Bosně v sobotu takto vypadli před zápasem dva hráči základní sestavy. Švédům pozitivní test vyškrtnul ze soupisky obranný pilíř Maxe Darje.

Francouzi si v Maďarsku, které je ke covidovým pravidlům dost benevolentní, stěžovali na porušování turnajové bubliny, protože se v hotelu potkávají s jinými hosty, kteří navíc nenosí roušky. A některé týmy se z Maďarska po základní části přesunou na Slovensko. Kvůli variantě omikron panuje obava z možného šíření nákazy napříč týmy.

"Po zkušenosti, kdy jsme před rokem kvůli covidu neodjeli na MS do Egypta, jsme letos nasadili velmi tvrdá opatření po dvou pozitivních případech v našem týmu. A vyplatilo se. Doteď jsme neměli dalšího nakaženého, zatímco ostatní týmy s tím mají problém a můžou přibýt klidně další nakažení. Pro náš tým jsme udělali maximum. Víc nelze. Házená je kontaktní sport a kluci se na hřišti prostě potkávají. Pokud byl například někdo z Bosny nakažený, může se stát, že další test někomu vyjde pozitivní. Může se stát cokoliv, což jsme nedávno zažili u zrušeného MS hokejistů do 20 let," dodává ke covidové současnosti Ondřej Zdráhala.

I on doufá, že před duelem Česko – Švédsko nebude muset ani jeden z týmů řešit další covidové peripetie. Na rozhodující duel základní skupiny se samozřejmě předseda českého svazu velmi těší. "Švédové mají úžasnou generaci házenkářů a jsou jednoznačným favoritem. Za současných okolností to ale bude naprosto otevřený zápas. Pokud chceme postoupit, musíme vyhrát, jinak to nejde," uzavírá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články