Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Házenkářky prohrály se Srbskem a do další fáze jdou bez bodu

Bělehrad - České házenkářky prohrály na evropském šampionátu v Srbsku vinou nepovedené druhé půle s domácím výběrem 24:28. Základní skupinu A tak zakončily s bilancí jednoho vítězství a dvou porážek a do další fáze turnaje, šestičlenné nadstavbové skupiny, postoupily z třetího místa bez bodu.

Nadstavbovou skupinu Češky otevřou v pondělí soubojem s Dánkami, dalšími soupeřkami budou Francouzky a Švédky. Ze dvou šestičlenných skupin postoupí první dva týmy do semifinále, třetí celky bude čekat souboj o konečné páté místo. "Budeme čelit třem silným týmům. Čekají nás tři strašně těžké zápasy a je pro nás velkým úkolem se na ně dobře připravit. Od této chvíle se na ně začínáme chystat," uvedl trenér Jan Bašný. 

Češky i Srbky měly před vzájemným duelem jistotu postupu a šlo jim tak už o body do následné fáze turnaje. Oba týmy překvapily ofenzivním úvodem, za necelých dvanáct minut nastřílely hned čtrnáct branek, rovnoměrně rozdělených na obě strany.

Češky pak udělaly dvě laciné chyby a trenér Jan Bašný si za stavu 8:10 vzal oddechový čas. Po něm se jeho tým na chvíli vrátil k tomu, co ho zdobilo v zápasech s Ukrajinou a obhájcem titulu Norskem, jemuž podlehl po velkém boji 19:21. Hostující hráčky vyztužily obranu a z dvougólové ztráty během zbylých jedenácti minut první půle otočily skóre na poločasové vedení 15:12.

Jenže po přestávce se Češkám přestalo dařit v útoku i v obraně. Domácí házenkářky okamžitě stáhly ztrátu a Bašného tým od té doby jen marně dotahoval. Rozhodující zlom nastal v druhé desetiminutovce, ve které si Srbky vypracovaly třígólový náskok. Český tým si nevěděl rady se soupeřovou obranou, střílel z nepřipravených pozic a dlouhých devět minut čekal na gól.

Pět minut před koncem ještě Češky dokázaly vykřesat naději a stáhnout manko na rozdíl jediné trefy. Po chybě domácího celku útočily na vyrovnání, Keclíková ale místo zakončení zbrkle naběhla do protihráčky a další pokus o zvrat už Srbky nepovolily.

"Začaly jsme velmi dobře. Hrály jsme dobrou obranu a úvod byl tak dobrý, jak jsme si představovaly," uvedla po zápase pivotka Petra Vítková. "Ve druhém poločase se nám ale útoky nedařily. Musíme se z tohohle zápasu poučit. Víme, že příště musíme hrát celých 60 minut, což se nám proti Srbsku nedařilo," dodala Vítková, která má jako jediná z českého týmu zkušenosti z předešlé vrcholné akce, ME 2004.

Česko - Srbsko 24:28 (15:12)

Sestava a branky Česka: Raníková, Satrapová - Knedlíková 3, Keclíková 1, Chrenková 6, Poznarová, Salčáková, Růčková, Kutlvašrová, Černá 6, Vítková 1, Hrbková, Martinková, Luzumová 4, Štěrbová 3, Matoušková.

Nejvíce branek Srbska: Lekičová a Pop-Lazičová po 6. Rozhodčí: Horváth, Marton (oba Maď.). Sedmimetrové hody: 3/2 - 5/2. Vyloučení: 3:6.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články