Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Házenkářky těsně podlehly obhájkyním titulu z Norska

Bělehrad - Házenkářky ve svém druhém vystoupení v základní skupině A evropského šampionátu sahaly proti obhájkyním zlata a olympijským vítězkám Norkám po senzaci. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného až do 52. minuty nečekaně vedly, v závěru ale nejlepší světový tým současnosti skóre otočil a zvítězil 21:19. Češky mají navzdory prohře v předstihu jistý postup do další fáze, v závěrečném duelu skupiny je v sobotu čekají domácí Srbky.   

Radost českých házenkářek
zdroj: Getty Images

"I když jsme prohrály, tak jsme si to všechny strašně moc užívaly. Radovaly jsme se z každého gólu. Nesmíme věšet hlavy dolů, dodá nám to sebevědomí do dalších zápasů. Dokázaly jsme si, že můžeme hrát s kýmkoliv," řekla brankářka Barbora Raníková. 

Bašného svěřenkyně měly dobrý nástup a ve 12. minutě vedly už o tři branky, když Poznarová v krátkém sledu proměnila dva sedmimetrové hody. Norky mírnou ztrátu rychle smazaly a pak už se oba týmy střídaly ve vedení. Český celek stejně jako s Ukrajinou výborně bránil a mezi tyčemi zářila nejlepší hráčka utkání gólmanka Raníková, která si v první půli držela více než padesátiprocentní úspěšnost zákroků. I díky tomu si její spoluhráčky odnesly v přestávce do kabin šokující vedení 12:10.

Český tým, který startuje na velké akci poprvé po osmi letech, pokračoval v mimořádném výkonu i po změně stran. Trpělivě dohrával kombinace a opařené Norky musely stále dotahovat. Češky si udržovaly mírný náskok až do 52. minuty, pak přišly rozhodující chvíle, během nichž zkušenější Norky otočily vývoj.

Poznarová se z hranice sedmimetrového hodu na šestý pokus poprvé zmýlila, Češky mohly litovat i toho, že za stavu 18:18 nevyužily přesilovku. Seveřanky se necelých šest minut před koncem po skryté ráně nejlepší střelkyně zápasu Sullandové po dlouhé době dostaly do vedení a českou snahu o vyrovnání pohřbila v závěru dvě vyloučení.

"Pořád jsme čekaly, kdy od Norek přijde smršť a ona furt nepřicházela. Prohrály jsme si to vlastními chybami. Nevyužily jsme přesilovku, nedaly sedmičku. Norky jsou natolik zkušené hráčky, že si to pohlídají," řekla Raníková. "Pro nás to bylo hodně těžké, protože jsme hrály takový zápas poprvé. Je to pro nás obrovská zkušenost," dodala. 

Je nám líto, video expirovalo.
ME házenkářek: Česko - Norsko

Česká republika - Norsko 19:21 (12:10)

Sestava a branky ČR: Raníková, Satrapová - Knedlíková 3, Keclíková 1, Chrenková 2, Poznarová 5/5, Salčáková, Růčková, Černá 4, Vítková 2, Hrbková, Martinková 1, Luzumová, Štěrbová 1, Selucká, Matoušková.

Nejvíce branek Norska: Sullandová 8/2. Rozhodčí: Crnojevičová, Radičová (obě Chorv.). Sedmimetrové hody: 7/5 - 2/2. Vyloučení: 4:3. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články