Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Házenkářky podlehly doma o gól favorizované Černé Hoře

Most - České házenkářky prohrály v pokračování kvalifikace o postup na mistrovství Evropy s obhájkyněmi titulu z Černé Hory těsně 23:24. Po říjnových výhrách nad Portugalskem a v Polsku utrpěly svěřenkyně Jana Bašného první porážku ve skupině a klesly na druhé místo za svého přemožitele. V neděli čeká oba týmy odveta v Černé Hoře.

Utkání Česko - Černá Hora
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Před třemi lety Češky v play-off o mistrovství světa podlehly Černohorkám 26:42 doma a 26:33 venku. Tentokrát ale držely s favoritkami krok a potvrdily, že za poslední dobu udělaly velký pokrok.

V polovině první půle obhájkyně titulu čtyřmi góly za sebou odskočily do vedení 8:3, domácí tým se ale nenechal zdeptat. Pomohl mu oddechový čas kouče Jana Bašného a do pauzy šly Češky už jen s jednobrankovou ztrátou.

I po přestávce Černohorky rychle získaly místy až třígólové vedení, domácí celek se ale i s přispěním brankářky Müllnerové, která nahradila zraněnou jedničku Raníkovou, znovu dokázal dotáhnout.

Radost házenkářek Černé Hory
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Když ve 44. minutě střelou zdálky do horního rohu srovnala mostecká Martinková na 17:17, zdálo se, že by Češky mohly stříbrné olympijské medailistky z Londýna senzačně obrat o body.

Černohorky ale poté ukázaly svoji kvalitu, skórovaly třikrát po sobě a vytvořily si rozhodující náskok. Domácí tým ještě zabojoval, čtyřgólovou ztrátu stáhl až na rozdíl jediné trefy, ale na senzační srovnání mu už nezbyl čas.

Bašný: Černohorky jsou mistryně Evropy, tak "musely" vyhrát

"Rozhodlo to, že jsme celý zápas byli vzadu a jen dotahovali skóre. Nepodařilo se nám dostat před ně, přitom ve druhém poločase a ke konci prvního k tomu byly možnosti. Jinak to bylo jasně vyrovnané utkání," řekl kouč Bašný.

"Další věc, která rozhodla, že Černohorky jsou mistryně Evropy a stříbrné olympijské medailistky, zatímco my nejsme v uvozovkách nic. Takže musely vyhrát," naznačil Bašný, že nebyl spokojený s řízením utkání. Jednou dokonce po jeho protestech hrály Češky v oslabení.

Své svěřenkyně jinak chválil. "Holky zaslouží velkou pochvalu. Před necelými třemi lety jsme s Černohorkami prohráli doma o 16 gólů, teď je to o gól. Sice to vyjde výsledkově v podstatě nastejno, ale posun v naší kvalitě hry je jasně vidět," dodal Bašný.

Český celek má na druhém místě tabulky čtyřbodový náskok před Polkami, ty ale mají k dobru večerní zápas na půdě outsidera z Portugalska. Na šampionát postoupí dva týmy ze skupiny. Češky v kvalifikaci usilují o třetí postup na velký turnaj po sobě. Před dvěma lety si zahrály na evropském šampionátu a vloni na mistrovství světa.

Česko - Černá Hora 23:24 (10:11)

Nejlepší střelkyně: Luzumová 7/3, Chrenková 5/2, Martinková 5, Hrbková 4 - Radičevičová 6/2. Rozhodčí: Mazeika, Gatelis (oba Lit.). Sedmimetrové hody: 6/5 - 3/2. Vyloučení: 1:4.

Česko: Müllnerová, Satrapová, Doláková - Knedlíková, Keclíková, Chrenková, Salčáková, Růčková, Kutlvašrová, Vítková, Hrbková, Martinková, Luzumová, Štěrbová, Crhová, Selucká.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články