Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Házenkáři stále živí šanci na olympijskou kvalifikaci. Netroufám si ani snít, říká Kubeš

Někde v pozadí olympijská motivace je, pro házenou by šlo o velký průlom, ovšem letní hry v Tokiu jsou ještě hodně vzdálené. Čeští házenkáři po postupu ze základní skupiny na probíhajícím Euru mají pořád šanci na zajištění si místa v kvalifikaci o olympiádu, jenže logicky o tomto snu nemluví nahlas. Ve čtvrtfinálové skupině by museli srážet házenkářské velmoce. Třeba už dnes od 16:00 Španělsko.

Čeští házenkáři při poradě na Euru
zdroj: Český svaz házené autor: Ivo Dudek

Kvalifikační házenkářský turnaj o Tokio se bude hrát od 17. dubna systémem tří skupin po čtyřech týmech, z nichž postoupí vždy dva celky. Jistotu účasti v Tokiu mají už světoví šampioni z Dánska, kteří mimo jiné překvapivě vypadli už ve skupině Eura. Dalších šest nejlepších mužstev z loňského MS v Německu si pak zajistilo kvalifikaci.

Jmenujme po pořádku - Norsko, Francie, Německo, Švédsko, Chorvatsko a Španělsko. Do kvalifikace o Tokio zbývají ještě dvě vstupenky. Pro dva nejlépe umístěné týmy na nynějším mistrovství Evropy mimo již zmíněné kvalifikanty. Dále pak rovnou do Tokia postoupí i vítěz Eura. Pokud to bude někdo ze zmíněných celků, jeho místo v kvalifikaci připadne osmému týmu loňského MS, Egyptu. Kdo je ve hře ve čtvrtfinálových skupinách? 

V té vídeňské spolu s českým týmem to jsou domácí Rakušané a Bělorusko. V Malmö mají tuto motivaci Slovinsko, Portugalsko, Island a Maďarsko. Svěřenci Daniela Kubeše a Jana Filipa si žádné body ze základní skupiny do další fáze nepřenesli, o to to mají složitější.

České účasti v kolektivních sportech na OH:

Poslední účast:

Basketbalistky na olympiádě v Londýně v roce 2012 - 7. místo

Poslední mužský kolektiv:

Fotbalisté na olympiádě v Sydney v roce 2000 - 4. místo v základní skupině

Poslední házenkářský kolektiv:

Muži na olympiádě v Barceloně v roce 1992 - 9. místo

"O účasti na olympiádě si netroufám ani snít. Samozřejmě sen účasti na olympiádě je pro házenkáře v České republice… Pokud bychom se kvalifikovali, byla by to bomba. Senzace. Ale cesta je hrozně složitá. I kdyby se nám podařilo vyhrát všechny zápasy ve čtvrtfinálové skupině, je to ještě daleko," prohlásil kouč Kubeš.

Myšlenky hráčů navádí spíš na jednotlivé zápasy. "Nepřímo to asi vnímáme, ale rozhodně nejde o nějaký cíl, který bychom hráčům říkali. Podle mě to ani není správný způsob, jak má člověk k nějakému turnaji přistupovat," upozornil Kubeš.

Reprezentační brankář Martin Galia
zdroj: Český svaz házené autor: Alžběta Stanovská

Pro některé tahouny národního týmu by však účast na hrách pod pěti kruhy mohla znamenat výsostné završení reprezentační kariéry. Například Martin Galia, který výrazně svými zákroky pomohl týmu do další fáze Eura, se před startem šampionátu zasnil. "Pro mě by to byl úplně největší bonus," pousmál se.

"Cíle máme ale postupné. Těch týmů je víc, pro všechny házenkářské federace jde o peníze  navíc. Uděláme vše pro to, abychom alespoň reálně měli šanci zabojovat o kvalifikaci na olympiádu," slíbil čtyřicetiletý brankář.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články