Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Jurkovy góly přes celé hřiště nalomily Ukrajinu. Moc to nehážu, naštěstí to tam spadlo, zářil

Prokázal zkušenosti a jeho trefy přišly v pravý moment. Přestože Miroslav Jurka vyšel proti Makedoncům naprázdno, v závěrečném klíčovém utkání proti Ukrajině (23:19) zaznamenalo pravé křídlo házenkářské reprezentace tři góly. Z toho dvakrát Jurka potrestal risk soupeře bez gólmana. Tyto branky překlopily vývoj utkání na stranu českého týmu.

Reprezentační křídlo Miroslav Jurka
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

"Neřekl bych, že šlo úplně o zlomový moment, ale jsem rád, že se to povedlo. Moc takto nehážu. Příště se podobná střela povede někomu jinému," hodnotil skromně.

Jenže české mužstvo zásluhou jeho první rány do odkryté branky šlo poprvé, kromě úvodního zásahu Stanislava Kašpárka, v zápase do vedení. Hráč extraligového Zubří brzy po přestávce stanovil skóre na 11:10. 

Po druhém gólu krátce nato ale ještě diskutoval s trenérem Danielem Kubešem. Že to bylo uspěchané? "Může si říkat, co chce. Spadlo to tam, takže nemůže nic vyčítat," smál se Jurka. Na tréninku se trefil přes celé jednou, třikrát minul. "Teď jsem si to vynahradil," dodal s úsměvem.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští házenkáři zdolali v důležitém utkání Ukrajinu

První poločas vypadal ze strany českého mužstva nervózně. "Začátek nám nevyšel, to asi každý viděl. Věděli jsme, že to nebude hezká házená, což se taky potvrdilo. Hlavně jsme rádi, že nám Rakušáci pomohli a převálcovali Makedonii," poukázal Jurka na odpolední jasné vítězství Rakouska 32:28.

České reprezentaci následně stačila i porážka o jednu branku. "Možná nás toto v úvodu trochu svazovalo, ale vůbec nevadí, že jsme prohráli poločas. Vyhráli jsme ten druhý. Podařilo se nám ubránit pár jejich útoků a dali jsme jednoduché branky. Pak se hrálo mnohem líp," těšilo dvaatřicetiletého házenkáře.

Délka gólových hodů Jurky přes celé hřiště:

První trefa ve 34. minutě (11:10) - 33,9 metru
Druhá trefa ve 42. minutě (14:13) - 26,4 metru

První utkání úterního programu sledoval s týmem v autobuse. "Když už jsme viděli, že je to o sedm pro Rakušáky, věřil jsem, že zápas dotáhnou do vítězného konce. Bylo vidět, že Makedonci už jsou unavení. Domácí mají dobrou první a druhou vlnu. Takže soupeře uběhali a dávali laciné branky, což je nakoplo," uvedl.

Kromě Ukrajiny na turnaji končí i Severní Makedonie. "Konečně to vyšlo, že my jdeme dál a Makedonci končí," ušklíbl se Jurka, čímž mimo řeč připomněl rivalitu mezi oběma zeměmi, která se vyostřila hlavně v kvalifikaci o mistrovství světa v roce 2017.

Rozhodnutí o konci kariéry otáčí: Házená mě zase baví

Přestože v úvodu ročníku Jurka pronesl, že tato sezona může být jeho poslední, nyní mění názor. "Doufám, že to není konec, ještě bych si rád kariéru protáhl. Házená mě baví," sdělilo bývalé křídlo francouzského celku Saint-Raphaël Var Handball.

Jurka po návratu z Francie zažíval těžší start do angažmá v extraligovém Zubří. "Nějak jsem si nemohl zvyknout na ten rytmus. Neměl jsem z toho moc dobré pocity, protože se mi nedařilo. Nepomáhal jsem týmu tolik, jak si v Zubří mysleli. Teď poslední měsíce si zase házenou užívám a říkám si, že je škoda skončit. Ještě bych si mohl třeba rok zahrát," povídal.

Poté, co chyběl z rodinných důvodů na Euru v Chorvatsku před dvěma lety při tažení za šestým místem, si nyní atmosféru v národním tým užívá. "Jsem rád, že mě trenéři nominovali na šampionát a snažím se jim odvděčit," zakončil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články