Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Házenkáři chtějí postup na "nové" Euro. Horák ale před Finy varuje: Nejsou to nazdárkové

Vyhrát, přiblížit si triumf ve skupině, a tím pádem nasazení do prvních dvou košů pro los Eura. Cíle mají čeští házenkáři pro předposlední utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v příštím roce jasně dané. Pokud ale uhrají na palubovce posledního týmu tabulky Finska i bod, o účast na šampionátu už svěřenci trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše nepřijdou. Přímý přenos utkání ve finském Vantaa sledujte na programu ČT sport či webu ctsport.cz od 16:55.

Český tým je po čtyřech zápasech skupiny se šesti body za tři vítězství na prvním místě, protože má s Bosnou díky říjnové venkovní výhře lepší vzájemnou bilanci. O dva body zpět je Bělorusko a poslední Finsko nemá ani bod. Zdálo by se, že už nemá o co hrát.

"Finové ale ještě mohou de facto získat čtyři body, které by jim rozhodně pomohly, aby se vyhnuli předkvalifikačním bojům. Rozhodně mají o co hrát, ale soustředíme se hlavně na nás. Hrajeme prostě o šanci vyhrát skupinu, což je náš cíl," hlásí kouč Kubeš.

Na šampionát, který budou hostit Norsko, Švédsko a Rakousko, projdou první dva týmy z každé skupiny a čtyři nejlepší celky z třetích míst. Los základních skupin Eura bude 28. června hostit Vídeň.

Pokud reprezentanti ve Finsku uhrají aspoň remízu, budou mít jistotu, že skončí minimálně mezi postupujícími z třetích příček. V případě, že Bosna ve večerním utkání doma porazí Bělorusko, postoupí český tým i za předpokladu, že by nečekaně prohrál.

Se severským soupeřem by si ovšem čeští házenkáři měli podle papírových předpokladů poradit a navázat na výhru 31:27 z říjnového domácího vzájemného souboje.

Po Finech oslava házené v Ostravě

Pokud si čeští házenkáři ve Finsku zajistí postup na ME, v neděli v hokejové areně v Ostravě mohou bez nervů sehrát poslední duel kvalifikace proti Bosně a Hercegovině, který je spojený s projektem Handball Celebration. Při něm dojde na vyhlášení nejlepších házenkářů roku a zároveň se Český svaz házené rozloučí s dlouholetými reprezentanty Janem Sobolem, Janem Stehlíkem a Janem Landou. Připravená bude pro diváky i fanzóna a po utkání proběhne autogramiáda hráčů. Lístky na tuto akci jsou ještě v prodeji.

"Podle zápasu v Plzni bych řekl, že se nám proti nim hraje těžce. Sám jsem se divil, že vysoko prohráli s ostatními mančafty, nás potrápili. Možná to bylo ale naším výkonem, uvidíme. Očekávám, že se budou chtít v posledním domácím zápasem v kvalifikaci předvést. Asi musíme zamakat, abychom je porazili," prohlašuje zkušená spojka týmu Pavel Horák.

Finové sází na pohyblivé spojky a rychlou házenou, kterou se snažili prezentovat i v Plzni. "S tím by ale neměl být problém. Hlavně taky tam nemají malé hráče, ale i vysoké spojky. Většina hraje v celku Riihimäen Cocks, který se představil letos v Lize mistrů. Nejsou to žádní nazdárkové, taky umí vzít míč do ruky a hodit s ním pořádně na branku," usmívá se Horák.

Více pořadatelů Eura se Kubešovi nezamlouvá, rozšíření turnaje ano

Na mistrovství Evropy bude poprvé v historii startovat 24 týmů. Český celek vloni na minulém Euru obsadil šesté místo a vyrovnal maximum v samostatné historii. Z posledních šesti evropských šampionátů startoval na pěti, naopak na letošním mistrovství světa chyběl.

"Rozšíření je dobré pro házenou. I menší házenkářské národy mají šanci si zahrát na velké akci. Spousta týmů, třeba Potrugalsko či Nizozemsko, prostě dlouho nikde nebylo a mají kvalitní týmy. Tyto země mívaly smůlu v kvalifikacích, že vždy narazily na těžké soupeře," sděluje Kubeš.

Jiný názor má ale na fakt, že pořadatelství bude rozhozené mezi tři země, přičemž Norsko a Švédsko jsou od Rakouska dosti vzdálené. "To se mi moc nelíbí, země mohly být u sebe. Jde ovšem o cestu, kterou se EHF (Evropská házenkářská federace - pozn. red.) rozhodla jít a nám nezbývá nic jiného, než to akceptovat," říká parťák trenéra Filipa.

Pro český tým je tedy nezbytné vyhrát kvalifikační skupinu, aby měl přijatelný los, a tím pádem hrál třeba základní skupinu na turnaji a případnou osmifinálovou ve stejné zemi. "V zásadě nás šoupnou, kam se to bude hodit. Můžeme to ale ovlivnit. Když vyhrajeme zápasy s Finskem a Bosnou, jasně skončíme na prvním místě a potom půjdeme v závislosti na výsledku dalších skupin na los buď z prvního, nebo druhého koše," dodává Kubeš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články