Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

U českých házenkářů skončil Trtík, nově je povede Španěl Sabaté

Česká házenkářská reprezentace má nového hlavního kouče, tím se stal Španěl Xavier Sabaté. Pětačtyřicetiletý kouč nahradil Rastislava Trtíka, který u národního týmu po roce a vypršení smlouvy skončil. 

Je nám líto, video expirovalo.
České házenkáře nově povede Španěl Sabaté

Trtík převzal národní tým vloni na konci ledna poté, co byli po neúčasti na mistrovství světa v Egyptě kvůli koronaviru v mužstvu odvoláni Jan Filip s Danielem Kubešem. Při svém druhém angažmá u reprezentace dovedl český celek na evropský šampionát, kde s ním navzdory dobrým výkonům těsně neprošel ze základní skupiny, v níž byli oba pozdější finalisté vítězné Švédsko a Španělsko.

Vedení svazu s Trtíkem neprodloužilo končící smlouvu a angažovalo zahraničního trenéra, který zároveň vede polský klub Wisla Plock. V minulosti rodák z Barcelony trénoval také maďarskou reprezentaci či tamní klub Veszprém.

"V první řadě bych chtěl poděkovat trenéru Trtíkovi, který se nelehkého úkolu zhostil velice dobře a kluky dokázal po turbulentním období, kdy jsme neodjeli na MS v Egyptě, připravit jak na kvalifikaci, tak mistrovství Evropy," uvedl svazový prezident Ondřej Zdráhala.

"Spolupráce nového trenéra a realizačního týmu nebude spočívat jen v trénování A-týmu, ale také v úzké kooperaci se šéftrenérem chlapecké složky TCM (tréninkových center mládeže). Náš systém výchovy můžeme obohatit o prvky španělské školy a zároveň zkvalitnit individuální přípravu jednotlivců jak po taktické, tak technické stránce," doplnil Zdráhala.

Možnost koncepční práce byla pro Sabatého jednou z klíčových věcí, proč nabídku přijal. "Věřím vizi, kterou svaz má. Líbí se mi a udělám všechno pro to, abych pomohl k dosažení cíle," uvedl Sabaté.

"Potřebujeme v českém prostředí co nejvíce kvalitních trenérů, když je mít budeme, budeme vychovávat kvalitní házenkáře. Nejde jen o šíři základny, ale rozhoduje hlavně tréninkový proces. Cílem je, aby Xavi Sabaté obohatil systém přípravy talentované mládeže o prvky, které možná ani neznáme a mohou nám pomoci se dostat do světové špičky," doplnil Zdráhala.

V realizačním týmu zůstává jako brankářský specialista Martin Galia. Asistenty budou Jan Běloch a Španěl Josep Espar Moya.

První akcí nového realizačního týmu u mužstva bude přípravný kemp 13. března. O měsíc později reprezentanti vstoupí do kvalifikačního dvojutkání o postup na mistrovství světa v příštím roce proti vítězi duelu mezi Severní Makedonií a Rumunskem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články