Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Bitva o všechno. Čeští házenkáři se o setrvání na Euru porvou se Švédskem

Bude to v Bratislavě velký házenkářský boj. Čeští hráči vyzvou aktuální vicemistry světa Švédy v přímém souboji o postup ze základní skupiny E mistrovství Evropy. Matematika je jasná. Pokud Češi vyhrají, projdou do další fáze šampionátu. Švédům stačí remíza. Přímý přenos nabídne od 20:20 program ČT sport a web ctsport.cz.

Na mistrovství světa nebo Evropy se české reprezentaci při šesti pokusech nikdy nepodařilo proti výběru Švédska bodovat. Poslední konfrontace se datuje do ledna 2015, kdy Češi Švédům tehdy například s legendární pravou spojkou Kimem Anderssonem v sestavě podlehli o 14 branek 22:36. Od té doby švédská házená ušla pořádný kus cesty, během které mimochodem posbírala dvě stříbra, když postoupila do finále Eura 2018 a loňského mistrovství světa v Egyptě.

"Zdobí je disciplinovanost. Mají velmi propracovaný systém do nejmenších detailů a striktně se ho drží. Individuálně se jedná o skvěle technicky vybavené hráče, zdvojené posty a velká síla v obraně i útoku. To je jejich největší přednost," uvádí k charakteristice švédského týmu český kapitán a brankářská opora Tomáš Mrkva.

Mozkem útoku Švédů je střední spojka bundesligového Flensburgu Jim Gottfridsson. Nebezpečný v přechodové fázi je rychlý křídelník Hampus Wanne a stále více o sobě na levé spojce dává vědět úderný Jonathan Carlsbogärd. Hvězdou a kapitánem je pak gólman s českými kořeny Andreas Palicka. Švédům ovšem po pozitivním testu na covid vypadl obranný pilíř Max Darj – spoluhráč Tomáše Babáka a Tomáše Mrkvy z německého Bergischeru.

"Max je moc důležitý článek jejich hry. Šéfuje obraně, tady hrál i v útoku. Když vám vypadne člověk ze základu, tak to vždycky pocítíte. Ano, Švédové mají samozřejmě široký kádr, ale pro každý tým je to zásah, když o takového hráče přijde," tvrdí o Darjově absenci Babák. Podobný názor má i jeho bývalý spoluhráč a pivot Leoš Petrovský. "V zápase se Španělskem bylo vidět, že Švédům chyběl. Pro nás je to možná malá výhoda, ale samozřejmě nám pak v zápase musí vyjít víc věcí a musíme hrát na hranici možností. K úspěchu nám nestačí jen to, že Švédům chybí jeden důležitý hráč."

Švédové mají z hry českého týmu respekt. Zároveň vědí, co je v Bratislavě čeká. "Češi mají velmi dobrý tým a hrají rychlou házenou. Navíc víme o tom, že tu mají silnou podporu fanoušků. Bude to těžký zápas a my musíme zahrát co nejlépe," říká Palicka.

Český tým hodlá navázat na bojovnost a energii, se kterou vlétl na Bosnu nebo se kterou se prezentoval proti Španělsku. "Víme, že Švédové jsou favority, ale nebojíme se jich a uděláme všechno proto, abychom tenhle zápas vyhráli," dodává odhodlaně Mrkva.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články