Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kvalifikační duely na letošní ME českých házenkářek s Ukrajinou se odkládají

Původně měly české házenkářky odehrát kvalifikační dvojutkání o postup na mistrovství Evropy 2022 začátkem března v Olomouci. Vzhledem k situaci na Ukrajině se ale Evropská házenkářská federace (EHF) rozhodla zápasy odložit. Zároveň všechny domácí reprezentační týmové i klubové duely ruských a ukrajinských házenkářů sportovci odehrají pod hlavičkou EHF na neutrální půdě, a to až do odvolání.

Český reprezentační výběr házenkářek
zdroj: ČTK autor: Kubeš Slavomír

Vedení českého svazu se už ve čtvrtek s EHF a ukrajinským svazem dohodlo, že z bezpečnostních důvodů převezmou pořadatelství obou zápasů a měly se odehrát v Olomouci 4. a 5. března. S ohledem na eskalaci konfliktu ale evropská federace v pátek dvojzápas raději odložila.

"Vyjadřujeme podporu hráčkám, celému realizačnímu týmu i všem jejich blízkým v této nelehké době. Věříme, že se sportovně střetneme v lepších zítřcích," uvedl český svaz na svém webu.

V evropské kvalifikaci jsou odehrána zatím dvě z šesti kol. Český tým prohrál ve Francii i s Chorvatskem a dvojutkání s Ukrajinou je pro něj poslední šancí, jak ještě oživit postupové naděje. Na šampionát projdou první dva celky ze čtyřčlenné skupiny.

Stejný osud v pátek potkal i další kvalifikační zápas ME, v němž se měly 3. a 6. března utkat Polky s týmem Ruska. Nový termín rovněž nebyl stanoven.

Výkonný výbor EHF navíc rozhodl, že ruští a ukrajinští házenkáři budou muset až do odvolání hrát všechny domácí zápasy v soutěžích pod hlavičkou EHF na neutrální půdě. Nařízení se týká reprezentačních týmů i klubů a následuje fotbalovou unii UEFA. I v jejích soutěžích budou ruské a ukrajinské kluby a národní výběry hrát až do odvolání domácí zápasy na neutrální půdě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články