Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Češi zdolali vysoko Alžírsko, ale na MS je čeká pouze Prezidentský pohár

Dauhá – Čeští házenkáři získali po vysoké výhře s Alžírskem 36:20 smutnou jistotu, že si zahrají na MS v Kataru pouze Prezidentský pohár o konečné 17. až 20. místo. Skupinu C zakončili s dvěma výhrami, o naději na postup do osmifinále ale přišli už před zápasem. V Prezidentském poháru je bude čekat v pondělí souboj s Ruskem. Hned v úterý pak s jedním z dvojice Bělorusko, Bosna a Hercegovina.

Filip Jícha na MS v utkání proti Alžírsku
zdroj: chf.cz autor: Pavel Lebeda

Češi k udržení šance na osmifinále potřebovali, aby Egypt, který už měl jistý postup, obral Islanďany aspoň o bod. Úvod vypadal slibně, africký přemožitel národního týmu vedl 4:1, jenže ve zbytku první půle podal vlažný výkon a do kabin šel s mankem 10:15.

Po změně stran se do egyptské branky postavil Handauí, který vychytal výhru proti českému celku. Island rychle zvýšil už na rozdíl šesti gólů, ale Afričané se poté začali přibližovat ve skóre. Dvakrát se dotáhli na rozdíl jedné branky, ale následný soupeřův útok ani jednou neubránili a více zdramatizovat zápas už nedokázali.

Reprezentanci čekají ještě dva duely o Prezidentský pohár. V nich se pokusí odvrátit nejhorší umístění na světovém šampionátu v samostatné historii, jímž je 18. pozice z MS 2001. "Možná to fanouškům přijde trapné, ale pro nás je důležité, že máme před sebou dva zápasy se silnými soupeři, shodou okolností jsou to dva týmy z Evropy. I proti 'odpadlíkům' chceme dál sbírat zkušenosti a posunout se o kousek dál," uvedl druhý z trenérů Daniel Kubeš.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Alžírsko - Česko

Český celek navzdory tomu, že už před utkáním přišel o postupové naděje, nepůsobil na palubovce sklesle a navázal na povedenou první půli z minulého duelu s Islandem.

Mezi tyčemi se znovu dařilo brankáři Štochlovi a po první inkasované brance už jen utěšeně narůstalo české vedení. Po osmi minutách upravil kapitán Jícha na 5:1 a radost z toho měl i trenér místního fotbalového klubu Al Ahlí Milan Máčala, který přišel krajany povzbudit do hlediště.

"Bylo to takové smutné. Ale cítili jsme povinnost odehrát bojovné utkání, abychom se nemuseli strachovat o výsledek. Udrželi jsme si tvář a snad i napravili nepodařené utkání s Egyptem," řekl kapitán Filip Jícha.

Pak se sice loňský vítěz afrického šampionátu dvakrát dotáhl na rozdíl dvou tref, ale víc už se za celý zápas nepřiblížil. Reprezentanti dobře kombinovali, stříleli branky z rychlých akcí, a když ve 23. minutě upravil ranou do horního rohu Szymanski na 15:7, alžírský trenér sáhl už k druhému oddychovému času.

Český nápor ale nijak neotupil a v 28. minutě zařídil po brejku Petrovský už dvouciferný rozdíl ve skóre. Do kabin šel národní tým v přestávce s ještě o gól vyšším náskokem než proti Islandu (21:10).

Štochl: Postoupit ze skupiny šlo

"Před zápasem jsme výsledek Islandu znali, ale povedlo se nám zůstat v tomhle zápase, ne v zápase předtím. Už včera jsme si říkali, že se budeme koncentrovat na zápas s Alžírskem, že chceme předvést dobrou házenou a navázat na výkon s Islandem. To se nám povedlo," podotkl brankář Petr Štochl. "Určitě jsme chtěli každý do osmifinále projít. V silách týmu to bylo, asi rozhodl zápas s Egyptem. Kdybychom předvedli dobrý výkon jako s Islandem nebo dnes, Egypt se dal porazit," dodal Štochl.

Češi nepolevovali ani po přestávce a soustředěným výkonem soupeři zcela znechutili hru. Bezradní Alžířané nebyli schopni překonat obranný val, Štochl dál úřadoval mezi tyčemi a v 43. minutě vedla reprezentace už o 17 gólů. Na hřiště tak trenéři mohli poslat i náhradníky z lavičky, kteří si zatím v Kataru příliš nezahráli. I kvůli tomu se už český náskok nezvýšil.

"Jsem spokojený jak s výsledkem, tak i s výkonem. Obzvlášť velkou radost mám z toho, že na nás nezanechalo stopy předčasné vyřazení po zápase Islandu. Předvedli jsme velmi dobrý výkon a díky náskoku jsme do hry pustili až na Motla všechny hráče," dodal jeden z koučů Jan Filip.

Mistrovství světa házenkářů:

Skupina C: Česko - Alžírsko 36:20 (21:10)

Sestava a branky ČR: Štochl, Galia - Hrstka 4, Bečvář 1, Jurka 3, Jícha 7, Sobol, P. Horák 2, Babák 3, Linhart 5, Petrovský 1, Zdráhala 3, Šindelář 2, Kasal 1, Szymanski 4, Motl.

Nejvíce branek Alžírska: Hamúd, Daúd oba 5. Rozhodčí: Hizaki, Ikebuči (oba Jap.). Sedmimetrové hody: 1/1 - 3/2. Vyloučení: 3:1. Diváci: 500.

Island - Egypt 28:25 (15:10)

Francie - Švédsko 27:25 (11:12).

Další program:

Prezidentský pohár - o 17.-24. místo (pondělí): 11:00 Chile - Írán, 13:00 Alžírsko - Saúdská Arábie, 15:00 Bělorusko - Bosna a Hercegovina, 17:00 Česko - Rusko.

Neděle 25. ledna:

Osmifinále: 16:30 Rakousko - Katar, Slovinsko - Makedonie, 19:00 Španělsko - Tunisko, Chorvatsko - Brazílie.

Pondělí 26. ledna:

Osmifinále: 16:30 Německo - Egypt, Polsko - Švédsko, 19:30 Island - Dánsko, Francie - Argentina.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy