Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Čechům druhý zápas na MS nevyšel. Švédové vyhráli rozdílem třídy

Dauhá – Proti Francii až do posledních chvil bojovali o překvapení, duel s druhým favoritem skupiny C však již českým házenkářům na mistrovství světa nevyšel. Švédsko bylo po celé utkání jasně lepším celkem a nakonec vyhrálo rozdílem čtrnácti gólů 22:36. V úterý český celek změří síly s Egyptem a z hlediska postupu půjde možná o klíčový duel. Z šestičlenné skupiny projdou do osmifinále čtyři týmy.

Utkání Česko - Švédsko
zdroj: chf.cz autor: Pavel Lebeda

"Dostali jsme házenkářskou lekci od velmi kvalitního soupeře, ve všech činnostech byl lepší. Dominovali prakticky celý zápas. Jsou dál než my, ukázali nám ten rozdíl, který mezi námi je," řekl jeden z dvojice trenérů Jan Filip.

Kapitán Filip Jícha, který od příletu do Dauhá zápolil s virózou a vynechal úvodní zápas s Francií, se objevil na české soupisce, do utkání ale nezasáhl a zůstal jen na lavičce. Reprezentanti chtěli odehrát lepší první půli než s Francií, ale ani se Švédskem jim úvod nevyšel.

V české brance začal Štochl a téměř si nesáhl na balon, když po sedmi minutách za stavu 3:7 přepustil místo Galiovi. Ani poté se však nedařilo národnímu týmu zbrzdit švédskou útočnou lavinu.

Zatímco Češi se proti soupeřově urostlé obraně těžko prosazovali a ztroskotávali na skvěle chytajícím Mattiasi Anderssonovi, na opačné straně se Seveřané v útoku skoro nemýlili. Po necelých 23 minutách už narostl jejich náskok na hrozivých 16:6.

Český celek nemohl na soupeře najít protizbraň a potvrzoval, že na Švédsko dlouhodobě neumí zahrát. V poločase ztrácel devět branek, ještě o dvě víc než proti Francii. "Oni jsou snad ještě lepší než Francouzi. Tedy aspoň proti nám zahráli skvěle. Lépe střílí, jsou rychlejší. My jsme se jen dívali. Nedokázali jsme s nimi hrát a vynutit si tlak jako ve druhé půli proti Francii. Prostě jsme dostali za uši," podotkl střelec Pavel Horák. "Zřejmě jsme nepochopili, co po nás trenéři chtěli," dodal.

Podobně jako proti výběru galského kohouta reprezentanti vstoupili do druhé půle s větším elánem a díky dvěma Horákovým gólům brzy snížili na rozdíl šesti branek. Pak však mezi tyčemi začal opět čarovat Mattias Andersson a Češi už se ve skóre více nepřiblížili. "Jen na začátku druhé půle jsme byli schopni držet krok, trochu jsme snížili ten jejich náskok, ale oni pokračovali ve své hře. Hráli celou dobu svoji hru," podotkl Filip.

Naopak nezastavitelný Kim Andersson se v polovině druhého dějství hladce probil obranou a vrátil Švédsku devítigólové vedení. Národní celek nenavázal na slibný výkon a přijatelnou tříbrankovou porážku s Francií a závěr dohrával v naprostém útlumu. Seveřané v poklidu navýšili skóre, a to ještě Štochl zachránil Čechy několika dobrými zákroky.

"Rozebereme si to, musíme se poučit a koukat dopředu. Musíme zmobilizovat síly, čeká nás Egypt, to je pro nás strašně důležitý zápas. Co bylo dnes, už ovlivnit nemůžeme," dodal Filip.

Ani jeden ze dvou nejlepších českých střelců proti Švédsku Jan Sobol nevěší hlavu. "Každý zápas na šampionátu je úplně jiný, za námi je teprve druhý. Myslím, že nikdo nepočítal, že proti těmhle soupeřům (Francii a Švédsku) uhrajeme nějaké body. Turnaj pro nás de facto začíná od příštího zápasu s Egyptem, kdy se začne rozhodovat o všem. Už musíme začít vyhrávat a sbírat body," řekl Sobol.

ČR - Švédsko 22:36 (10:19)

Sestava ČR: Štochl, Galia - Hrstka, Bečvář, Jurka, Motl, Sobol, P. Horák, Babák, Linhart, Petrovský, Zdráhala, Šindelář, Kasal, Szymanski, Jícha. Rozhodčí: Geipel, Helbig (oba Něm.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články