Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

České házenkáře čeká duel se Švédskem, Jícha stále chybí

Dauhá – Poté, co čeští házenkáři v pátek potrápili na úvod světového šampionátu v Kataru úřadující olympijské šampiony z Francie, je čeká duel s dalším favoritem. Ve druhém utkání skupiny C narazí na Švédsko, finalistu poslední olympiády. Národní tým věří, že naváže na povedený výkon z utkání s Francií, stále však bude chybět nemocný kapitán Filip Jícha. Přímý přenos duelu sledujte od 18:45 na ČT sport a našem webu.

Pavel Horák v utkání s Francií
zdroj: chf.cz autor: Pavel Lebeda

"Pro sebevědomí je dobré vědět, že můžeme hrát i s olympijskými vítězi. Teď se však musíme soustředit na Švédy. Bude to jiné. Třeba i tím, že nás viděli a budou se na nás moci připravit," řekl brankář Martin Galia.

"S Francií jsme odehráli super zápas, nesrazil nám sebevědomí, může nám ho jen zvednout. Musíme dál pracovat v tréninku a čeká nás duel se Švédskem, které je na stejné úrovni jako Francie. Dáme do toho maximum a uvidíme," dodal druhý nejlepší český střelec duelu s Francií Ondřej Zdráhala.

Velkou komplikací pro české barvy je však absence jednoznačně nejlepšího hráče týmu Filipa Jíchy. Českého kapitána skolila nemoc a za posledních pár dní ztratil na váze šest kilogramů. Původně se zdálo, že by mohl Jícha být připraven už na duel se Švédskem, ale jeho zdravotní stav se opět zhoršil a k dispozici nebude. "Vypadalo to, že už je lepší. Po návratu se mu ale vrátily křeče v břiše, zvracel, měl potíže se stolicí. Večer vypadal hodně špatně," uvedl v sobotu lékař české výpravy Petr Holub. 

"Švédové mají obrovskou sílu"

Švédové sice na předchozím světovém šampionátu nestartovali, ale na olympiádě v Londýně došli až do finále, kde prohráli s Francií. Českému týmu se proti severskému soupeři dlouhodobě nevede, v posledním vzájemném duelu před dvěma lety prohrál 26:32.

"Švédové mají obrovskou sílu. Jsou to hráči na světové úrovni, něco podobného jako Francie. Mně se moc líbí, jak švédský mančaft hraje, tipuji je na spolufavorita mistrovství," podotkl Zdráhala.

Švédsko je velmi silné v defenzivě. V úvodním zápase katarského mistrovství severský celek porazil Island 24:16 a šestatřicetiletý brankář Matthias Andersson měl téměř padesátiprocentní úspěšnost zákroků.

Podle trenéra Jana Filipa dokonce čeká český celek možná ještě těžší duel než s Francií. "Sebevědomí je jedna věc, ale je třeba si uvědomit, že Švédsko má z našeho pohledu ještě lepší obranu než Francouzi. Zahrálo ten zápas s Islandem suverénně. Čeká nás velmi kvalitní soupeř, dovolím si říct, že v současné době možná na startu mistrovství v lepším rozpoložení než Francouzi," mínil Filip.

"Mají super brankáře, výbornou obranu a rychlé, technicky vybavené hráče. Herně jsou možná ještě nepříjemnější než Francouzi, možná budeme muset ještě o něco víc běhat. Bude to legrace," dodal nejlepší střelec utkání s Francií Pavel Horák.

Z hlediska postupu ze skupiny, z níž projdou do osmifinále první čtyři týmy, ale zřejmě budou důležitější až následující zápasy s Egyptem, Islandem a Alžírskem. K duelu se Švédskem Češi nastoupí v aréně v Al Saddu pro 7 700 diváků. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články