Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Komplikace přetrvávají, Jícha bude zřejmě chybět i proti Švédům

Dauhá - Házenkář Filip Jícha bude českému týmu chybět pravděpodobně i v utkání proti Švédsku. Lékař házenkářské reprezentace jeho nedělní start dopředu zpochybnil, protože se Jíchovi vrátily střevní potíže. Česká hvězda se zúčastnila alespoň večerního tréninku. Jícha během něho odmítl potvrdit, zda nestoupí, či ne.

Hvězda českého týmu má nasazenou novou, mírnější léčbu. Kvůli zdravotním komplikacím, se kterými již do dějiště šampionátu Dauhá přicestoval, zhubl během několika dní šest kilo. Jde o výrazný úbytek v tak krátké době.

"S Filipem je to trochu svízel. Mysleli jsme si, že už jsme situaci trochu zvládli. Začalo to jako zažívací potíže, ke kterým se přidaly celková únava a teploty. Ty poměrně rychle ustoupily, bohužel se ale vrátily zažívací potíže," řekl lékař českého týmu Petr Holub. 

Jícha měl ve čtvrtek večer vysoké horečky, pak se však zdálo, že se jeho stav zlepšuje. Plánoval dokonce začít s tréninkem. "Včera ráno to vypadalo, že už je lepší. Po návratu se mu ale vrátily křeče v břiše, zvracel, měl potíže se stolicí. Večer vypadal hodně špatně," uvedl Holub. 

"Úplně přesně nevíme, proč to je. Změnili jsme léčbu, která se ukazuje, že už snad bude účinná. Dnes dopoledne po dvanácti hodinách spánku jsem s Filipem mluvil a zdá se, že zažívací potíže snad už nemá," dodal Holub.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s lékařem českého týmu Petrem Holubem

Možnosti léčby zkomplikovalo to, že tým se nachází v exotické destinaci. "Jsme daleko od domova, nemáme neomezené prostředky. Máme poměrně bohatě vybavenou lékárnu, ale vzhledem k Filipově stavu jsme se informovali u našeho průvodce, který je místní, jestli existují na tyto potíže nějaké specifické léky pro tuto lokalitu. Bohužel taky používají dovezené léky," řekl lékař.

"My máme několik léků na tyhle potíže. Silnější lék určený spíše do těchto lokalit nám nezabral tolik, jak jsem čekal. Vyměnili jsme ho za lék pro domácí poměry a to zabralo dobře. Je možné, že si to Filip přivezl už z domova, podle našich informací tam měli nějaké problémy," dodal Holub.

Jíchova léčba trvá déle zřejmě i kvůli specifickým podmínkám v Kataru. "Ať už složení stravy či způsob její přípravy. I když se nám snaží poskytovat kontinentální stravu, není to běžná strava. Vybíráme z toho, co Filip může," prohlásil Holub.

Vzhledem k závažnosti Jíchova onemocnění se od něj z pokoje odstěhoval spolubydlící brankář Petr Štochl.  "Udělali jsme z preventivních důvodů epidemiologické opatření, izolaci. U Filipa jsme zavedli opatření, i co se týče třeba čištění zubů, vaříme pro něj čaj nebo kávu raději už jen z balené vody," přiblížil lékař.

Na nedělní zápas se Švédskem podle něj Jícha připraven nebude. "Výhled na nejbližší zápas není moc nadějný, to je vyloučené. Ale mistrovství je dlouhé," řekl Holub. "Filip se dostal na historické minimum své váhy za posledních deset let. Dostal se pod sto kilo, ztratil tady šest kilo, což je dost. Úbytek váhy je na úkor dehydratace, to zvládneme rychle. Ale ta celková slabost, to bude chvíli trvat, než se dostane do kondice," dodal.  

Hlavní zprávy

Nejčtenější články