Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

SESTŘIH: Češky se Španělkami odehrály důstojnou partii, mistryně světa musely vývoj otáčet

České fotbalistky ve druhém zápase evropské kvalifikace podlehly po velice dobrém výkonu v Burgosu Španělsku 1:3. Na překvapivý gól Elišky Sonntagové v druhém poločase reagovaly domácí okamžitě, po rohu srovnala Mendezová a záhy otočila vývoj Hermosová, třetí gól přidala Caldenteyová. Na turnaj projdou přímo první dva celky ze všech čtyř skupin elitní úrovně A. Týmy na třetích a čtvrtých místech mají jistotu baráže.

Svěřenkyně trenéra Karla Rady opět nebodovaly, poté co v pátek doma stejným poměrem podlehly Dánsku. V tabulce skupiny 2 se Češky drží díky lepšímu skóre třetí před Belgií.

České fotbalistky se počtvrté v samostatné historii představily proti obhájkyním světového zlata. Ve všech předchozích případech z toho byly debakly, s Němkami dvakrát 0:5 a s USA 1:8. Tentokrát však reprezentace vysokou porážku nepřipustila.

"Zápas vidím velmi dobře. Konečně jsme dokázali Španělsko potrápit v určitých fázích zápasu. Byli jsme aktivní, holky hrály odvážně. V určitých pasážích jsme jim to velmi znepříjemnili, což Španělky nečekaly. Za odvahu jsem rád," řekl Rada.

Favorizovaný tým z Pyrenejského poloostrova vstoupil do kvalifikační skupiny výhrou 7:0 v Belgii a i proti Češkám měl od začátku podle očekávání mnohem častěji v držení míč. Radův výběr ale výrazně nepřehrával.

Největší svoji šanci v prvním poločase si domácí hráčky vypracovaly po půlhodině hry, jenže Garcíaová gólmanku Votíkovou neprostřelila. Ještě větší příležitost neproměnila na opačné straně Dubcová, k níž se před branku odrazil míč, hráčka AC Milán ale zakončila nad.

Gólů se diváci v Burgosu dočkali po přestávce. V 56. minutě střídající Khýrová prodloužila přihrávku Cahynové k Sonntagové, která povedenou střelou z hranice šestnáctky k tyči otevřela skóre. Vedení ale nevydrželo ani dvě minuty. Votíková ještě vytáhla přízemní zakončení Garcíaové, z následného rohu ale hlavou vyrovnala Méndezová.

Za další čtyři minuty favoritky obrátily vývoj. Caldenteyová nahrála do běhu Hermosové a ta v pádu vyzrála na Votíkovou. V 70. minutě se Caldenteyová ve vápně zbavila Dědinové a přidala třetí gól Španělek.

Češky zůstaly ve skupině třetí, poté co Belgie prohrála v Dánsku 2:4. Právě s Belgičankami se na přelomu května a června dvakrát utkají, skupinové boje pak zakončí v červenci doma proti Španělsku a v Dánsku.

Španělsko – Česko 3:1 (0:0)

Branky: 58. Méndezová, 62. Hermosová, 70. Caldenteyová – 56. Sonntagová. Rozhodčí: Cvetkovičová (Srb.).

Sestava Česka: Votíková – Šlajsová, Dědinová, Pochmanová, Bartoňová – Krejčiříková (73. Pěčková), Cahynová, Sonntagová, Dubcová (73. Stárová) – Stašková (84. Růžičková), Szewieczková (43. Khýrová). Trenér: Rada.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články