Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Zápas Plzně s Ludogorcem bude poprvé v Česku střežit jestřábí oko

Plzeň – Jako na tenise si budou připadat diváci odvetného utkání 4. předkola Ligy mistrů mezi Viktorií Plzeň a Ludogorcem Razgrad. V akci se totiž poprvé na českém území představí kamerový systém Jestřábí oko. V české lize si však fanoušci na technologii na určování, zda míč přešel brankovou čáru, budou muset ještě počkat.

"Pracovníci Goal Line Technology byli v Plzni už od minulého týdne. V Doosan Areně se instalovalo po celém stadionu celkem 14 kamer, které snímají obě branky. Do provozu bylo Jestřábí oko uvedeno dva dny před odvetným zápasem," uvedl tiskový mluvčí Viktorie Václav Hanzlík s tím, že úřadující mistr je první český tým, který na stadionu tuto technologii má.

Systém pracuje tak, že každou z branek sleduje sedm kamer. Zda míč přešel čáru celým objemem, odhalí technologie během sekundy a ihned odešle zprávu do speciálních hodinek na ruce rozhodčích.

Systém kontroly brankové čáry byl ve fotbale na velké akci poprvé použit při mistrovství světa klubů v roce 2012, poté na Poháru FIFA a předloňském světovém šampionátu, kde FIFA vybrala konkurenční projekt GoalControl. Druhý z hlavních systémů Jestřábí oko, známé z tenisu, se už využívá v anglické Premier League, německé bundeslize či italské Serii A.

Česká liga zatím bez videa

V české lize video ještě minimálně dva ročníky nebude. "Od nové sezony nemůže mít video vlastně nikdo. Testovací fáze bude trvat dva roky. Nejdřív je třeba vyškolit rozhodčí, vybrat stadiony, kde to půjde uskutečnit, aby bylo vůbec s čím pracovat," řekl ředitel profesionálních soutěží FAČR Tomáš Bárta, který doplnil, že by bylo možné video využívat pouze off-line v rámci testování, jako tomu je například v nizozemské lize.

"Teprve po dvou letech může UEFA dát souhlas - ale taky může plošné použití videa zakázat. Projekt by byl drahý, je to každopádně běh na dlouhou trať," vysvětloval Bárta s rozvahou, která je podle něj na místě. „Náklady na jestřábí oko jsou 250 tisíc na jeden stadion," uvedl s tím, že třeba Španělé se videa rovnou zřekli. "Jsme připraveni se připojit do projektu. Všichni by chtěli začít už zítra, ale neznámých je ještě moc," dodal Bárta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články